Κακοδιοίκηση και διαφθορά

Αμεσης επικαιρότητας εν όψει εκλογών η συγκλονιστική εφετινή έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο λαμπρός αυτός δημόσιος λειτουργός, ο επίτιμος αρεοπαγίτης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, εκθέτει χωρίς επιλεκτικές αποσιωπήσεις ή δισταγμούς την αθλιότητα του δημόσιου τομέα κυρίως από την άποψη κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Θα σταθώ ενδεικτικά στη δραματική επιβεβαίωση μερικών διαχρονικών καταγγελιών και της στήλης αυτής. Φαίνεται απίστευτο αλλά θεσπίζονται από τους νομοθέτες μας «κανόνες ad hoc για να επιτρέψουν ή καλύψουν διεφθαρμένη συμπεριφορά».

Αμεσης επικαιρότητας εν όψει εκλογών η συγκλονιστική εφετινή έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο λαμπρός αυτός δημόσιος λειτουργός, ο επίτιμος αρεοπαγίτης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, εκθέτει χωρίς επιλεκτικές αποσιωπήσεις ή δισταγμούς την αθλιότητα του δημόσιου τομέα κυρίως από την άποψη κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Θα σταθώ ενδεικτικά στη δραματική επιβεβαίωση μερικών διαχρονικών καταγγελιών και της στήλης αυτής. Φαίνεται απίστευτο αλλά θεσπίζονται από τους νομοθέτες μας «κανόνες ad hoc για να επιτρέψουν ή καλύψουν διεφθαρμένη συμπεριφορά». Οπως επίσης «είναι ανεξέλεγκτη η εξουσία που παρέχεται στους αρμοδίους για να αποφασίζουν χωρίς διάκριση και λογικούς περιορισμούς με μόνη επίκληση της πολιτικής βούλησης». Ακόμη, η προσχηματική προστασία των προσωπικών δεδομένων για να παρέχεται κάλυψη σε παράνομες συμπεριφορές. Και το χειρότερο όλων, το οποίο υποτίθεται ότι αγνοούν εκείνοι που απαιτούν να επέμβει ο εισαγγελέας και το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο: Ο κ. Ρακιντζής, μολονότι ανώτατος δικαστής, δεν διστάζει να καταγγείλει «τη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και την εν πολλοίς ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν τον νόμο,κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, όπου πολλοί διαφεύγουν διά της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων, όπως και τη διακριτή μεταχείριση των επωνύμων που απαλλάσσονται με την έκδοση βουλευμάτων αντί της επ΄ ακροατηρίω διαδικασίας, όπως και την σε μεγάλο βαθμό ποινική και πειθαρχική ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει δημιουργήσει στους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας».

Επίσης λίγο ως πολύ καθημερινά ζούμε τη διαπίστωση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι «κυρίως οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού (οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες δηλαδή), αλλά και οι Νομάρχες εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης, η οποία, όπως είναι γνωστό, οδηγεί αρκετές φορές και στη διαφθορά ή ευνοεί την ανάπτυξή της».

Ετσι δεν εκπλήσσουν και τα όσα καταγγέλλει και η αναγνώστριά μου κυρία Ελένη Δεσύπρη, σε οικόπεδο της οποίας αποφάσισε ο δήμαρχος Κω να ανεγείρει σχολικό συγκρότημα χωρίς να την ενημερώσει καν και χωρίς να αποκτήσει προηγουμένως την ιδιοκτησία του, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα δεν ενεργεί τα νόμιμα για την απόκτηση της ιδιοκτησίας σε άλλα οικόπεδα που υποτίθεται ότι είχε δικαίωμα να της παραχωρήσει, αλλά τα όποια παραμένουν ιδιοκτησία άλλων ιδιωτών. Οι δε αρμόδιες αρχές (δήμος, κτηματολόγιο, ακόμη και οι εισαγγελείς και οι δικαστές) παραβλέπουν την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, δηλαδή τον σεβασμό της δημοκρατίας, «επειδή το σχολείο το έχουν ανάγκη τα παιδιά του νησιού». Αν γινόταν κατάληψη στα δικά τους ακίνητα, θα ήταν εξίσου γενναιόδωροι;

Για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, υπογραμμίζει η έκθεση Ρακιντζή, «ο πόλεμος είναι μακρύς, δύσκολος, επίπονος και προπαντός απαιτεί πολιτική βούληση και προσπάθεια των αρμοδίων οργάνων γιατί αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, όπως τη γραφειοκρατική νοοτροπία των υπαλλήλων,τα διάφορα μικροσυμφέροντα,που ανάγουν την υπόθεσή τους σε μείζον εθνικό ζήτημα,την άμεση και έμμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων και κυρίως τη χλιαρή και ενίοτε εχθρική,εκ μέρους της κοινωνίας, υποστήριξη των μέτρων».

Ο κ. Ρακιντζής έχοντας απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών αυτού του αναγκαίου πολέμου, κυρίως λόγω της παθητικής ανοχής της διαφθοράς από την μη εκπαιδευμένη εναντίον της κοινωνία, προτείνει σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες συνήθως κατεβάζουν στους δρόμους τις δήθεν προοδευτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Προσφεύγει μάλιστα στο διακριτικό χιούμορ, όταν ζητεί «αυτοπεριορισμό των συνδικαλιστών στα αμιγώς συνδικαλιστικά τους καθήκοντα». Αλλά ποιος δυνάστης παραιτήθηκε ποτέ οικειοθελώς από την απόλυτη εξουσία του; Και το μείζον ερώτημα: Δεν θα όφειλαν να τοποθετηθούν προεκλογικά τα διάφορα κόμματα στο πώς θα αντιμετωπισθούν τα μείζονα αυτά προβλήματα; Αλλά μήπως τα ρώτησαν οι τηλεαστέρες;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk