? Η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδιά τους εν όψει της μάχης για τη διαδοχή του κ. Καραμανλή

Η στρατηγική των δελφίνων

Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε υπουργός που να μη δήλωσε σε δημόσια εμφάνισή του ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα αμφισβητηθεί μετά τις εκλογές και δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Πρώτη το δήλωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ακολούθησαν μία ημέρα μετά ο κ. Δ.Αβραμόπουλος και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος . Με δεδομένο ότι το έχει ήδη δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Καραμανλής, όλες οι άλλες δηλώσεις θεωρητικά δεν χρειάζονταν. Πόσο μάλλον, αν αυτό το σενάριο είναι φανταστικό, αφού σπανίως οι υπουργοί της ΝΔ διαψεύδουν φανταστικά σενάρια.

Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε υπουργός που να μη δήλωσε σε δημόσια εμφάνισή του ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα αμφισβητηθεί μετά τις εκλογές και δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Πρώτη το δήλωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ακολούθησαν μία ημέρα μετά ο κ. Δ.Αβραμόπουλος και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος . Με δεδομένο ότι το έχει ήδη δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Καραμανλής, όλες οι άλλες δηλώσεις θεωρητικά δεν χρειάζονταν. Πόσο μάλλον, αν αυτό το σενάριο είναι φανταστικό, αφού σπανίως οι υπουργοί της ΝΔ διαψεύδουν φανταστικά σενάρια. Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Οτι το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Καραμανλή από την ηγεσία του κόμματος κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι, αν και όλοι συνομολογούν πως θα εξαρτηθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την περασμένη Τετάρτη οι παρασκηνιακές διαδικασίες για τη συγκρότηση των κομματικών στρατών που θα εφορμήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα για να καταλάβουν τον «γαλάζιο θρόνο» έχουν σαφώς εντατικοποιηθεί και οι βουλευτές, όπως και οι κομματικοί παράγοντες, έχουν αρχίσει να στοιχίζονται πίσω από την κυρία Μπακογιάννη και τους κκ. Αβραμόπουλο και Α. Σαμαρά, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεκδικήσουν την ηγεσία, εφόσον την εγκαταλείψει ο κ. Καραμανλής.

Οπως εκτιμούν οι πιο έμπειροι και οι καλώς πληροφορημένοι για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ, εφόσον τεθεί ζήτημα διαδοχής του κ. Καραμανλή αμέσως μετά τις εκλογές τότε δύσκολα θα υπάρξει άλλος υποψήφιος πλην των τριών προαναφερομένων. Μάλιστα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι και από τους τρεις ο ένας ίσως «μείνει από λάστιχο» και αποσυρθεί αν διαπιστώσει πως είναι ο πιο αδύναμος. Αν θεωρήσουμε πως η μία υποψηφιότητα θα είναι οπωσδήποτε της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία διαθέτει και τα ισχυρότερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι ίσως αποχωρήσει ένας εκ των κκ. Αβραμόπουλου και Σαμαρά. Ο πρώτος δεν συζητεί καν τέτοιο ενδεχόμενο και ο δεύτερος δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ο καθένας από τους τρεις επίδοξους διαδόχους του «γαλάζιου θρόνου» ακολουθεί ως τώρα διαφορετική στρατηγική:

Η κυρία Μπακογιάννη υπερασπίζεται με πάθος όλες τις επιλογές του κ. Καραμανλή και από σήμερα θα «οργώσει» τα κανάλια, πιστή στο δόγμα της, «δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή». Για πρώτη φορά απέφυγε εφέτος τις εμφανίσεις στην περιφέρεια, πιθανότατα για να μην κατηγορηθεί ότι «στρατολογεί» στελέχη, αλλά και λόγω της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας της. Στο ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
πλαίσιο των εσωκομματικών τρικλοποδιών, που αποτελούν συχνό φαινόμενο στη ΝΔ, οι αντίπαλοί της προσπάθησαν να αξιοποιήσουν και τη διαμάχη με τον αντιπρόεδρο της ΜΙG κ. Α. Βγενόπουλο. Η ίδια η υπουργός Εξωτερικών τη δέχθηκε περίπου ως φυσιολογική και αναμενόμενη και ανταπάντησε την Παρασκευή με αγωγή στην αγωγή που κατέθεσε ο ίδιος εναντίον της, δηλώνοντας ότι θα διαθέσει τα χρήματα σε αστέγους του Δήμου Αθηναίων. «Καλό μάς έκανε. Οποιον κυνηγά ο Βγενόπουλος τον απογειώνει» παρατηρούσαν στελέχη της υπουργού υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα είχε καταγγείλει δημοσίως τον κ. Γ.Παπανδρέου και τον κ. Αλ. Τσίπρα.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Αβραμόπουλος «οργώνει» αυτές τις ημέρες την Ελλάδα. Την Παρασκευή μίλησε στην Καρδίτσα και σήμερα περιοδεύει στην Κέρκυρα. Με τη μέθοδο αυτή ο κ. Αβραμόπουλος αποδεικνύει και εκείνος πως είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά ταυτόχρονα έχει την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με τον κομματικό μηχανισμό σε κάθε γωνιά της χώρας και με τους ανθρώπους που θα είναι παρόντες στο συνέδριο, το οποίο είναι πιθανόν να κληθεί να εκλέξει τον νέο αρχηγό. Το ισχυρά χαρτιά του υπουργού Υγείας που ενίσχυσαν τη δημοφιλία του την τελευταία περίοδο είναι η έγκαιρη θωράκιση της χώρας κατά της πανδημίας της γρίπης, καθώς και η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, μια πρωτοβουλία που δημιούργησε φανατικούς εχθρούς, αλλά και μια ομάδα, ολοένα αυξανόμενη, φανατικών φίλων. Η υποψηφιότητά του βασίζεται στην εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ ότι απέναντι στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μια υποψηφιότητα που θα συσπειρώσει την «καραμανλική» πτέρυγα. Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ο κ. Σαμαράς ποντάρει και αυτός στην αντίδραση όσων στη ΝΔ δεν επιθυμούν να δουν αρχηγό τους την κυρία Μπακογιάννη. Κινείται πιο αθόρυβα από τους δύο συναδέλφους του, διοργανώνοντας μυστικά δείπνα με βουλευτές, υπουργούς και κομματικά στελέχη σε ταβέρνες των βορείων προαστίων. Είναι πιθανώς ο μοναδικός υπουργός που δεν μίλησε καθόλου σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, με εξαίρεση τις εμφανίσεις που έκανε στη Μεσσηνία. Στην περιφέρειά του δέχεται εσωκομματικό πόλεμο από τους αντιπάλους του, οι οποίοι προσπαθούν να του στερήσουν την πρώτη θέση για να τσαλακώσουν το προφίλ του. Ωστόσο και ο ίδιος απαντά με τον ίδιο τρόπο και θεωρείται ο υπεύθυνος για το πολύ μικρό ακροατήριο που έδωσε το «παρών» την περασμένη Κυριακή στην Καλαμάτα στην ομιλία του κ. Αβραμόπουλου. Λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς ελπίζει να λειτουργήσει ως ο πόλος των δυσαρεστημένων της καραμανλικής πτέρυγας όταν αρχίσει η μάχη της διαδοχής, αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, εφόσον ο νέος αρχηγός εκλεγεί από συνέδριο. Η επιρροή του στα κομματικά στελέχη είναι σχεδόν ανύπαρκτη έξω από την Πελοπόννησο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk