ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ «Ο όποιος δανεισμός πρέπει να έχει επενδυτική λογική»

«Δεν μπορεί ο δανεισμός του Δημοσίου να μοιάζει με καταναλωτικά δάνεια, πρέπει να έχει επενδυτική λογική» επισημαίνει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Παιδείας και υποψήφια στην Α Δ Αθήνας. Η ΝΔ, τονίζει, δεν παρουσίασε ποτέ ένα σχέδιο, αντιθέτως κινήθηκε με απόγνωση στη γραμμή του «κόψτε και σώστε». Θεωρεί, επίσης, ότι εφόσον το ΠαΣοΚ κερδίσει στις εκλογές θα υποχρεωθεί από τις συνθήκες να υλοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

«Δεν μπορεί ο δανεισμός του Δημοσίου να μοιάζει με καταναλωτικά δάνεια, πρέπει να έχει επενδυτική λογική» επισημαίνει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Παιδείας και υποψήφια στην Α Δ Αθήνας. Η ΝΔ, τονίζει, δεν παρουσίασε ποτέ ένα σχέδιο, αντιθέτως κινήθηκε με απόγνωση στη γραμμή του «κόψτε και σώστε». Θεωρεί, επίσης, ότι εφόσον το ΠαΣοΚ κερδίσει στις εκλογές θα υποχρεωθεί από τις συνθήκες να υλοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

– Με δεδομένη τη σύνθετη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θεωρείτε ότι ένας δανεισμός για την κάλυψη των άμεσων δανειακών υποχρεώσεων του κράτους θα είναι αναπόφευκτος για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;

«Μια ξεκάθαρη απάντηση προϋποθέτει μια ξεκάθαρη εικόνα. Ξέρουμε πως βρίσκονται σε εκκρεμότητα οφειλές του Δημοσίου που μπορεί να φτάνουν τα 16 δισ. ευρώ, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί “ο Διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες”. Από εκεί και πέρα το ΠαΣοΚ παρέχει τη διαβεβαίωση για μια αξιόπιστη καταγραφή των υποχρεώσεων του Δημοσίου ώστε και το Δημόσιο να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές, αλλά και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας δανείστηκε τεράστια ποσά για την κάλυψη ελλειμμάτων που προήλθαν από άστοχη δημοσιονομική διαχείριση. Δεν μπορεί όμως ο δανεισμός του Δημοσίου να μοιάζει με “καταναλωτικά δάνεια”. Αντίθετα ο όποιος δανεισμός πρέπει να έχει επενδυτική λογική. Οπως π.χ. έκανε η Γαλλία καταστρώνοντας το σχέδιο εξόδου της από την κρίση, με δανεισμό 0,8% ΑΕΠ προσβλέπει σε κέρδος 1,1% ΑΕΠ διά της προσδοκώμενης ανάπτυξης! Η ΝΔ δεν παρουσίασε ποτέ και κανένα σχέδιο. Κινήθηκε με απόγνωση στη γραμμή του “κόψτε και σώστε”. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη πολιτική. Το σχέδιο του ΠαΣοΚ έχει άλλη αφετηρία, άλλα εργαλεία, άλλη αντίληψη και γι΄ αυτό θα έχει και άλλα αποτελέσματα».

– Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα θα απαιτηθεί η επιβολή νέων φόρων;

«Σκοπεύουμε να επαναφέρουμε στην κοινωνία την εμπιστοσύνη και το αίσθημα του δικαίου που σήμερα έχει ατονήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι προτεραιότητες πρώτης γραμμής είναι η αποκατάσταση και βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η περιστολή των αντιπαραγωγικών δαπανών. Δεν νοείται απώλεια εσόδων 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από το ΦΠΑ, ή διόγκωση ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών από 13 δισ. σε 31 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Σε αυτά τα μέτωπα πρέπει να δώσουμε πραγματικές μάχες και να τις κερδίσουμε. Ο πολίτης πρέπει να δει αφενός ένα κράτος που θα δίνει το καλό δημοσιονομικό παράδειγμα και αφετέρου μια ανακατανομή του φορολογικού βάρους ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να εμπεδωθεί και μια νέα φορολογική συνείδηση».

– Πού θα βρείτε τα λεφτά για να δημιουργηθεί δημόσιος πυλώνας στην Ολυμπιακή, στον ΟΤΕ και στην Εθνική;

«Το ΠαΣοΚ έχει ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: Πρώτον, δεν μιλάμε για επανακρατικοποίηση. Δεύτερον, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που έχουν ειδικό βάρος για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, και είναι αναγκαίο να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για αυτούς. Με αυτό το σκεπτικό και με βάση το εθνικό συμφέρον θα κινηθούμε».

– Αν το έλλειμμα αποδειχτεί ότι υπερβαίνει το 6%, μήπως θα αναγκαστείτε να αναπροσαρμόσετε τις δεσμεύσεις σας και να πείτε μια νέα αλήθεια στον λαό μετά τις εκλογές εφόσον τις κερδίσετε;

«Οι κατευθύνσεις του προγράμματός μας, όπως τις παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, είναι αρκετά αναλυτικές όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας. Μιλάμε για επανεκκίνηση της αγοράς, περιστολή της σπατάλης, ενίσχυση των εσόδων του κράτους, επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Και όλα αυτά συνδυάζονται με ένα σχέδιο για να αλλάξουμε ρυθμούς, να αλλάξουμε ταχύτητες, να βγούμε από το τέλμα, πετυχαίνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας. Διότι η ανάπτυξη είναι αυτή που αποδίδει στον κρατικό προϋπολογισμό και μειώνει σταδιακά το έλλειμμα, σε αντίθεση με το νεοδημοκρατικό πάγωμα της οικονομίας. Με άλλα λόγια, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές που επιτρέπουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε».

– Για ποιον λόγο να σας εμπιστευτεί η ΕΕ και να δώσει την παράταση που ζητάτε προτού προλάβει να δει δείγματα γραφής;

«Πρώτα απ΄ όλα υπάρχει μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Είναι πολλές οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό οριοθετεί το κοινό έδαφος για συνεργασίες, για συμμαχίες, για μια κινητικότητα με στόχο να πετύχουμε “αποφάσεις-πακέτο”. Προφανώς, μιλάμε για μια σκληρή διαπραγμάτευση. Εφόσον όμως αντί του “βλέποντας και κάνοντας” που εφάρμοσε η ΝΔ παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και ρεαλιστικές εκτιμήσεις ως προς την επίτευξη των στόχων μας, μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες προσαρμογής. Αλλωστε κάτι τέτοιο προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Και εμείς μπορούμε…».

– Προσφάτως υπήρξε αναστάτωση στον χώρο της Παιδείας για το θέμα των κολεγίων. Ποια είναι η δική σας θέση;

«Εχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα. Τα δεδομένα είναι γνωστά αλλά πρέπει να μπει τάξη και να διασφαλιστεί η νομιμότητα και η ποιότητα στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Δυστυχώς η κυβέρνηση ενέταξε και αυτό το ζήτημα σε μια πελατειακή λογική. Προώθησε την αδειοδότηση, προεκλογικά, σε ένα θολό πλαίσιο νομιμότητας και αγνόησε τις προτροπές μας για τη θέσπιση αυστηρότατων ποιοτικών κριτηρίων. Το ΠαΣοΚ έχει προτείνει συγκεκριμένες δράσεις και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται δημόσια Αρχή πιστοποίησης και ελέγχου που να εξετάζει λεπτομερώς τα ποιοτικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις λειτουργίας σε κάθε επίπεδο και για κάθε μορφή ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης ευρωπαϊκής Αρχής πιστοποίησης, στο πλαίσιο του άρθρου 149 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που θα καλύπτει τα κενά στη λειτουργία των διαφόρων εθνικών αρχών. Η προτεραιότητά μας όμως, που αφορά και τους νέους, είναι η αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας με μεγαλύτερη χρηματοδότηση και συνολικό πλαίσιο αλλαγών, από το νηπιαγωγείο ως τα μεταπτυχιακά».

– Η κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία χωρίς να έχει αναβαθμίσει τα σχολεία. Εσείς τι σχεδιάζετε να κάνετε;

«Ρυθμίσεις ίσως έκανε η κυβέρνηση. Μεταρρύθμιση όμως καμία. Ο σχεδιασμός και οι δεσμεύσεις στην Παιδεία αφορούν μία τετραετία, αφορούν μεγάλα διακυβεύματα και κυρίως αξίες και αρχές. Εννοιες όπως η αξιοκρατία, η συμμετοχή, η εμπιστοσύνη, η λογοδοσία, η αξιολόγηση, η δημιουργικότητα πρέπει να γίνουν η βάση των αλλαγών στην Παιδεία. Πιο συγκεκριμένα όμως υπάρχουν και σαφείς δεσμεύσεις, όπως η καθολική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, η πιστοποίηση από το δημόσιο σχολείο της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής, η αναβάθμιση του γενικού και τεχνικού λυκείου και ο χωροταξικός ανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κεντρικές παράμετροι μιας “Δημόσιας, Δωρεάν και Υψηλής Ποιότητας Παιδεία για Ολους”».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk