ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

Η ιστορία ενός προαναγγελθέντος «λουκέτου»

Από νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου ο κ. Π. Ψωμιάδης πήγε στο γραφείο του, στη Λ. Κηφισιάς, στον έβδομο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από τον ΟΤΕ. Μαζί του ήταν τα βασικά στελέχη του ομίλου του. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την προηγούμενη Πέμπτη, «είχε παίξει την τελευταία ζαριά» όταν επισκεπτόμενος την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) προσκόμισε, μεταξύ των άλλων, εγγυητική επιστολή 550 εκατ. ευρώ που υποτίθεται πως είχε εκδοθεί από την ΗSΒC του Λονδίνου.

Από νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου ο κ. Π. Ψωμιάδης πήγε στο γραφείο του, στη Λ. Κηφισιάς, στον έβδομο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από τον ΟΤΕ. Μαζί του ήταν τα βασικά στελέχη του ομίλου του. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την προηγούμενη Πέμπτη, «είχε παίξει την τελευταία ζαριά» όταν επισκεπτόμενος την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) προσκόμισε, μεταξύ των άλλων, εγγυητική επιστολή 550 εκατ. ευρώ που υποτίθεται πως είχε εκδοθεί από την ΗSΒC του Λονδίνου.

Την ίδια ημέρα που την κατέθεσε στον πρόεδρο της ΕΠΕΙΑ και γνωστό δικηγόρο της ασφαλιστικής αγοράς κ. Γ.Πέτσα το έγγραφο «χέρι με χέρι» πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και η κατ΄ αρχήν γνωμοδότηση της ανώτατης τραπεζικής αρχής ήταν καταπέλτης. «Το έγγραφο δεν είναι γνήσιο» απεφάνθη η κεντρική τράπεζα αλλά για να επιβεβαιωθεί πλήρως η γνωμάτευσή της το έγγραφο εστάλη στο Λονδίνο αυθημερόν. Η απάντηση της ΗSΒC έφτασε την Παρασκευή και με επιστολή της η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωνε την ΕΠΕΙΑ πως το βρετανικό τραπεζικό ίδρυμα υποστηρίζει ότι «το εν λόγω έγγραφο δεν είναι γνήσιο και δεν έχει εκδοθεί από την ΗSΒC» και ζητούσε την παραπομπή του θέματος στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το διοικητικό συμβούλιο της εποπτικής αρχής άρχισε τη συνεδρίασή του στις 8 το πρωί της Δευτέρας με θέμα την αναστολή λειτουργίας των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών. Αλλά οι τέσσερις εξ αυτών, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, η General Union ΑΕΓΑ και η General Τrust ΑΕΓΑ, ανήκαν στον κ. Ψωμιάδη. Η πέμπτη, η Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΓΑ, του κ. Γ. Σκούρτη, είναι μια μικρή εταιρεία που ανήκει σε έναν από τους παλαιούς ασφαλιστές της ελληνικής αγοράς.

Η εποπτική αρχή
Το κλίμα λοιπόν στο γραφείο του προέδρου τού- μέχρι πρότινοςομίλου Ασπίς ήταν βαρύ. Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Ψωμιάδης παρέμεινε ψύχραιμος- «με τη γνωστή παροιμιώδη ψυχραιμία του» όπως λέει παριστάμενος στη συνάντηση- παρά τις προς στιγμήν εντάσεις. Η ψυχραιμία του όμως είχε εντυπωσιάσει και όσους τον είχαν συναντήσει την προηγούμενη εβδομάδα. Βέβαια από το απόγευμα της Πέμπτης έχοντας τις πρώτες ενδείξεις που προμήνυαν τον δρόμο που έχει πάρει η υπόθεση, κινήθηκε πυρετωδώς προς πάσα κατεύθυνση. Μάταια όμως… Ετσι μετά τις 11 το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό πως «ο κύβος ερρίφθη». Ανεστάλησαν οι άδειες λειτουργίας των πέντε εταιρειών. Και η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου έστειλε κλειδαράδες στις πέντε εταιρείες για να αλλάξουν τις κλειδαριές. Λίγο πριν είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως για «τις Ασπίδες» θα δοθεί παράταση τριών ημερών. Γρήγορα αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα. Στις 15.45 εστάλη στα email των επικεφαλής των εταιρειών του ομίλου η απόφαση και στις 15.47 εμφανίστηκαν οι κλειδαράδες. Μια ιστορία 65 χρόνων έκλεισε τον κύκλο της…

Την επόμενη ημέρα κάλεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας δύο συναντήσεις, στις 2 το μεσημέρι το δίκτυο των ασφαλιστικών του πρακτόρων και στις 4 τους διοικητικούς υπάλληλους – που βεβαίως δεν είχαν πληρωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω του γεγονότος ότι η ΕΠΕΙΑ είχε δεσμεύσει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας. Οτι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τον τρόπο που τελικώς εξελίχθηκαν σίγουρα δεν το φανταζόταν ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας του ομίλου Ασπίς. Οι συναντήσεις σχεδόν διαλύθηκαν από τις φωνές απόγνωσης και απελπισίας εκατοντάδων υπαλλήλων που μέσα σε μία ημέρα βρέθηκαν στον δρόμο απλήρωτοι και με τις οικονομικές υποχρεώσεις να τους έχουν «πνίξει». Προσπάθησε να τους δώσει εξηγήσεις, αλλά μάλλον κανείς δεν τον άκουγε…

Και το πρωί της επόμενης ημέρας, το πρωί της Τετάρτης, βγήκε στο τηλε οπτικό γυαλί. Από το στούντιο τηλεοπτικής εκπομπής του Αlpha κλήθηκε να απαντήσει σε απελπισμένους υπαλλήλους και επίσης απλήρωτους συνεργάτες των εταιρειών του. Και φυσικά ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του ο κ. Π. Ψωμιάδης, αφεντικό του άλλοτε κραταιού ομίλου- που πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι του ανήκε ο ρόλος του «εθνικού πρωταθλητή» στην ασφαλιστική αγορά-, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του σε αυτή την τηλεοπτική παρουσία. Εμφανώς κατέβαλε προσπάθεια να διατηρήσει τη γνωστή ψυχραιμία του όταν οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους δούλευαν για αρκετά χρόνια στις «δύο Ασπίδες», καταφέρονταν εναντίον του. Σίγουρα είχε επίγνωση των ευθυνών του, αλλά και της ιστορίας της εταιρείας, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν και γι΄ αυτό επέμενε να εκτίθεται δημοσίως, επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις.

Μια ιστορία 65 χρόνων
Το 2009 η Ασπίς Πρόνοια έκλεισε μια ιστορία 65 χρόνων. Η Ασπίς Πρόνοια δημιουργήθηκε από τον υπέργηρο και σεβάσμιο στην ασφαλιστική αγορά ασφαλιστή κ. Αλ.Ταμπουρά το 1944 και στη δεκαετία του 1960 ασφάλισε τον πρώτο αμερικανό αστροναύτη. Ο κ. Ψωμιάδης είναι ένα από τα δύο «πνευματικά παιδιά» του κ. Ταμπουρά, ο άλλος είναι ο κ. Δ. Κοντομηνάς. Η ασφαλιστική του καριέρα άρχισε από την Αlico, όπου δούλεψε ως ασφαλιστής. Είναι γνωστή η αδυναμία του στις πολεμικές τέχνες- είναι κάτοχος μαύρης ζώνης (1ο Dan) στο καράτε Shotokan- και η σωματοδομή του προϊδεάζει όποιον τον συναντήσει για την εμμονή που τον διακατέχει με τη σωματική άθληση. Ριψοκίνδυνος και απρόβλεπτος στις επιχειρηματικές του κινήσεις, κατόρθωσε αρκετές φορές «να γυρίσει το παιχνίδι». Και συνήθως δεν «το βάζει κάτω».

Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι διαπραγματεύεται σκληρά και υποχωρεί όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει αρνητικός συσχετισμός εις βάρος του. Και στη συνέχεια επανέρχεται με τρόπο που συνήθως αιφνιδιάζει. Ολα αυτά όμως ως τώρα.

Ομως από την άνοιξη του 2008 η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη. Οι «άσοι από το μανίκι» άρχισαν να στερεύουν. Συμβολικά- και όχι μόνο- η αφετηρία της ίσως πιο μακρόσυρτης επιχειρηματικής του περιπέτειας ήταν τον Μάιο του 2008 όταν η εταιρεία Commercial Value ΑΑΕ- στην οποία είναι μέτοχοι ακόμη και σήμερα οι «δύο Ασπίδες» αλλά και ο ίδιος προσωπικά, αν και η πλειοψηφία ανήκει στην Αspis Ηolding της Κύπρου- διεκδίκησε την τότε προς πώληση θυγατρική της ΑΤΕ, την Αγροτική Ασφαλιστική. Λίγες ημέρες προτού ο διαγωνισμός μπει στην τελική του ευθεία, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) ανακοίνωσε στην ενδιαφερόμενη εταιρεία του ομίλου πως της λείπουν κεφάλαια και πρέπει να κάνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ετσι η Commercial Value ΑΑΕ λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2008 και ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση «σάρωνε» κολοσσούς όπως η αμερικανική ΑΙG, ο κ. Ψωμιάδης κατέθετε 93,4 εκατ. ευρώ. Πίστεψε πως ένα «ακριβό» πρόβλημα λύθηκε. Για αρκετούς στην αγορά ήταν έκπληξη. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ήταν καταστροφικό για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους εξανεμίστηκε. Μετοχές και ομόλογα κατέρρεαν. Δεν υπήρχε καμία «γραμμή άμυνας». Πανικόβλητοι ασφαλισμένοι με τα συμβόλαια ζωής «στα χέρια» ζητούσαν την εξαγορά τους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχασαν σε λίγες εβδομάδες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αρκετές από αυτές λίγο έλειψε να πνιγούν από την έλλειψη ρευστότητας.

Η κρίση και οι ευκαιρίες
Ενθερμος θιασώτης της άποψης πως «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες» σχεδίαζε τις επόμενες εξαγορές. Προτού όμως προλάβει να υλοποιήσει τα νέα του σχέδια, η ΕΠΕΙΑ τον κάλεσε να προχωρήσει σε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Είναι γεγονός πως δεν είναι άνθρωπος που «το βάζει κάτω». Η συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη- δυσκολότερη από ποτέ. Ολη η αγορά είχε στραμμένη το βλέμμα πάνω του.

Στις πληροφορίες και την έντονη φημολογία πως πλέον «ο Ψωμιάδης τελειώνει, δεν έχει τα λεφτά», ο ίδιος φρόντιζε με κάθε τρόπο να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα, καλλιεργώντας προσδοκίες και φόβους- ανάλογα αν ήταν φίλος ή αντίπαλος- πως για μία ακόμη φορά θα κάνει την έκπληξη.

Εν τω μεταξύ η ΕΠΕΙΑ έδωσε τελικώς το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της μικρής ασφαλιστικής εταιρείας Ρroton ΑΕΓΑ και το ίδιο διάστημα ανακοίνωσε πως απέκτησε ο ίδιος- και όχι ο όμιλος- το 100% δύο ακόμη μικρών ασφαλιστικών εταιρειών, της General Union και της General Τrust- είναι αυτές που είχαν την τύχη των «δύο Ασπίδων».

Δέσμευση περιουσίας
Λίγες όμως ημέρες μετά την ανακοίνωση του ομίλου πως βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ασφαλιστικής αγοράς, με βάση την παραγωγή ασφαλίστρων και στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009, μετά δηλαδή την Εθνική Ασφαλιστική, και στην πρώτη μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών ομίλων, η εποπτική αρχή ΕΠΕΙΑ έκανε και πάλι την εμφάνισή της. Σε επιστολή της, στις 21 Μαΐου, του ανακοίνωσε πως προχωρεί σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται σε ασφαλιστική τοποθέτηση, των τριών βασικών εταιρειών του ομίλου. Ηταν προφανές σε όσους μπορούσαν να «διαβάσουν» τις κινήσεις του ότι ο κ. Ψωμιάδης βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όσο και αν ο ίδιος προσπαθούσε να δώσει την εντύπωση πως «ελέγχει το παιχνίδι» και δεν σκόπευε να εγκαταλείψει έναν μεγάλο όμιλο που δημιούργησε ουσιαστικά τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτή τη φορά η «παρτίδα» ήταν σκληρότερη από όλες τις προηγούμενες- οι αντίπαλοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και τα απαιτούμενα κεφάλαια εν μέσω κρίσης δυσεύρετα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποφάσεις της ΕΠΕΙΑ, με τις οποίες ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας των τεσσάρων εταιρειών, ο όμιλος έπρεπε να βρει και να τοποθετήσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου 400 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Μια εταιρεία η οποία είχε δεσπόζοντα ρόλο για αρκετές δεκαετίες στην ασφαλιστική αγορά (η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ήταν η μητρική εταιρεία του ομίλου) έκλεισε. Περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο και μόλις άρχισε η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Ο κ. Ψωμιάδης, παρ΄ ότι φαίνεται να διατηρεί την ψυχραιμία του, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής. Και μετά;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk