Το επταήμερο του Διόδωρου

Τούτη η 13η εκλογική αναμέτρηση είναι η ψυχραιμότερη που έχει γίνει από εποχής μεταπολίτευσης: βάλαμε τους αρχηγούς των κλαν της φυλής να παλεύουν μεταξύ τους, να νικήσει ο δυνατότερος να γίνει αρχηγός όλων – έτσι θα έπρεπε να είχαμε κάνει και στις προηγούμενες 12 αλλά δεν τα καταφέραμε, τσακωνόμαστε εμείς μεταξύ μας στους δρόμους, κολλώντας αφίσες και κουνώντας σημαίες. Και δεν του άρεσε του Καραμανλή, που είναι ασλάνι στα παλέματα και από μικρός ήθελε να γίνει πεχλιβάνης …

Παλεύουμε πάλι;
Τούτη η 13η εκλογική αναμέτρηση είναι η ψυχραιμότερη που έχει γίνει από εποχής μεταπολίτευσης: βάλαμε τους αρχηγούς των κλαν της φυλής να παλεύουν μεταξύ τους, να νικήσει ο δυνατότερος να γίνει αρχηγός όλων – έτσι θα έπρεπε να είχαμε κάνει και στις προηγούμενες 12 αλλά δεν τα καταφέραμε, τσακωνόμαστε εμείς μεταξύ μας στους δρόμους, κολλώντας αφίσες και κουνώντας σημαίες.

Και δεν του άρεσε του Καραμανλή, που είναι ασλάνι στα παλέματα και από μικρός ήθελε να γίνει πεχλιβάνης πραγματικός, να τρέχουν όλοι στα πανηγύρια να τον θαυμάζουν και να ρίχνουν από καρδιάς στον δίσκο τα κέρματα, δεν του άρεσε, λοιπόν, που δεν νίκησε και είπε του Παπανδρέου αυτό που λέγαμε και εμείς όταν παλεύαμε μικροί και έτρωγε η πλάτη μας χώμα και δεν αντέχαμε την ντροπή: «Παλεύουμε πάλι;».

* Τον καταλαβαίνω απόλυτα: είναι βαρύ να είσαι γόνος ένδοξης γενιάς και να ξέρεις πως αν ηττηθείς η γενιά τελειώνει μαζί σου, σβήνει το σόι, το πολιτικό εννοώ: ο μεγάλος θείος πέθανε, ο Μιχάλης Λιάπης εκπαραθυρώθηκε, έχει μείνει μόνο ο μικρός θείος κάτω στα πατρικά χώματα να παλεύει να είναι πρώτο το όνομά του στο ψηφοδέλτιο του Νομού Σερρών, αφού δεν μπορεί το σόι να είναι πρώτο στην Ελλάδα. Κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στη Βουλή, σκέπτεται ο θείος Αχιλλέας που έχει εξευτελίσει το αλφάβητο για να καταφέρνει να μένει ο πρώτος του χωριού.

* Με τον μόνο που έχει να παλέψει πια ο Κώστας Καραμανλής είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης- και του εύχομαι από καρδιάς να τον νικήσει τον ιδιοφυή «γιο του σαπωνοποιού», που αν είχε καταφέρει να σπουδάσει έως και τρία Νομπέλ θα είχε πάρει ως τώρα. Η φτώχεια όμως τον έστειλε ψυχοπαίδι στην αυλή των Μητσοτάκηδων, όπου κάνοντας διάφορα θελήματα της κυρίας Μαρίκας τού χάρισαν σταθμούς ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό, και έκανε προκοπή εις βάρος μας με τις ευλογίες του μακαρίτη του Χριστόδουλουπου ας τον συχωρέσει ο θεός του για όσα έπραξε υπέρ των ακροδεξιών, εγώ δεν μπορώ.

* Το μόνο που έμαθε εκεί ο Καρατζαφέρης είναι η ψευτιά: για να απαγγείλει με την πρώτη κιόλας φράση του τη μεγαλοπρεπή παπάρα «το ντιμπέιτ γίνεται σήμερα, στη φθινοπωρινή ισημερία, που σημαίνει ότι από τώρα μεγαλώνει η νύχτα. Ελπίζω να μην είναι μεγάλη και σε βάθος η νύχτα για την Ελλάδα που ξεκινάει τώρα…» έφερε την ισημερία από τις 23 στις 21 Σεπτεμβρίου. Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει ο πρόεδρος: Τούρκους, Μασόνους, εβραίους, ισημερίες, τίποτα δεν του γλιτώνει. Εξευτελίζοντας τη δημοσιογραφία και την ΕΥΠ
Και ο μεν Γεώργιος Καρατζαφέρης, ως απλός «γιος σαπωνοποιού» που θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα μιάσματα, δικαιούται να αγνοεί πότε είναι η φθινοπωρινή ισημερία- οι διαπρεπείς όμως δημοσιογράφοι κκ. Ανδρέας Κωνσταντάτος (του Αlter) και Αντώνης Σρόιτερ (του Αlpha) δεν δικαιούνται να αγνοούν ότι η Θεσσαλονίκη δεν ήταν ελληνική πόλη πριν από το 1912 και ότι πολλοί, σλαβόφωνοι και μη, άλλαξαν τις καταλήξεις των επωνύμων τους από-ωφ,-ιτς, κτλ., σε-ος,-όπουλος και-άκης. Ακόμη και αν οι γονείς τους ήταν σαπωνοποιοί δεν έχουν δικαιολογία: αν ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ, έδωσαν εξετάσεις για να γίνουν μέλη της, άρα αυτά τα στοιχειώδη έχουν υποχρέωση να τα γνωρίζουν και να μη ρωτάνε να μάθουν, μπροστά σε εκατομμύρια θεατές της τηλεμαχίας, τον Νίκο Χρυσόγελο των Οικολόγων, εξευτελίζοντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Αν, λοιπόν, είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ πρέπει το προεδρείο να τους καλέσει σε επαναληπτικές εξετάσεις· αν δεν είναι, μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ αν δεν αφήσουν το ναρκισσιστικό γυαλί για να στρωθούν στο διάβασμα.

* Τώρα που το καλοσκέπτομαι, μπορεί να είναι και αποκλειστική μυστική πληροφορία του Γιάννη Κοραντή, του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ και νυν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ, ότι μετατέθηκε η ισημερία στις 21 Σεπτεμβρίου. Διότι ο ίδιος είπε του προέδρου του ότι κινείται ανθελληνικά το προξενείο της Κομοτηνής και έσπευσε ο Καρατζαφέρης να βάλει υποψηφιότητα εκεί – κάτι τέτοιες πληροφορίες έστελνε και από την Αγκυρα όταν ήταν πρεσβευτής ο αδάμαστος εθνοφρουρός Κοραντής και ο Γιώργος Παπανδρέου τον ξαπέστειλε. Για να τον ανακαλύψει ο Καραμανλής και να τον κάνει αρχηγό της ΕΥΠ και να θριαμβεύει τώρα επί Καρατζαφέρη, στον οποίο δίνει πληροφορίες που κατέχει από την εϋπατζίδικη εποχή του. Ακόμη και για κράτος της βαθιάς εθνικόφρονος Δεξιάς είναι γελοία η κατάσταση- και κυρίως επικίνδυνη.

* Εκείνο που θαυμάζω στον Καραμανλή, πέρα από το νταηλίκι τού «παλεύουμε πάλι», είναι που συνεχώς ρωτά τον Παπανδρέου «πείτε μας τι ακριβώς θα κάνετε· Πόσο θα είναι το ΕΤΑΚ; Τι θα κάνετε με τον ΦΠΑ του χαλβά; Θα επιδοτήσετε ή όχι το ταχίνι ; ». Αλλά για το τι θα κάνει ο ίδιος, λέξη δεν ακούμε. Ολο κάτι γενικούρες για το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, ότι δεν πάει άλλο, ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις- ποιες θα είναι αυτές και για ποια θέματα, λέξη δεν μας έχει πει.

Φαίνεται πως η γλώσσα του σώματος δεν έχει τέτοιες λέξεις. Τα κατάφεραν οι εθνικόφρονες
* Ψύχραιμος και με τον αέρα του αυτοδύναμου νικητή ο Γιώργος Παπανδρέου πετάχτηκε ως τη Νέα Υόρκη να συμμετάσχει στο πάρτι προσωπικοτήτων που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ: Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με συμμετοχή των αρχηγών των κρατών που το απαρτίζουν για τον πυρηνικό αφοπλισμό, συνεδρίαση του G20 για τα διεθνή χρηματοοικονομικά.

Πολύ καλό ταξίδι, καιρός να ξεφύγουμε από τον καραμανλίδικο επαρχιωτισμό· αλλά της προσκολλήσεως είμαστε, μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που είναι μια μεγάλη ΜΚΟ βρίσκεται ο Παπανδρέου εκεί- ενώ η Τουρκία συμμετέχει επισήμως ως μέλος του G20, που καλείται να υποκαταστήσει το ξεπερασμένο G8.

Ητοι, ο εκάστοτε τούρκος πρωθυπουργός θα κάνει βόλτες στις παγκόσμιες πρωτεύουσες και θα συμμετέχει στις αποφάσεις που θα καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει καταδύσεις στο Αιγαίο για να υπερασπίζεται βραχονησίδες και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παρακαλεί τους ισχυρούς να μην παραχωρήσουν το Ονομα στους βάρβαρους Σλάβους. Δούλεψαν σκληρά οι εθνοφρουροί και οι εθνικόφρονες όλων των κομμάτων και τα κατάφεραν να μας υποβαθμίσουν ως εκεί που δεν έχει πιο κάτω.

* Διαβάζοντας για την πρώτη (και τελευταία ελπίζω) παρουσία του Καντάφι στη ΓΣ του ΟΗΕ θυμήθηκα την παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στο ντιμπέιτ, μάλλον επειδή Εκείνος είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο μετά τον Κάστρο και Αυτή ο/η μακροβιότερος/η γραμματέας του ΚΚΕ μετά τον Ζαχαριάδη. Από τον καιρό που ανέλαβε η Παπαρήγα γραμματέας, το ΠαΣοΚ έχει αλλάξει τρεις προέδρους, άλλους τόσους η ΝΔ, τέσσερις ο Συνασπισμός και έχουν περάσει από τη χώρα τέσσερις διαφορετικοί πρωθυπουργοί και τρεις πρόεδροι Δημοκρατίας. Προβλέπει άραγε το καταστατικό το ΚΚΕ τη διά βίου εκλογή γραμματέα, όπως συμβαίνει με τον πάπα και τον πατριάρχη και συνέβαινε παλαιότερα με τον δόγη της Βενετίας;

Μπορεί όμως και να την αδικώ: από την τοποθέτησή της σχετικά με το πόσο κινδυνεύει η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου από τον τουρκικό επεκτατισμό, συμπεραίνω πως μάλλον η Κανέλλη έχει το πάνω χέρι στο ΚΚΕάρα και αυτό έχει αλλάξει ηγεσία, κακώς το κατηγόρησα.

* Μια εβδομάδα έμεινε ως τις 13ες μεταπολιτευτικές εκλογές· αν είχαν γίνει και οι προηγούμενες με τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία (μεταξύ των πολιτών, εννοώ) που γίνονται αυτές, θα ήμαστε όλοι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και τους κυρίους Καρατζαφέρη και Κοραντή δεν θα τους ήξεραν ούτε οι θυρωροί τους.

Diodorus@tovima.gr

Τώρα που ο ΓΑΠ προετοιμάζεται να μας μετατρέψει σε Δανία του Νότου, ήλθε επιτέλους η στιγμή να θέσουμε δημοσίως το ερώτημα εάν η γοργόνα που κοσμεί το λιμάνι της Κοπεγχάγης είναι «η γοργόνα, η αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου» που έλεγε και το γνωστό τραγούδι.

Κατωμακεδόνας, @otenet.gr

***
Ξεκίνησε από το Αιγάλεω αγχωμένος- μάρτυρας η λυμένη γραβάτα- και αυτή την εβδομάδα τον είδαμε στην Αλεξανδρούπολη υπέρμετρα νευρικό – το διαισθάνεται: μετά τις προσλήψεις stage, υπάρχει το stake της κάλπης. Και οι πασόκοι; Τhey definitely have the upper hand. Ηow times have changed…

Γ.Κ., @otenet.gr ***
Φοβούμαι πως αν η κατάσταση των οικονομικών της χώρας είναι ανάλογη με όσα οι κυβερνώντες αφήνουν να εννοηθεί, και με δεδομένα τα ζόρια που περνούν στη διεθνή οικονομική ζωή και οι καλύτερες των οικογενειών, μοναδική λύση που θα μπορούσε κάποιος να προτείνει για μετά τις εκλογές είναι «να κυκλοφορούν δεκάδες Χριστοί και να κάνουνε θαύματα».

Ο εκ Ξάνθης αριθμός 8

***
Προς ιδιοκτήτες κράτους: Προτείνω να στέλνετε τους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων, που σκοπεύουν να τα αποσύρουν με το πριμ των χιλίων ευρώ, να πληρώνονται απευθείας από αυτούς που καλούνται να καταβάλουν έκτακτη εισφορά στην Εφορία. Δεν ξέρω αν έτσι θα λάβετε τις αναμενόμενες ψήφους, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε οικονομία χρόνου και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Στάθης Ζαφειρόπουλος,Πειραιάς

***
Αυτές τις μέρες ακούμε τους νεοδημοκράτες (που άρχισαν ήδη να λειτουργούν ως αντιπολίτευση) να λένε πως για ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα μας φταίνε οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ. Σε μερικά μπορεί να έχουν δίκιο. Ομως δεν πρέπει να ξεχνούμε τα σημαντικά που πέτυχε το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση. Σεβόμενος τον χώρο που με φιλοξενεί, υπενθυμίζω μερικά: αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, συντάξεις στους αντιστασιακούς, Εθνικό Σύστημα Υγείας, μονοτονικό σύστημα, Μεσογειακά Προγράμματα για τα αγροτικά προϊόντα, πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πάτρα, Ηράκλειο…), Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ΑΣΕΠ (διορισμός με αντικειμενικά κριτήρια), είσοδος στην ΟΝΕ-Ευρωζώνη, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ολοήμερα σχολεία, οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενίσχυση των ιδρυμάτων έρευνας και τεχνολογίας, καθιέρωση του ΕΚΑΣ, Καποδιστριακοί δήμοι, αιρετοί νομάρχες, το μετρό, κατάργηση της έδρας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αντικατάσταση του θεσμού του επιθεωρητή με τον εκπαιδευτικό σύμβουλο, Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, σεβασμός του πολίτη από τον «Χωροφύλακα», σεβασμός της χώρας μας στο εξωτερικό, μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης των όποιων πεποιθήσεων και ιδεών, κτλ., κτλ. Θα είχε κάνει η ΝΔ τα μισά, έστω, από αυτά;

Μνήμων, @gmail. com

***
Ας είμαστε δίκαιοι. Για ανεπάγγελτος και ανειδίκευτος, με μια φυσική ροπή προς την οκνηρία, καλά τα κατάφερε. Πέρασε δύο πίστες. Αργά (για την περίπτωσή του) ή γρήγορα, έρχεται και το game over.

Δημήτριος Τσεχίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk