Ο πρόεδρος του ΣΥΝ με την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών βελτίωσε την εικόνα του και αναπτέρωσε τις ελπίδες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα

Η ανάσταση του Αλέξη Τσίπρα

ΩΣ «φιλί της ζωής» λειτούργησε για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη εμφάνιση του κ. Αλ. Τσίπρα στην τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι πολιτικών αρχηγών, αναπτερώνοντας το ηθικό των στελεχών και μελών του καθώς ελπίζουν ότι η θετική εικόνα που προέκυψε μπορεί να καταγραφεί και στις κάλπες, δίνοντας την πολυπόθητη ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του 3% και να καταφέρει να εισέλθει στη νέα Βουλή. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα σχόλια και τις κριτικές που έκαναν λόγο για μια επιτυχημένη εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΝ, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στο ίδιο «κάδρο» με τους άλλους αρχηγούς- κάτι που δεν είχε κατορθώσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές λόγω του παραγκωνισμού του από τον κ. Αλ. Αλαβάνο – εκπέμποντας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, έναν τεκμηριωμένο, συνετό και με επιχειρήματα λόγο. Σπεύδουν ωστόσο να δηλώσουν ότι «κρατούν μικρό καλάθι» εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, θεωρώντας πως «η μάχη ακόμη δεν έχει κριθεί». Οι διαρροές για καλύτερη δημοσκοπική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ντιμπέιτ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα εφέρετο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (γύρω από το οριακό 3%), βοήθησαν περαιτέρω το κλίμα, ο δε κ. Τσίπρας έχει «σπιντάρει» με στόχο να διασφαλίσει την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, αλλά και την εκλογή του καθώς κατέρχεται στην Α΄ Αθηνών με σταυρό.

ΩΣ «φιλί της ζωής» λειτούργησε για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη εμφάνιση του κ. Αλ. Τσίπρα στην τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι πολιτικών αρχηγών, αναπτερώνοντας το ηθικό των στελεχών και μελών του καθώς ελπίζουν ότι η θετική εικόνα που προέκυψε μπορεί να καταγραφεί και στις κάλπες, δίνοντας την πολυπόθητη ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του 3% και να καταφέρει να εισέλθει στη νέα Βουλή. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα σχόλια και τις κριτικές που έκαναν λόγο για μια επιτυχημένη εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΝ, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στο ίδιο «κάδρο» με τους άλλους αρχηγούς- κάτι που δεν
είχε κατορθώσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές λόγω του παραγκωνισμού του από τον κ. Αλ. Αλαβάνο – εκπέμποντας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, έναν τεκμηριωμένο, συνετό και με επιχειρήματα λόγο. Σπεύδουν ωστόσο να δηλώσουν ότι «κρατούν μικρό καλάθι» εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, θεωρώντας πως «η μάχη ακόμη δεν έχει κριθεί». Οι διαρροές για καλύτερη δημοσκοπική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ντιμπέιτ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα εφέρετο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (γύρω από το οριακό 3%), βοήθησαν περαιτέρω το κλίμα, ο δε κ. Τσίπρας έχει «σπιντάρει» με στόχο να διασφαλίσει την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, αλλά και την εκλογή του καθώς κατέρχεται στην Α΄ Αθηνών με σταυρό.

Oρισμένοι μιλούν για «ανάσταση εκ νεκρών» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εικόνα διάλυσης και χάους που εμφάνιζε εδώ και καιρό, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου και τη ανοιχτή ρήξη με τον κ. Αλαβάνο, καθιστούσε αβέβαιο το πολιτικό μέλλον του συμμαχικού μορφώματος και παραλλήλως αδιέξοδη την πορεία του ΣΥΝ, ο οποίος έπειτα από μια περίοδο μακράς εσωκομματικής εκεχειρίας επανερχόταν στην προτέρα κατάσταση των αντιπαραθέσεων και της αμφισβήτησης. Το ηγετικό προφίλ του 35χρονου ενοίκου των γραφείων της πλατείας Κουμουνδούρου υπέστη αυτό το διάστημα βαρύτατο πλήγμα, μετά την πολύμηνη φάση της αναλαμπής και της δημοφιλίας, ενώ οι προσπάθειές του να αναμετρηθεί στο εσωκομματικό πεδίο με τις «τάσεις» δεν απέδωσαν, δημιουργώντας επιπλέον προσκόμματα. Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών αποτέλεσε «σωσίβιο» για τον καταρρέοντα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άφησε στην άκρη τις έριδες προς χάριν του κοινού στόχου της εκλογικής επιβίωσης.

Ανέτρεψε τις προβλέψεις
Αν και προσήλθε στην προεκλογική μάχη με τους χειρότερους οιωνούς, η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ θεωρείται ότι βοήθησε να ανεβεί η ψυχολογία στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και να «αναστηλωθεί» η εικόνα του προς την κοινωνία, η οποία έπειτα από μια περίοδο (επικοινωνιακού) μέλιτος είχε αποστρέψει το πρόσωπό της. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ωστόσο έστρεψε τα βλέμματα επάνω του, υπερπηδώντας τα εμπόδια που είχε μπροστά του, όπως λένε κομματικοί παράγοντες, όχι μόνον ως προς την εικόνα του, αλλά και ως προς τις τοποθετήσεις και τα επιχειρήματά του.

Προσήλθε στην τηλεμαχία με επιπλέον άγχος καθώς θα έπρεπε να αναμετρηθεί όχι μόνον με τους πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και με τον εαυτό του. Αν και καλά προετοιμασμένος, είχε την αγωνία του ανθρώπου που δεν έχει περιθώρια να αποτύχει. Και όπως δήλωναν εκ των υστέρων στελέχη του κόμματος, «τα κατάφερε παλικαρίσια» . Αυτό του είπε και ο κ. Λ. Κύρκος, τον οποίο συνάντησε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του. Ο ίδιος πάντως σχολίαζε: «Ούτε ικανοποιημένοι είμαστε ούτε πετάμε στα σύννεφα, διότι ξέρουμε ότι έχουμε να δώσουμε μια πολύ δύσκολη μάχη και ότι το πολιτικό σκηνικό από την επομένη των εκλογών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Με τον κ. Αλαβάνο «εκτός μάχης» μετά την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα και με τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα να επικρέμανται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του, ο κ. Τσίπρας δίνει μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη από την οποία θα κριθούν ενδεχομένως τα πάντα για τον ίδιο, για το κόμμα του, αλλά και για τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, την οποία έχει συνάψει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου όταν ακούν για το χειρότερο σενάριο- να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου- απαντούν με το ίδιο επιχείρημα: «Δεν εκπροσωπούμε τον εαυτό μας, αλλά μια κοινωνία ξεχασμένη που περνάει δύσκολες ημέρες και πρέπει να διεκδικήσει». Προς αυτό το τμήμα απευθυνόταν ο κ. Τσίπρας από το πάνελ των πολιτικών αρχηγών λέγοντας με αυτοκριτικό πνεύμα ότι «κάναμε πολύ μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο» και επιχειρώντας να πείσει ότι «έχουμε πάρει τα μαθήματά μας και παρά τις διαφωνίες μας είμαστε ενωμένοι και θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή, σε όσους δεν έχουν δύναμη».

Σήμερα η διακαναλική συνέντευξη Τύπου
Ο πολυτιμότερος ίσως παραστάτης του αυτή την περίοδο είναι ο έμπειρος κ. Ι. Δραγασάκης, ο οποίος ως επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και ΜΜΕ σήκωσε στις πλάτες του το προγραμματικό φορτίο, στην κατεύθυνση να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με ολοκληρωμένες προτάσεις μέσω σειράς θεματικών συνεντεύξεων Τύπου οι οποίες συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, ενώ τα επόμενα 24ωρα κορυφώνεται η προεκλογική δραστηριότητα. Σήμερα το μεσημέρι, στις 13.00, ο κ. Τσίπρας δίνει τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, η οποία θα μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ θα είναι ο ομιλητής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη στην πλατεία Κοτζιά στις 19.00.

Μετωπική σύγκρουση Περισσού- Κουμουνδούρου
Στα «χαρακώματα» έχουν βρεθεί Περισσός και Κουμουνδούρου εξ αφορμής του καλέσματος που απηύθυνε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα προς τους «αριστερούς, προοδευτικούς, ριζοσπάστες» με τους οποίους «χώρισαν οι δρόμοι μας» στο παρελθόν, κάτι που εξελήφθη από τον ΣΥΝ ως προσπάθεια του ΚΚΕ να αντλήσει ψηφοφόρους από τη «δεξαμενή» των απογοητευμένων οπαδών του. Η ίδια δεν δίστασε να σχολιάσει για το κόμμα του κ. Τσίπρα: «Μπρος στην εκλογική επιβίωση κατάφερε να κατέβει σε αυτή την εκλογική μάχη ενιαία, αλλά σας το υπογράφουμε:είτε είναι όλοι μαζί είτε δεν είναι όλοι μαζί, είναι φτερό στον άνεμο»!

Γενικεύοντας μάλιστα την επίθεσή της έκανε λόγο για κόμμα τού «ναι μεν, αλλά». «Με την ίδια ευκολία μπορεί να πουν “ναι” στην επανάσταση και με την ίδια ευκολία να χαιρετίζουν την αντεπανάσταση. Είναι κυριολεκτικά φτερό στον άνεμο. Αλλωστε, μετά τις εκλογές, λέει, θα αποφασίσουν το πρόγραμμά τους. Τι ψηφίζεις; Την εκδοχή του “χ” ή την εκδοχή του “ψ”» ανέφερε προ ημερών σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι. Την ίδια στιγμή η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη μέσω συνέντευξής της στο «Βήμα» δήλωνε αναφορικά με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν έρθουν και από αυτή τη δεξαμενή, καλώς να ΄ρθουν», προκαλώντας την μήνιν των «συντρόφων» τής «αντίπερα όχθης».

«Το ΚΚΕ μού θυμίζει τον πονηρό πολιτευτή» σχολίαζε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας: «Εκείνο που λέει το ΚΚΕ είναι το εξής: Θέλουμε τις ψήφους των αριστερών, αλλά δεν θέλουμε την κοινή δράση των αριστερών. Ο κόσμος της Αριστεράς θέλει κοινή δράση ενάντια στους κοινούς αντιπάλους. Δεν μπορείς λοιπόν να λες, “ελάτε εσείς που διαφωνείτε μαζί μου, ψηφίστε με παρά τη διαφωνία σας, αλλά μετά, ξέρετε, θα γίνονται χωριστές διαδηλώσεις, θα γίνονται χωριστές διαμαρτυρίες, θα γίνονται χωριστές απεργίες”». Ενώ απαντώντας ο κ. Τσίπρας στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ δήλωνε από τη Χαλκίδα: «Η συντρόφισσα Παπαρήγα, που θυμήθηκε να καλέσει τους αγωνιστές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς να ψηφίσουν το κόμμα της, ξέχασε να πει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ βάδιζε τον μοναχικό αδιέξοδο δρόμο του χωριστά από κάθε κοινωνικό κίνημα που δεν ελέγχει. Και θεωρούσε οποιονδήποτε δεν είναι δικός του πράκτορα της αντίδρασης και δούρειο ίππο του νεοφιλελευθερισμού».

Για το ΚΚΕ ωστόσο το θέμα δεν κλείνει εδώ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρό του, συμπληρωματικά με τα δύο μεγάλα κόμματα, και στηλιτεύεται ως «αφερέγγυα» πολιτική δύναμη, η οποία λειτουργεί αποπροσανατολιστικά ως «βασικός πολιτικός εκφραστής του οπορτουνισμού στη χώρα μας», τροφοδοτώντας τις κυρίαρχες πολιτικές. Μάλιστα σχολιάζοντας την αντίδραση της Κουμουνδούρου ο Περισσός κατηγορεί τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει συνειδητή λαθροχειρία, μπερδεύοντας για μία ακόμη φορά τον ίσκιο με το μπόι του»!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk