Μπόνους και ελλείμματα

Το τελικό ανακοινωθέν αντικατοπτρίζει την κατ΄ αρχάς συμφωνία των «20» ισχυρών σε δύο φλέγοντα θέματα, μετά βέβαια από σκληρότατο παζάρι μεταξύ των μελών της: τον περιορισμό των εξωφρενικών, εν μέσω κρίσης, μπόνους και γενικότερα των αμοιβών των στελεχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, και τη διατήρηση των τρέχοντων- αλλά έντονα αμφισβητούμενων- προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας. Οσον αφορά τα μπόνους, το G20 απέρριψε, κατόπιν σθεναρής αντίστασης των ΗΠΑ, τις προτάσεις Σαρκοζί για πραγματικό «ψαλίδι», προκρίνοντας αντ΄ αυτού πιο.

Μπόνους και ελλείμματα | tovima.gr

Το τελικό ανακοινωθέν αντικατοπτρίζει την κατ΄ αρχάς συμφωνία των «20» ισχυρών σε δύο φλέγοντα θέματα, μετά βέβαια από σκληρότατο παζάρι μεταξύ των μελών της: τον περιορισμό των εξωφρενικών, εν μέσω κρίσης, μπόνους και γενικότερα των αμοιβών των στελεχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, και τη διατήρηση των τρέχοντων- αλλά έντονα αμφισβητούμενων- προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας.

Οσον αφορά τα μπόνους, το G20 απέρριψε, κατόπιν σθεναρής αντίστασης των ΗΠΑ, τις προτάσεις Σαρκοζί για πραγματικό «ψαλίδι», προκρίνοντας αντ΄ αυτού πιο… ημίαιμες λύσεις: αντί να περικόψουν ή έστω να επιβάλουν άκαμπτες οροφές στα μπόνους και στις αμοιβές των κατ΄ εξοχήν υπευθύνων της κρίσης, προκρίνουν λύσεις όπως τη μετάθεση των μπόνους σε άλλα έτη, τη σύνδεσή τους με τα συνολικά κέρδη των εταιρειών τους και τη δυνατότητα «ανάκτησής» τους, αν τα κέρδη μειωθούν στην πορεία. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, το G20 ζητεί συγκεκριμένα «τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης», διευκρινίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για τα μπόνους του 2009, που καταβάλλονται στις αρχές του 2010.

Στην ουσία, οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες: οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης κατά των τραπεζών, αλλά και των αδύναμων να παρέμβουν κυβερνήσεων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παραμένουν αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, συνεχίζοντας να υπερασπίζονται τα (ιδιωτικά) συμφέροντα των πανίσχυρων χρηματοπιστωτικών τους «λόμπι».

Οπως συνήθως συμβαίνει άλλωστε με αυτού του τύπου τις «γενικές» συμφωνίες, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες· και οι λεπτομέρειες δεν αποσαφηνίστηκαν ούτε χθες, αφού στην πραγματικότητα επικρατούν αντίθετες απόψεις για το θέμα όχι μόνον ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και εντός του ευρωπαϊκού «στρατοπέδου».

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό της… σουρεαλιστικής ατμόσφαιρας που επικράτησε στο Πίτσμπουργκ ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ έκανε δηλώσεις υπέρ των περικοπών («Οι τράπεζες πρέπει να καταλάβουν ότι το πάρτι τελείωσε.

Η τραγωδία είναι ότι όλος ο κόσμος υπέφερε από την παγκόσμια κρίση εκτός από αυτούς» όπως είπε), αλλά η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ ήταν περισσότερο επιφυλακτική, τονίζοντας σιβυλλικά ότι «η συμφωνία έχει σχεδόν επιτευχθεί, αλλά ταυτοχρόνως είναι πολύ μακρινή»…

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κρατικής στήριξης, για τα οποία επίσης υπήρξαν έντονες διαφωνίες, συμφωνήθηκε με τα πολλά να παραμείνουν σε ισχύ, ως έχουν, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι «εύθραυστη». «Η διαδικασία της ανάκαμψης παραμένει ανολοκλήρωτη. Σε πολλές χώρες η ανεργία είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. (…) Θα δράσουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι όταν επιστρέψει η ανάπτυξη θα επιστρέψουν και οι θέσεις εργασίας. Θα αποφύγουμε την πρόωρη απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης» αναφέρεται επίσης στο τελικό σχέδιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ήδη τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων δυτικών οικονομιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2010, καθώς οι «ενέσεις» δημοσίου χρήματος προς τις «προβληματικές» τράπεζες, ασφαλιστικές και βιομηχανίες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι και τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (πιθανότατα μεταξύ μηδέν και 0,25%), κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα το ήδη εξασθενημένο δολάριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk