Ο λόρδος Αντερ Τέρνερ ζητεί αυστηρότερη εποπτεία

Tην ώρα κατά την οποία ηγέτες του G20 συγκεντρώνονταν στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο του Πίτσμπουργκ ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής του χρηματοοικονομικού τομέα στη Βρετανία (FSΑ) λόρδος Αντερ Τέρνερ άνοιγε, άλλη μια φορά, πυρά κατά των χρηματοοικονομικών εταιρειών. Ο Τέρνερ έθεσε το ερώτημα στο οποίο ζητεί απάντηση η πλειοψηφία των βρετανών πολιτών. Τι προσφέρουν άραγε οι τράπεζες, αν το μόνο που κάνουν είναι να κυκλοφορούν το χρήμα για να πλουτίζουν οι ίδιες; Κατά τον Τέρνερ το Σίτι, η οικονομική καρδιά του Λονδίνου και της Βρετανίας, παίρνει πάρα πολλά από τους βρετανούς πολίτες, αλλά τους επιστρέφει ελάχιστα.

Ο λόρδος Αντερ Τέρνερ  ζητεί αυστηρότερη εποπτεία | tovima.gr

Tην ώρα κατά την οποία ηγέτες του G20 συγκεντρώνονταν στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο του Πίτσμπουργκ ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής του χρηματοοικονομικού τομέα στη Βρετανία (FSΑ) λόρδος Αντερ Τέρνερ άνοιγε, άλλη μια φορά, πυρά κατά των χρηματοοικονομικών εταιρειών. Ο Τέρνερ έθεσε το ερώτημα στο οποίο ζητεί απάντηση η πλειοψηφία των βρετανών πολιτών. Τι προσφέρουν άραγε οι τράπεζες, αν το μόνο που κάνουν είναι να κυκλοφορούν το χρήμα για να πλουτίζουν οι ίδιες; Κατά τον Τέρνερ το Σίτι, η οικονομική καρδιά του Λονδίνου και της Βρετανίας, παίρνει πάρα πολλά από τους βρετανούς πολίτες, αλλά τους επιστρέφει ελάχιστα. Ο «ρυθμιστής» του συστήματος προχώρησε με ασυνήθιστη για τη θέση και τον ρόλο του ευθύτητα στη διαπίστωση ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας του είναι υπερδιογκωμένο και ότι έχει υπερβολικές εξουσίες. Το ερώτημα που τίθεται αυτομάτως έπειτα από αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις είναι τι μπορεί, και αν μπορεί να κάνει το παραμικρό για να χαλιναγωγήσει το «σύστημα», ώστε να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Η απάντηση είναι ότι πέραν των δηλώσεων- για την ώρα- δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Ιδού λοιπόν τι προτείνει ο λόρδος Τέρνερ: φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και σύνδεση των τραπεζικών κερδών με τις αμοιβές των στελεχών. Ο βρετανικός Τύπος καταγράφει ήδη την έντονη δυσαρέσκεια των βρετανών τραπεζιτών. Ο λόρδος εμφανίζεται να επιδιώκει ενεργά τη συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού κλάδου, ο οποίος αντιπροσωπεύει σήμερα το 12% της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία. Ενώπιον της αφρόκρεμας των τραπεζιτών ο 54χρονος επιχείρησε την περασμένη Τρίτη να τους εξηγήσει τη φιλοσοφία του. «Οι τράπεζες» τους είπε «πρέπει να είναι πρόθυμες να αναγνωρίσουν,όπως και ο ρυθμιστής,ότι υπάρχουν ορισμένες κερδοφόρες δραστηριότητες οι οποίες είναι τόσο απίθανο να αποφέρουν οποιοδήποτε όφελος για το κοινωνικό σύνολο,άμεσα ή έμμεσα,ώστε πρέπει οικειοθελώς να απομακρυνθούν από αυτές».

Αναλυτές πάντως εμφανίζονται δύσπιστοι και σημειώνουν ότι τα λόγια του Τέρνερ είναι πολύ δύσκολο να γίνουν πράξη. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επιχείρησε να κερδίσει χρόνο, δηλώνοντας ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου φόρου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές (γνωστός ως «φόρος Τόμπιν») απαιτεί διεθνή συνεργασία. Από την άλλη πλευρά, αν οι Συντηρητικοί έλθουν στην εξουσία την άνοιξη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο ρόλος και η θέση του λόρδου θα υποβαθμιστούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk