BHMAτοδότηs

Πόσο κοστίζει μια συγκέντρωση αρχηγού κόμματος; Συνεργάτης μου φόρεσε ειδική στολή προστασίας ανάλογη με αυτές που φορούν οι εργαζόμενοι σε πυρηνικά εργοστάσια, μπήκε στα τοξικά κομματικά θησαυροφυλάκια και ανακάλυψε ότι μια συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία επαρχιακής πόλης κοστίζει 50.000 ευρώ, ενώ μια συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Το ποσόν αφορά το κόστος της εξέδρας, του φωτισμού, της μικροφωνικής εγκατάστασης και των λεωφορείων για τη μετακίνηση των χειροκροτητών.

Πόσο κοστίζει μια συγκέντρωση αρχηγού κόμματος; Συνεργάτης μου φόρεσε ειδική στολή προστασίας ανάλογη με αυτές που φορούν οι εργαζόμενοι σε πυρηνικά εργοστάσια, μπήκε στα τοξικά κομματικά θησαυροφυλάκια και ανακάλυψε ότι μια συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία επαρχιακής πόλης κοστίζει 50.000 ευρώ, ενώ μια συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Το ποσόν αφορά το κόστος της εξέδρας, του φωτισμού, της μικροφωνικής εγκατάστασης και των λεωφορείων για τη μετακίνηση των χειροκροτητών. Περιλαμβάνονται επίσης οι ντουντούκες και οι κόρνες, απαραίτητες για να ξυπνούν οι ξεθεωμένοι μεταφερόμενοι οπαδοί, τα καπνογόνα που συνδυάζονται με τον διάφανο πολιτικό λόγο και τα πυροτεχνήματα που συμβολίζουν την «έκρηξη Δημοκρατίας».

***
Στους «Τimes» της Νέας Υόρκης και στον «Νew Υorker» εμφανίστηκε προ ημερών το όνομα του κ. Στ. Δήμα. «Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο» είπε ο επίτροπος Περιβάλλοντος. «Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από το ΑΕΠ». Η είδηση ότι ο κ. Δήμας πρωτοστατεί στην πειραματική δημιουργία ενός δείκτη ανάπτυξης που να περιλαμβάνει την επίδραση στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα έχει ενθουσιάσει όλους όσοι στο ΠαΣοΚ ορέγονται τη θέση του γιατί ανακαλύπτουν ότι θα βρουν έτοιμη δουλειά για να παρουσιάσουν στους δημοσιογράφους.

Μπορεί να υπάρχει καλή σχέση μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου και του Επιτρόπου, αλλά οι γνωρίζοντες τις ισορροπίες στο ΠαΣοΚ εκφράζουν τη βεβαιότητα σε συνομιλητές τους ότι έπειτα από τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για «ανοίγματα στη Δεξιά» και ότι, σε περίπτωση νίκης, ο νέος πρωθυπουργός δεν θα θελήσει αλλά ούτε και θα έχει την πολυτέλεια να ανανεώσει τη θητεία του κ. Δήμα. Θα προτιμηθεί, λένε, στέλεχος που ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες ή κάποιος από όσους δεν θα χωρέσουν στο κυβερνητικό σχήμα.

***
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ορισμένοι θέλουν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Η πόρτα του υπουργείου μου θα είναι ανοιχτή σε όλους, είπε σε συγκέντρωση στη Σαλαμίνα ο υποψήφιος στη Β΄ Πειραιώς του ΠαΣοΚ κ. Γρ.Νιώτης. Οσοι πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά του τον πλήττει δεν υποψιάζονται ότι ο έμπειρος κ. Νιώτης ίσως ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Μεταξύ της υπουργικής καρέκλας και της βουλευτικής έδρας μπλοφάρει ότι έχει καπαρώσει την πρώτη για να κερδίσει ευκολότερα τη δεύτερη.

***
Πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ ανακάλυψαν στις περιφέρειές τους μοντέλα πράσινης ανάπτυξης και τα προβάλλουν ως πανελλαδικά πρότυπα. Π.χ., ο βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης αναδεικνύει ως μοντέλο την περιοχή της Κερκίνης, ενώ η «πράσινη Σούλα», δηλαδή η βουλευτής Τρικάλων κυρία Σούλα Μερεντίτη, προβάλλει τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες για τη διάσωση δέντρων και γενικώς τις «πράσινες προτάσεις» που έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα. Μια άλλη εκδοχή της πράσινης ανάπτυξης εφηύρε ο κ. Κ. Καρτάλης στη Μαγνησία. Μαθαίνω ότι ο κ. Καρτάλης συνέβαλε στον περιορισμό των ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την απόφασή του να μην ανοίξει εκλογικά κέντρα στον Βόλο και ταυτόχρονα δώρισε τα χρήματα που αυτά θα κόστιζαν σε ειδικό σχολείο στον Αλμυρό.

***
Και όμως υπάρχουν ακόμη ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στη Νέα Δημοκρατία. Ο υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών κ. Αθ. Τσούρας επισκέφθηκε την Παρασκευή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου τον υποδέχθηκε γαλάζιο στέλεχος θηλυκού γένους, η οποία του είπε με νόημα να κοιτάξει γύρω του πόσο άλλαξε προς το καλύτερο το τραπεζικό ίδρυμα. «Το θέμα είναι ότι σας προλάβαμε προτού το πουλήσετε» απάντησε ο πρώην υπουργός προκαλώντας τον βουβό θυμό του στελέχους. Ωραία απάντηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πουλήσουν το ΤΤ σύντροφοι του κ. Τσούρα…

***
Η οργάνωση «Λυκαβηττός» κυκλοφόρησε αφίσα με μια τεράστια ανοιχτή παλάμη και τη φράση «Η ψήφος μας». Πριν από πολλά χρόνια, όταν η οργάνωση ήταν πολύ δραστήρια και κυκλοφορούσε διαρκώς νέες αφίσες με αιχμηρά και επίκαιρα συνθήματα, είχε κυκλοφορήσει ο αστικός μύθος ότι εκφράζει την πολιτική σκέψη του κ. Μιλτιάδη Εβερτ. Δεν γνωρίζω αν ποτέ ο «Λυκαβηττός» εξέφραζε τον κ. Εβερτ αλλά, αν είναι έτσι, τότε αποκτά σχετική εγκυρότητα η εκτίμηση συνεργάτη μου ότι στην τωρινή «αφίσα-σχόλιο» για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής βρίσκεται «το χέρι του Δούκα»! ***
Σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους του που παγιδεύονται σε ιδεολογικές αγκυλώσεις ο υφυπουργός Αμυνας και υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κ. Τασούλας δηλώνει πραγματιστής και εφαρμόζει σε όλα τα θέματα το ρητό του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να μας νοιάζει το χρώμα της γάτας αλλά η ικανότητά της να πιάνει τα ποντίκια. Ο κ. Τασούλας, λοιπόν, όταν πρόκειται για τα Ιωάννινα, εξαπολύει όλες τις διαθέσιμες γάτες όταν π.χ. υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει τόσο σε κρατικοποιήσεις όσο και σε αποκρατικοποιήσεις.

Εχει- τρόπον τινά- προωθήσει την «αποκρατικοποίηση στρατοπέδων» και την απόδοσή τους σε δήμους του νομού, ενώ μιλώντας σε συγκέντρωση τοπικής γαλακτοβιομηχανίας η οποία ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα υποστήριξε τις αρετές της κρατικοποίησης. «Εμείς κρατικοποιήσαμε την επιχείρηση ακόμη περισσότερο απ΄ όσο ήταν κρατικοποιημένη επί ΠαΣοΚ» ακούστηκε να λέει στους εργαζομένους. «Επί ΠαΣοΚ η Αγροτική κατείχε ποσοστό 60% και εμείς το ανεβάσαμε στο 70%». Να όμως γιατί η Νέα Δημοκρατία υστερεί του ΠαΣοΚ. Γιατί λ.χ. αύξησε μόνο κατά 10% τη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να τη διπλασιάσει.

***
O κ. Ι. Παπαθανασίου συνομιλεί με την Ιστορία περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα να μη φροντίζει αρκετά την προσπάθεια για την επανεκλογή του στη Β Δ Αθηνών. Μου λένε ότι ο υπουργός Οικονομίας έχει κλειστεί στο υπουργείο του από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών και ασχολείται συνεχώς με οικονομικά θέματα. Προφανώς ανησυχεί τόσο πολύ για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας έπειτα από τα πεντέμισι χρόνια του κόμματός του στην εξουσία που υποψιάζεται ότι, αν λείψει για λίγες ώρες, μπορεί να επέλθουν δυσάρεστες εξελίξεις. Ισως γι΄ αυτό στις αντιρρήσεις συνεργατών του που λένε ότι πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τον εκλογικό αγώνα απαντά ότι έχει χρέος να μην εγκαταλείψει στην τύχη τους τα τρέχοντα θέματα. Δεν αμφιβάλλω ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομίας θα παραλάβει τακτοποιημένους φακέλους από τον συνεπή και ηθικό πολιτικό, οι φίλοι του ελπίζουν ωστόσο αυτή η πολιτική στάση να του αναγνωριστεί και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και όχι μόνο από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

▅ Κάθε χρόνο τα ίδια. Η παράδοση τηρήθηκε και εφέτος, με τις διαφημιστικές εταιρείες Spot Τhompson και Βold να έχουν πελάτες τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ αντίστοιχα. Δυστυχώς, τα σποτ που έχουμε δει ως σήμερα δεν πρόκειται να γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πολιτικής διαφήμισης ούτε πρόκειται να αλλάξουν τον ρου της πολιτικής ιστορίας και να σώσουν τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου, η «πολιτική διαφήμιση του αιώνα» γυρίστηκε από το ΠαΣοΚ και θα προβληθεί αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σποτ ανάδειξης ηγετικών χαρακτηριστικών, ένα «leadership spot», όπως ονομάζεται στην πολιτική επικοινωνία, με κεντρικό πρόσωπο τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου. Γυρίστηκε πριν από δέκα ημέρες στο γήπεδο του τάε κβον ντο. Το γύρισμα κράτησε μία ολόκληρη ημέρα, αλλά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δυσανασχετεί και πάντοτε κάνει ό,τι μπορεί για να αποφεύγει φωτογραφίσεις και γυρίσματα, δεν έμεινε περισσότερο από μία ώρα. Μάλιστα η σύντομη παρουσία και η αποχώρηση του προέδρου του ΠαΣοΚ προκάλεσαν άγχος στο συνεργείο, αφού εκ των υστέρων οι υπεύθυνοι ανησυχούσαν ότι δεν είχαν προλάβει να γυρίσουν αρκετά πλάνα. Το σποτ σκηνοθέτησε ο Λόρενς Ντάνμορ, γνωστός βρετανός σκηνοθέτης που ανήκει στην εταιρεία Ridley Scott Αssociates του βετεράνου σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ ( «Βlade Runner», «Μονομάχος» κτλ.). Στο πολιτικό σποτ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περπατά σε μια φυσούνα και βγαίνει στο γήπεδο όπου τον υποδέχονται πεντακόσιοι ενθουσιώδεις εθελοντές. Υπεύθυνος για την παραγωγή του σποτ, όπως και για ολόκληρη την εκστρατεία του ΠαΣοΚ, είναι ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠαΣοΚ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση κ. Π. Γερουλάνος. ΟΠαύλος συνεργάζεται εδώ και μήνες με τα στελέχη και τους δημιουργικούς της Βold, οι οποίοι, όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk