ΑΙΧΜΕΣ

Η κατακερματισμένη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Για περίπου μία δεκαετία γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Παρά τις προσπάθειες, τις επανειλημμένες εξαγγελίες και τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση, η εποπτεία παραμένει κατακερματισμένη, αφήνοντας τεράστια περιθώρια ελιγμών σε όσους θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κενά του συστήματος. Το θέμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το λουκέτο που μπήκε σε τέσσερις εταιρείες του ομίλου Ασπίς.

Η κατακερματισμένη εποπτεία  του χρηματοπιστωτικού κλάδου | tovima.gr

Για περίπου μία δεκαετία γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Παρά τις προσπάθειες, τις επανειλημμένες εξαγγελίες και τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση, η εποπτεία παραμένει κατακερματισμένη, αφήνοντας τεράστια περιθώρια ελιγμών σε όσους θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κενά του συστήματος. Το θέμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το λουκέτο που μπήκε σε τέσσερις εταιρείες του ομίλου Ασπίς. Η μετοχική διασύνδεση των ασφαλιστικών, χρηματιστηριακών εταιρειών, των αμοιβαίων κεφαλαίων και της τράπεζας του ομίλου, καθώς και οι ενδοομιλικές κινήσεις δημιουργούν ένα κουβάρι σχέσεων και συναλλαγών που δύσκολα κανείς μπορεί να παρακολουθήσει, πόσο μάλλον να ελέγξει.

Η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ομίλων σήμερα γίνεται από τρεις ξεχωριστές αρχές: την Τράπεζα της Ελλάδος για τις τράπεζες, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια και την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η καθεμία από αυτές λειτουργεί ανεξάρτητα και ο μεταξύ τους συντονισμός περιορίζεται σε τυπικά θέματα. Οπως είναι φυσικό, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να δράσει όποιος θέλει να εκμεταλλευθεί τα μικρότερα ή μεγαλύτερα παράθυρα και τις πόρτες που αφήνει ανοιχτά η νομοθεσία. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ανάγκη δημιουργίας ενιαίας εποπτικής αρχής εντοπίστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια και ακόμη τίποτε δεν έχει γίνει.

Η δημιουργία μιας ενιαίας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής στα πρότυπα του βρετανικού FSΑ έχει αποκλειστεί. Αντ΄ αυτής έχει προκριθεί η λύση μιας συντονιστικής επιτροπής. Τη σύσταση της επιτροπής αυτής ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης , όμως, παρά τις εξαγγελίες, ποτέ δεν προχώρησε. Και δεν προχώρησε διότι ετέθη το θέμα ποιος θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής και ποιος θα δίνει εντολές στους υπόλοιπους: ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή ο επικεφαλής της ΕΠΕΙΑ; Η πρόταση που υπάρχει σήμερα και εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης συντονιστικής εποπτικής αρχής, η οποία θα έχει συνολική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και θα συντονίζει τις τρεις αρχές. Και η θεσμοθέτησή της πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να γίνει πιο δύσκολη η ανάπτυξη φαινομένων όπως αυτό του ομίλου Ασπίς στο μέλλον.

gpapai@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk