Η ώρα των εκλογών είναι ώρα ευθύνης

Στις εκλογές του 2007 οι πολίτες επέλεξαν, για 2η συνεχή φορά, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Η λαϊκή εντολή ήταν ξεκάθαρη. Να συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση και στέρεη ανάπτυξη. Η Βουλή των Ελλήνων με τίμησε τον Σεπτέμβριο του 2007 με τη θέση του Προέδρου της. Στα δύο αυτά χρόνια κατέβαλα κάθε προσπάθεια μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την ανύψωση του κύρους και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας της δημοκρατίας μας.

Ι Προεκλογική περίοδος με πολιτικό πολιτισμό
Στις εκλογές του 2007 οι πολίτες επέλεξαν, για 2η συνεχή φορά, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Η λαϊκή εντολή ήταν ξεκάθαρη. Να συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση και στέρεη ανάπτυξη.

Η Βουλή των Ελλήνων με τίμησε τον Σεπτέμβριο του 2007 με τη θέση του Προέδρου της. Στα δύο αυτά χρόνια κατέβαλα κάθε προσπάθεια μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την ανύψωση του κύρους και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Η συμβολή όλων, από διαφορετική πλευρά και ρόλο, υπήρξε ουσιαστική και καθοριστική. Πιστεύω ότι η προεκλογική περίοδος, αλλά και η επόμενη Βουλή θα ανυψώσουν ακόμη περισσότερο το κύρος και τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού για το καλό της δημοκρατίας μας και του ελληνικού λαού.

Ι Το έργο
Στα πέντε χρόνια που πέρασαν πετύχαμε σημαντικό έργο. Εργαστήκαμε εντατικά για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Καταφέραμε πάρα πολλά. Σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα:

– Στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων ανάπτυξης.

– Στη βελτίωση και επέκταση του εθνικού οδικού δικτύου και των έργων υποδομής.

– Στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων και στην κατασκευή νέων σύγχρονων αγροτικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

– Στην πραγματοποίηση μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

– Στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και στη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.

– Στους δρόμους της ανάπτυξης, στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους. Στους ενεργειακούς διαύλους που έφεραν την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη και ανέδειξαν τη γεωπολιτική και στρατηγική της υπόσταση. Πάνω απ΄ όλα υπήρξε η έγνοια μας για τον πολίτη και την επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά.

Ι Η προοπτική
Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο 2007-2013 κατευθύνει το 80% των πόρων του στην Ελληνική Περιφέρεια, δηλαδή περίπου 30 δισ. ευρώ.

Συνολικός προϋπολογισμός ΕΣΠΑ 2007-13:39,4 δισ. ευρώ (20,4 δισ. κοινοτική συνδρομή- 11,5 δισ. ε θνική δημόσια δαπάνη- 7,5 δισ. ιδιωτική συμμετοχή). Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, οι οποίοι ανέρχονται σε 7,5 δισ. ευρώ (3,9 δισ. κοινοτική συνδρομή- 2,2 δισ. εθνική δημόσια δαπάνη – 1,4 δισ. ιδιωτική συμμετοχή).

Ι Η ήπια προσαρμογή
Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ώρα. Επιλέξαμε τότε τον δρόμο της ήπιας προσαρμογής. Ο δρόμος αυτός ήταν ο ενδεδειγμένος με τα τότε δεδομένα. Ομως! Η παγκόσμια οικονομική συγκυρία (που οδήγησε παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις στην ύφεση και παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς στην πτώχευση) επιβάλλει την αναθεώρηση της στρατηγικής μας.

Για την προστασία της οικονομίας μας, πρώτοι από όλη την Ευρώπη εγγυηθήκαμε την ασφάλεια των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών και ενισχύσαμε τη ρευστότητα της Οικονομίας.

Η πολιτική που ακολουθήσαμε αποδίδει καρπούς. Η χώρα μας έζησε τις παρυφές αυτής της κρίσης. Δίχως τα δύσκολα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν για όλους μας πολύ πιο σοβαρά. Τα μέτρα αυτά όμως δεν είναι αρκετά. Ηδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάστηκε τις δράσεις που είναι απαραίτητο να παρθούν και οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Απαιτούνται πολιτικές που στοχεύουν στην επίλυση μακροχρόνιων ανισορροπιών που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία. Απαιτείται υπεύθυνη πολιτική ηγεσία που θα υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές η προσφυγή σε εθνικές εκλογές ήταν μονόδρομος.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η απειλή καταψήφισης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια κατά τη διαδικασία επανεκλογής του θα οδηγούσε τη χώρα αναπόφευκτα σε εκλογές ως τον Μάρτιο του 2010. Η χώρα δεν μπορούσε να αντέξει έξι μήνες προεκλογικής περιόδου.

Ι Πρώτα το εθνικό συμφέρον
Για αυτούς τους λόγους ο Πρωθυπουργός, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, προκήρυξε εκλογές. Για να δοθεί νωπή λαϊκή εντολή. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε βέβαιοι για την υπεροχή του προγράμματός μας που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση και θα τη βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης.

Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση. Δεν επιζητούμε να είμαστε ευχάριστοι. Λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα δείχνουμε ευθύνη και αφοσίωση για τον τόπο.

Σε αυτό τον δύσκολο δρόμο, η χώρα έχει το σημείο αναφοράς που χρειάζεται: τον Κώστα Καραμανλή. Τον ηγέτη με όραμα και προοπτική για την Ελλάδα. Τον ηγέτη που λέει ολόκληρη την αλήθεια στους πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει μπροστά της δυο δύσκολα χρόνια.

Ι Διαρθρωτικές αλλαγές τώρα
Τα θεμέλια μιας υγιούς οικονομίας χτίζονται μόνο με έναν τρόπο: με διαρθρωτικές αλλαγές σε μακροχρόνια βάση, που διασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. Αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να μας βρει η επόμενη ημέρα της κρίσης με μια οικονομία νοικοκυρεμένη, ανταγωνιστική, δυναμική. Οι αλλαγές είναι αναγκαίες, όχι μόνο γιατί τις ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά (και κυρίως μάλιστα) γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος.

Η ώρα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου είναι ώρα ευθύνης. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι χωρίς αποφασιστικές τομές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι πολίτες έχουν τη λύση: είναι ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία. Είναι η λύση της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας.

Ο κ. Δημήτρης Σιούφας είναι Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk