ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010

Οι εκλογές φεύγουν, η φορολογία αλλάζει

Μετά την 4η Οκτωβρίου 2009, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όταν θα βρεθεί στο γραφείο του στον 6ο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος, θα κληθεί να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, που καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου περνάει από την περιστολή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» από τον πρώτο μήνα του 2009. Για να σημειωθεί όμως αύξηση των εσόδων σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι φόροι σε ακίνητα (με την επαναφορά του ΦΜΑΠ), μερίσματα και σε υψηλά εισοδήματα (με την αλλαγή της κλίμακας).

Μετά την 4η Οκτωβρίου 2009, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όταν θα βρεθεί στο γραφείο του στον 6ο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος, θα κληθεί να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, που καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου περνάει από την περιστολή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» από τον πρώτο μήνα του 2009.

Για να σημειωθεί όμως αύξηση των εσόδων σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι φόροι σε ακίνητα (με την επαναφορά του ΦΜΑΠ), μερίσματα και σε υψηλά εισοδήματα (με την αλλαγή της κλίμακας). Από το 2005 ως σήμερα τέθηκαν σε ισχύ νέοι φόροι που επιβάρυναν σχεδόν όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, με «θύματα» κυρίως τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, τους κατόχους κινητών τηλεφώνων, τους καπνιστές κλπ. Εφόσον εκλεγεί το ΠαΣοΚ, οι περισσότεροι από τους φόρους που επιβλήθηκαν την περασμένη πενταετία θα βρεθούν στο στόχαστρο και κάποιοι θα καταργηθούν, κάποιοι άλλοι θα μειωθούν και κάποιοι τρίτοι θα αυξηθούν.

Τρία είναι τα πεδία στα οποία θα κινηθεί ο νέος υπουργός Οικονομίας με κυβέρνηση ΠαΣοΚ. Το πρώτο αφορά τη φορολογία των μερισμάτων που λαμβάνουν σήμερα περισσότεροι από 1.000.000 μέτοχοι εταιρειών εισηγμένων ή μη στο χρηματιστήριο. Το δεύτερο αφορά τη φορολογία των ακινήτων και το τρίτο τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα οι οποίες αναμένεται να ευνοήσουν όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου, και να επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η νέα φορολογική κλίμακα θα αποτελείται από νέα και περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τα ισχύοντα ευνοώντας εισοδήματα χαμηλά και μεσαία, ενώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 45%, δηλαδή 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα ισχύοντα, πλήττοντας τους «έχοντες και κατέχοντες».

Τα μερίσματα που λαμβάνουν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων θα θεωρούνται εισοδήματα και θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που φορολογείται σήμερα με βάση των ανώτατο συντελεστή, δηλαδή 40%, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ άλλοι που δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα είναι πιθανόν να έχουν ακόμη και επιστροφή φόρου. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία στα ακίνητα, η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να εφαρμόσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμη φορολογούμενοι που διορθώνουν τα Ε9 και περιμένουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ. Η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η μερική επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται να δημιουργήσει φορολογία δύο ταχυτήτων, με άγνωστα αποτελέσματα για την πορεία των εσόδων. Τέλος, η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεμαχίας μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων εξουσίας, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη ή μη του στόχου για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων το 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk