ΑΝΑΛΥΣΗ

Η απουσία

Aυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη δεν έχει ξανασυμβεί με καμία άλλη χώρα. Αντί η κυβέρνηση να εκπροσωπηθεί στον ΟΗΕ, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 120 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών, την Ελλάδα εκπροσώπησε, έστω και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου! Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Μπιλ Κλίντον στο συνέδριο που οργανώνει κάθε χρόνο το Ιδρυμα του πρώην αμερικανού προέδρου και όπου και πάλι δεν ήταν κανείς επίσημος εκπρόσωπος από την Ελλάδα.

Aυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη δεν έχει ξανασυμβεί με καμία άλλη χώρα. Αντί η κυβέρνηση να εκπροσωπηθεί στον ΟΗΕ, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 120 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών, την Ελλάδα εκπροσώπησε, έστω και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου! Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Μπιλ Κλίντον στο συνέδριο που οργανώνει κάθε χρόνο το Ιδρυμα του πρώην αμερικανού προέδρου και όπου και πάλι δεν ήταν κανείς επίσημος εκπρόσωπος από την Ελλάδα. Ηταν παρών όμως ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος προηγουμένως είχε μιλήσει στη Γενική Συνέλευση και την επομένη συμμετείχε στη σύνοδο του G20. Η αλήθεια είναι ότι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη είχε προγραμματίσει να βρεθεί στη Νέα Υόρκη έστω και για μία ημέρα, ματαίωσε όμως την επίσκεψη αυτή λόγω της ασθένειάς της.

Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπουργό Εξωτερικών όχι με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, όπως και έκανε, αλλά με ένα πρόσωπο υψηλού επίπεδου, καθώς οι διμερείς επαφές που πραγματοποιούνται συνήθως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τη λύση πρότεινε με επιστολή του στο «Βήμα» ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού κ. Σωτ. Μουσούρης υποδεικνύοντας τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως αρχηγός κράτους θα είχε ιδιαίτερα τιμητική υποδοχή στην έδρα του ΟΗΕ. Ηταν δηλαδή η ιδανική ευκαιρία για να αναβαθμισθεί η διεθνής εικόνα της χώρας τη στιγμή που έχει βρεθεί στο ναδίρ. Η κυβέρνηση όμως δεν έδωσε σημασία στην πρόταση αυτή, περιχαρακωμένη στον γνωστό επαρχιωτισμό της. Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ (εκτός ίσως από τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα) δεν έχει αναλάβει καμία απολύτως διεθνή πρωτοβουλία, ενώ απουσιάζει μονίμως από τα διεθνή φόρα, όπου διαμορφώνεται η διεθνής πολιτική και καλλιεργούνται οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών. Την αντίθετη ακριβώς πολιτική ακολουθεί η Τουρκία με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο και την παρουσία της παντού και πάντοτε.

Πέρα λοιπόν από την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το τιτάνιο έργο της ανόρθωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας, η οποία έμεινε χωρίς αντίκρισμα και χωρίς συνέχεια μετά τους λαμπρούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Αγκυρα, έχοντας διαγνώσει την αδυναμία αυτή και αισθανόμενη ιδιαίτερα ισχυρή από τη στήριξη της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, έχει εντείνει τις προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο. Το ίδιο είχε πράξει και το 1974, στο τέλος της δικτατορίας Ιωαννίδη (με εκείνη τη γελοία κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου), όταν έθεσε όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της, τις οποίες 35 χρόνια αργότερα δεν έχει άρει. Αντίθετα η Αθήνα αρκείται να ασκεί την εξωτερική της πολιτική για εσωτερική κατανάλωση με τους γνωστούς ατελέσφορους εθνικιστικούς κομπασμούς, αδυνατώντας να εξασφαλίσει διεθνή ερείσματα, εφόσον είναι μονίμως απούσα από τα διεθνή τεκταινόμενα.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk