ΒΗΜΑΙδεώνΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΑπό το χθες στο αύριο

Το ΒΗΜΑ ιδεών κυκλοφορεί εκτάκτως με το ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Στο τεύχος αυτό του «Βήματος Ιδεών» θελήσαμε να μιλήσουμε για πολιτική. Οχι με την έννοια της αναζήτησης απαντήσεων σε ειδικότερα ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής ή άλλων τομέων. Ούτε με το να μπούμε και εμείς σε στείρες συζητήσεις που διεξάγονται καθημερινά και μας έχουν φέρει σε κορεσμό. Θεωρήσαμε ότι σήμερα είναι μια προνομιακή στιγμή να μιλήσουμε για τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, για τη λογική και τους όρους λειτουργίας της πολιτικής, για τα αίτια που η Ελλάδα και οι πολίτες αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν με τέτοια επιφύλαξη ή και αρνητισμό τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Η διεθνής οικονομική κρίση είναι πηγή σημαντικών ανακατατάξεων στις πολλαπλές πολιτικές και οικονομικές ιεραρχίες στο διεθνές σύστημα. Αναδεικνύονται νέες προτεραιότητες και στρατηγικές, όπως και νέες ισορροπίες- στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα δεν φαίνεται να προβληματίζεται για την ανάγκη να βρει τη δική της θέση στη νέα (δυναμική) διεθνή αρχιτεκτονική. Αλλες χώρες ακολουθούν μια δυναμική πορεία. Για παράδειγμα, η Τουρκία διαβλέποντας ότι μια πλεονεκτική ειδική σχέση θα πάρει τη θέση της ένταξης στην προσεχή δεκαετία, αλλά και κατανοώντας τα συνολικότερα συμφέροντά της, επιδιώκει να εξομαλύνει τη θέση της σε σχέση με το Αρμενικό, το Κουρδικό, το Κυπριακό, να προωθήσει τα γεωστρατηγικά ενεργειακά συμφέροντά της και, μέσα από υπόγειες διαδρομές, να ισχυροποιήσει τη θέση της στο Αιγαίο.

Καμία πολιτική δύναμη δεν έχει λόγο για το πώς τοποθετείται η Ελλάδα στο τοπίο αυτό και τι θυσίες (ναι: ΘΥΣΙΕΣ) πρέπει να γίνουν για να πετύχουμε ως χώρα μια καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε σε ένα διεθνές τοπίο με τεράστια κινητικότητα.

Αλλά η κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πέρα από οικονομική, είναι κρίση δική μας, κρίση σε κάθε επίπεδο του δημόσιου βίου.

Αν δεν υπήρχε η κοινωνία των πολιτών, αν δεν υπήρχε ένας κόσμος ολόκληρος που παλεύει καθημερινά, πληγώνεται, αλλά συνεχίζει, έχει αξίες που παρά την αντίξοη πραγματικότητα γύρω του καταφέρνει να τις διατηρεί, λειτουργεί δημιουργικά και προχωράει λαχανιάζοντας, θα είχαμε συντριβεί. Αν δεν υπήρχε μια νεολαία που, παρά τα όσα τής καταμαρτύρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνει τη δική της μάχη ενάντια στη φθορά και στη διαφθορά, ενάντια στην αλλοτρίωση και στην απάθεια, μέσα σε ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που την απαξιώνει πολλαπλά, η Ελλάδα της μεταπολίτευσης θα είχε αποτύχει βροντερά.

Επιμέλεια αφιερώματος: Τάσος Γιαννίτσης

Γράφουν οι:

Μέλος της συντακτικής επιτροπής του «ΒΗΜΑΤΟΣ ΙΔΕΩΝ»
Καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. υπουργός
Καθηγητής διεθνούς δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκου δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο πανεπιστήμιο
Διδάκτωρ κοινωνιολογίας, βιβλιοκριτικός
Επικ. καθηγήτρια στο Πάντειο πανεπιστήμιο
Δημοσιογραφός
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk