? Ο κ. Καραμανλής έχει δώσει εντολή για μετωπική επίθεση στον κ. Καρατζαφέρη και στο κόμμα του

« Βυθίσατε τον ΛΑΟΣ»

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την εκλογική αποδυνάμωση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που δέχεται ισχυρή πίεση, μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών η Νέα Δημοκρατία. Με το βασικό επιχείρημα ότι πλέον ο ΛΑΟΣ είναι «εκλογικά ευάλωτος», στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης αισιοδοξούν ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα επιτύχουν τον επαναπατρισμό ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων. Με αφορμή τα λάθη στρατηγικής που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης κατά την προεκλογική περίοδο και ειδικά στην προ ημερών τηλεμαχία των αρχηγών,όπως αναφέρουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο,στη ΝΔ ευελπιστούν ότι θα διακοπούν οι «διαρροές» και θα υπάρξει επιστροφή ψηφοφόρων.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την εκλογική αποδυνάμωση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που δέχεται ισχυρή πίεση, μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών η Νέα Δημοκρατία. Με
το βασικό επιχείρημα ότι πλέον ο ΛΑΟΣ είναι «εκλογικά ευάλωτος», στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης αισιοδοξούν ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα επιτύχουν τον επαναπατρισμό ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων. Με αφορμή τα λάθη στρατηγικής που έχει
κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης κατά την προεκλογική περίοδο και ειδικά στην προ ημερών τηλεμαχία των αρχηγών,όπως αναφέρουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο,στη ΝΔ ευελπιστούν ότι θα διακοπούν οι «διαρροές» και θα υπάρξει επιστροφή ψηφοφόρων.

O πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής , ο οποίος επιμένει στη θεωρία περί «άκρων», έχει δώσει εντολή τα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξει μετωπική επίθεση στον κ. Καρατζαφέρη και στο κόμμα του, ώστε να αλλάξει το κλίμα στη γαλάζια βάση. Παραλλήλως, θα ασκηθούν έντονες πιέσεις προς στελέχη του ΛΑΟΣ στην περιφέρεια και θα χρησιμοποιηθούν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί επαναπατρισμός προς την «πατρώα πολιτική γη» της ΝΔ. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα συμπιέσουν τον ΛΑΟΣ, αν και είναι αδύνατον- όπως παραδέχονται- να τον εξουδετερώσουν, όπως είχε καταφέρει το ΠαΣοΚ επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη με το ΔΗΚΚΙ στις εκλογές του 2000.

? Ζητούμενο η συσπείρωση
Στις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε ότι ο βασικός στόχος της ΝΔ την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές είναι να εξουδετερωθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, ο ΛΑΟΣ και σαφώς να περιοριστεί κατά πολύ το 7,15% που έλαβε στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου και σόκαρε τη Ρηγίλλης. Κυβερνητικά στελέχη που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι από τη μια πλευρά αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και από την άλλη υπάρχει επιστροφή ψηφοφόρων από τον ΛΑΟΣ, για το οποίο λένε ότι δεν έχει σταθεροποιημένο εκλογικό σώμα.

Συγχρόνως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι η εμφάνιση του κ. Καρατζαφέρη στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά κατώτερη των περιστάσεων. Επίσης, συμπληρώνουν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα πληρώσει εκλογικά και τη στάση του στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, για το οποίο εξέφρασε άποψη αντίθετη από αυτή που υιοθετεί η συντριπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας. «Ο Καρατζαφέρης ήταν αρκετά ήπιος και έδωσε “γήπεδο” στον Καραμανλή. Δεν κατάφερε να πείσει τους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους», σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, επισήμαιναν με έμφαση τη θέση του κ. Καρατζαφέρη για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ ανέφεραν και τα όσα θετικά είπε για το μοντέλο διακυβέρνησης του Ισραήλ, δύο σημεία που αποτελούν- κατ΄ αυτούς«casus belli» για μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που στηρίζει τον ΛΑΟΣ. Εξαιρετικά αδύναμη και αμυντική χαρακτηρίζουν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και την επικοινωνιακή καμπάνια του ΛΑΟΣ, ενώ πολλοί σημειώνουν με έμφαση ότι και ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι τόσο επιθετικός προς τη ΝΔ όσο στο παρελθόν.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση, δηλαδή η υιοθέτηση πιο σκληρής πολιτικής σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, λαθρομετανάστευσης κ.ά., ανεξαρτήτως από την κριτική ότι «υπέκυψαν στα κελεύσματα του κ. Καρατζαφέρη», σε συνδυασμό με την «πολιτική αποκήρυξη» του ΛΑΟΣ, θα τους αποδώσει πόντους. «Υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ Κεντροδεξιάς και ακραίων» επισημαίνουν πολλά στελέχη της ΝΔ, τα οποία, σε μια λογική αποδόμησης του ΛΑΟΣ, μιλάνε για «συνονθύλευμα ετερόκλητων στοιχείων» και επιμένουν ότι κινείται στο περιθώριο και στα άκρα.

Για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της ΝΔ, η οποία περνάει μέσα από την αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ, ο κ. Καραμανλής υψώνει υπέρμετρα τους τόνους και έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τα εθνικά θέματα, στοχεύοντας στον κ. Παπανδρέου. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σκλήρυνση της γραμμής και η ιδιαίτερα δεξιά ρητορική, με έμφαση στα εθνικά θέματα, θα περιορίσει τις «διαρροές» και θα βοηθήσει στον… επαναπατρισμό των ψηφοφόρων.

Παρά την πολεμική διάθεση της Ρηγίλλης στην τελική ευθεία για τις εκλογές, υπάρχει προβληματισμός για την ικανότητα του κ. Καρατζαφέρη να χτυπάει το μαλακό υπογάστριο της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και να προσεγγίζει τους σκληρούς συντηρητικούς ψηφοφόρους της. «Ο Καρατζαφέρης κατάφερε να αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες απόψεις. Μπήκε στον ζωτικό μας χώρο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για εμάς» λένε κομματικά στελέχη, τα οποία ήδη κινούνται σε περιφερειακό επίπεδο για την αφαίμαξη της εκλογικής βάσης του ΛΑΟΣ. Στο πλαίσιο αυτό συμβάλλει και η ομάδα της «λαϊκής Δεξιάς» που ήδη έχει ενεργοποιηθεί με μια σειρά υποψηφίων βουλευτών της, κυρίως στη Β΄ Αθηνών.

? Ο δρόμος της πόλωσης
«Η πόλωση θα βοηθήσει για να μειωθούν οι “διαρροές”» υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κ. Καρατζαφέρης εισπράττει όχι μόνο από τον χώρο της Ακροδεξιάς, αλλά συντάσσονται μαζί του και όσοι ανήκουν στην ομάδα αυτών που αποκαλούνται «ψηφοφόροι γενικής διαμαρτυρίας». Αντιθέτως, ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει σε συνομιλητές του ότι μόνον το 50% των στελεχών που πλαισιώνουν το κόμμα του έχει «δεξιά προέλευση» και ότι οι υπόλοιποι είναι «από άλλους χώρους». Παραλλήλως επιμένει, παρά τα όσα «διαρρέονται», ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία στις εκλογές και σημειώνει: «Πάμε για τις 4 Οκτωβρίου και βλέπουμε. Κατ΄ αρχήν πιστεύω ότι η ΝΔμε το ΠαΣοΚ θα βρεθούν σε μια συγκυβέρνηση τύπου Γερμανίας».

Ο κ. Καρατζαφέρης κυκλοφορεί και… αδιαφορεί

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης

Oκ. Καρατζαφέρης αδιαφορεί για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και επιμένει ότι θα αντέξει εκλογικά. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θεωρεί ότι ο κ. Καραμανλής, μετά την προδιαγεγραμμένη ήττα του, θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ. Για αυτό επιμένει να λέει ότι η επόμενη αρχηγός της ΝΔ θα είναι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , την οποία πολεμάει λυσσαλέα, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για τον ρόλο που μπορεί ο ίδιος να διαδραματίσει την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, στο πλαίσιο της «ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παραμένει ψύχραιμος, αν και ξέρει ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν, και απαντά ότι δεν φταίει αυτός που η ΝΔ έχασε δεκατρείς μονάδες τον τελευταίο χρόνο. «Αν αυτοί υπήρξαν ανίκανοι να μπορέσουν να διαχειριστούν την εντολή του ελληνικού λαού, ας ψάξουν τους εαυτούς τους. Αν αύριο εγώ αποσυρθώ από τις εκλογές, θα γυρίσουν πίσω όλοι αυτοί που έφυγαν από τη ΝΔ;» λέει σε συνομιλητές του. Αν και ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι ο ΛΑΟΣ είναι ακραίο κόμμα, μια επιχειρηματολογία που προτάσσεται από όλους τους κορυφαίους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Καρατζαφέρης επιμένει ότι ο κ. Καραμανλής προτίμησε να παραδώσει την εξουσία στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. «Αν νιώσεις ότι διαφέρεις, είναι επειδή σε άγγιξε ο Καρατζαφέρης» λένε χαριτολογώντας κεντρικά στελέχη του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρός τους κ. Γ. Καρατζαφέρης συμπληρώνει γελώντας: «Πράγματι, με ένα άγγιγμα μπορεί να αλλάξουν πολλά πράγματα ». Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης δεν χαμογελούν από τις «διαρροές» της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ. Εχουν αντιληφθεί ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη δεξιά «πολυκατοικία» και γι΄ αυτό στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η κεντρική γραμμή προς τους δεξιούς ψηφοφόρους είναι: «Ψήφος στον ΛΑΟΣ είναι χαμένη ψήφος- Κάθε ψήφος που δεν πηγαίνει στη ΝΔ ευνοεί το ΠαΣοΚ». Απεναντίας, ο κ. Καρατζαφέρης, αν και διαπιστώνει έντονη πίεση προς το κόμμα του τις τελευταίες ημέρες, χαμογελάει με όσα ακούει και λέει ότι οι φήμες για επιστροφή ψηφοφόρων προς τη ΝΔ από τον ΛΑΟΣ είναι «εικασίες και σκέψεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk