ΜΕΤΟΧΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Στα 10 τρισ. ευρώ τα κέρδη της ανάκαμψης

Κέρδη 10 τρισ. ευρώ (14,5 τρισ. δολ.) σημειώνουν το τελευταίο εξάμηνο οι μετοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ενωσης Χρηματιστηρίων (WFΕ), καθώς όπως εκτιμάται η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να αναδύεται από τις στάχτες της, αν και οι οικονομολόγοι προκρίνουν πλέον τρία πιθανά σενάρια ανάκαμψης για τη συνέχεια. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές μετοχές κερδίζουν από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου περίπου 42 δισ. ευρώ, καθώς η διεθνής ρευστότητα υπερτερεί σε αυτή τη φάση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Κέρδη 10 τρισ. ευρώ (14,5 τρισ. δολ.) σημειώνουν το τελευταίο εξάμηνο οι μετοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ενωσης Χρηματιστηρίων (WFΕ), καθώς όπως εκτιμάται η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να αναδύεται από τις στάχτες της, αν και οι οικονομολόγοι προκρίνουν πλέον τρία πιθανά σενάρια ανάκαμψης για τη συνέχεια. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές μετοχές κερδίζουν από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου περίπου 42 δισ. ευρώ, καθώς η διεθνής ρευστότητα υπερτερεί σε αυτή τη φάση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν αναλυτές διεθνών τραπεζών, «δεν έχει μόνο η ελληνική οικονομία τα χάλια της, αλλά όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος». Σε αυτό το πλαίσιο, αν οι οικονομίες ανακάμψουν, η παγκόσμια ρευστότητα θα συνεχίσει να «μπαίνει» και στις ελληνικές μετοχές, πολλές εκ των οποίων εξάλλου δεν επηρεάζονται από τις εκλογές. Αν βέβαια τα πράγματα διεθνώς πάνε άσχημα, τότε η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη και με νέα προβλήματα.

Τα χρηματιστήρια πάντως σήμερα ανεβαίνουν καθώς, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ένας συνδυασμός καλύτερων μακροοικονομικών προοπτικών, χαμηλού πληθωρισμού και νομισματικής πολιτικής έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και, αφού αρκετά διαθέσιμα και τα ισοδύναμα διαθεσίμων έχουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, ορισμένοι επενδυτές που έχασαν την άνοδο «αναγκάζονται» να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους και να «μπουν» στις μετοχές, καθώς αυτές συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ωστόσο, καθώς πλέον ο ενθουσιασμός για τις μετοχές μάλλον μετριάζεται, ορισμένοι δεν αποκλείουν μια διόρθωση των τιμών γύρω στο 10% παγκοσμίως μέσα στις επόμενες 2-4 εβδομάδες. Ετσι προτείνουν μερική αποκόμιση κερδών με στόχο την επανατοποθέτηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η αξία του πλούτου που άλλαξε πάντως χέρια την τελευταία 10ετία στα χρηματιστήρια προκαλεί ίλιγγο, καθώς στην αυγή του 21ου αιώνα οι μετοχές βίωσαν τις δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες καταστροφές της Ιστορίας (Μεγάλη Υφεση, πετρελαϊκή κρίση 1973-74, «φούσκα» των dot. com και η σημερινή «Μεγάλη Απομόχλευση/Υφεση») με απώλειες από-44% ως-59,1% παγκοσμίως.

Ετσι, οι τελευταίοι κύκλοι των μετοχών τόσο για το ΧΑ όσο και παγκοσμίως ήταν εντυπωσιακοί: Για το ελληνικό χρηματιστήριο οι απώλειες από το ιστορικό ρεκόρ της 17.9.2009 (συνολική κεφαλαιοποίηση 212,501 δισ. ευρώ) έφθασαν στο χαμηλό του Μαρτίου του 2003 (συνολική 54,868 δισ. ευρώ), στα 157,6 δισ. ευρώ.

Την περίοδο εκείνη, καθώς οι Αμερικανοί εισέβαλλαν στο Ιράκ, οι μετοχές παγκοσμίως σημείωναν το χαμηλό τους με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων να διαμορφώνεται στα 21,33 τρισ. δολ.

Η αξία των μετοχών όμως στη συνέχεια, εξαιτίας και της μόχλευσης (των επενδύσεων και με δανεικά), εκτινάχθηκε φθάνοντας στο υψηλό του Οκτωβρίου του 2007 στα 63,04 τρισ. δολ., σημειώνοντας κέρδη 41,7 τρισ. δολ.(αντιστοιχούν σχεδόν στο 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ), ενώ η «Μεγάλη Απομόχλευση/Υφεση» που ακολούθησε οδήγησε σε απώλειες 35 τρισ. δολ., καθώς οι μετοχές σημείωσαν ιστορικές απώλειες.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών (Τhe World Ιndex) της ΜSCΙ που περιλαμβάνει το σύνολο των ανεπτυγμένων αγορών, εκπεφρασμένος σε δολάρια, ενώ στις 31.10.2007 σημείωνε το υψηλό του προηγούμενου ανοδικού κύκλου στις 1.682,35 μονάδες, βρέθηκε στις 9.3.2009 στις 688,64 μονάδες σημειώνοντας πτώση 59,1%, που είναι πλέον και η χειρότερη της Ιστορίας. Την ίδια περίοδο και οι ελληνικές μετοχές, αφού αυξήθηκαν κατά 147,8 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2003, φθάνοντας στα 202,67 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2007, σημείωσαν απώλειες 157,3 δισ. ευρώ, καθώς η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ υποχώρησε στο χαμηλό της 9ης Μαρτίου στα 55,359 δισ. ευρώ.

Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας
Συνολικά τρία πιθανά σενάρια ανάκαμψης προκρίνουν πλέον οι οικονομολόγοι για την επόμενη ημέρα:

* Σενάριο 1ο. Αν και υπάρχουν ακόμη αρκετές ανοιχτές εστίες, καθώς π.χ. η αγορά εργασίας συνεχίζεινα πλήττεται, η κατανάλωση παραμένει ευάλωτη, ενώ οι επενδύσεις είναι ισχνές, διατηρώντας χαμηλά τη μελλοντική παραγωγική δυναμικότητα, το «βασικό» σενάριο των οικονομολόγωνπροβλέπει ότι η ανάκαμψη που άρχισε το β΄ εξάμηνο του 2009θα συνεχιστεί τόσο το 2010 όσο και το 2011. O ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ ωστόσοθα είναι μικρότερος από τον προηγούμενο οικονομικό κύκλο ώστε, όπως εκτιμάται, να μπορέσουν να καλυφθούν μερικώς και οι μεγάλες ανισορροπίες στο σύστημα.

* Σενάριο 2ο. Στο «κακό» αυτό σενάριοδεν αποκλείεται μια «διπλή βουτιά» στην οικονομική δραστηριότητα ή μια ανάκαμψη πρώτα για κάποια τρίμηνα και κατόπιν αναιμική πορεία για αρκετά μεγάλο διάστημα. Τα πράγματα θα μπορούσαν μάλιστα να πάνε άσχημα, αν η αύξηση της ανεργίας που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής συνοδεύεται από μείωση των εισοδημάτων και του τζίρου στο λιανικό εμπόριο. Αργότερα (στο γ΄ τρίμηνο του 2010), όταν δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, παράλληλα με μια πολιτική περιορισμού της ποσότητας του κυκλοφορούντος χρήματος ώστε να αποτραπεί μια εκτίναξη του πληθωρισμού, η ανάπτυξη και οι αγορές θα μπορούσαν να πάρουν και πάλι την κατιούσα.

* Σενάριο 3ο. Στο σενάριο αυτό της «έκρηξης» της οικονομικής δραστηριότητας, μια κυκλική ταχεία ανάκαμψη, απόρροια των παρεμβάσεων των Αρχών, οδηγεί τον μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από τη μακροχρόνια τάση για την περίοδο 2010-2011. Η εκτίναξη όμως του πληθωρισμού θα οδηγούσε σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και την παγκόσμια ανάπτυξη (εντός διετίας) σε νέα πτώση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk