ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Υπόθεση για δύο η αγορά καυσίμων

Εκανε πράξη την εκπεφρασμένη, ήδη από τον Μάιο, πρόθεσή της η Μοtor Οil του ομίλου Βαρδινογιάννη και εξαγόρασε μεσοβδόμαδα το δίκτυο πρατηρίων της Shell. Ηδη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Μotor Οil στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο πρόεδρος του ομίλου κ. Β. Βαρδινογιάννης απαντώντας σε ερώτηση μετόχου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη Shell. Προανήγγειλε απο τότε το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις που καρποφόρησαν τελικά προ ημερών. Πλέον στην αγορά καυσίμων υπάρχουν δύο ξεκάθαροι μεγάλοι παίκτες, αμφότεροι μάλιστα αμιγώς ελληνικοί.

Υπόθεση για δύο η αγορά καυσίμων | tovima.gr

Εκανε πράξη την εκπεφρασμένη, ήδη από τον Μάιο, πρόθεσή της η Μοtor Οil του ομίλου Βαρδινογιάννη και εξαγόρασε μεσοβδόμαδα το δίκτυο πρατηρίων της Shell. Ηδη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Μotor Οil στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο πρόεδρος του ομίλου κ. Β. Βαρδινογιάννης απαντώντας σε ερώτηση μετόχου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη Shell. Προανήγγειλε απο τότε το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις που καρποφόρησαν τελικά προ ημερών. Πλέον στην αγορά καυσίμων υπάρχουν δύο ξεκάθαροι μεγάλοι παίκτες, αμφότεροι μάλιστα αμιγώς ελληνικοί. Πρόκειται για τον όμιλο των ΕΛΛΠΕ με τα δίκτυα ΕΚΟ και την ΒΡ και τον όμιλο της Μotor Οil (Ελλάς) με την Αvin και τη Shell. Μένει να αποδειχθεί πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στη νέα διάρθρωση της εγχώριας αγοράς.

Ο όμιλος της Μotor Οil εξαγόρασε, εκτός από τα πρατήρια βενζινών και ντίζελ, και τη Shell Gas. Το συνολικό τίμημα και για τις δύο εταιρείες έφτασε τα 245,6 εκατ. ευρώ (219,1 εκατ. για τα πρατήρια και 26,5 εκατ. για τα υγροποιημένα αέρια). Η Shell διαθέτει περίπου 700 πρατήρια σε όλη τη χώρα, αλλά, όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα παραμείνουν όλα μετά την εξαγορά, αφού υπάρχουν πολύ κοντινά πρατήρια των συγγενών εταιρειών που θα αλλάξουν εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη στρατηγική κίνηση του ομίλου Μotor Οil από το φθινόπωρο του 2005. Τότε είχε προχωρήσει στην αγορά του 41,9% που κατείχε η Αramco στη Μotor Οil. Αργότερα προχώρησε σε επένδυση εκσυγχρονισμού στο διυλιστήριο της Κορίνθου και τώρα η τρίτη κίνηση είναι η εξαγορά ισχυρού δικτύου διανομής, ενώ παράλληλα έχει επεκταθεί στην ηλεκτροπαραγωγή.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν πέντε μήνες, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες: στην πρώτη η Μotor Οil αγόρασε από τη Shell Οverseas Ηoldings LΤD το σύνολο της συμμετοχής της στη Shell Ηellas, που συνίσταται σε εμπορία καυσίμων μέσω 700 πρατηρίων καυσίμων, συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. (Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος), παραγωγή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, αποθήκευση και διανομή χημικών, καθώς και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων. Το 51% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Shell Οverseas Ηoldings LΤD.

Συμφωνήθηκε επιπροσθέτως η διατήρηση του εμπορικού σήματος της Shell στα πρατήρια καυσίμων για μία πενταετία τουλάχιστον.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά το υγροποιημένο αέριο: το 100% των μετοχών της Shell Gas ΑΕΒΕ Υγραερίων (εταιρείας μέσω της οποίας ο όμιλος Shell δραστηριοποιείται στον κλάδο του υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα) αγοράστηκε από άλλη μητρική εταιρεία και συγκεκριμένα από τη Shell Gas (LΡG) Ηoldings ΒV της Ολλανδίας που ασχολείται με το αντικείμενο. Ευνόητο είναι ότι όλες οι συμφωνίες θα εγκριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με τις κινήσεις αυτές η Shell ουσιαστικά αποχωρεί από την Ελλάδα και υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ για την πώληση και τη γενική διανομή και εμπορία των λιπαντικών Shell στην Ελλάδα αντί 14 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος έχει εξειδίκευση στον χώρο εμπορίας προϊόντων σχετικών με το αυτοκίνητο και τη βιομηχανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk