Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ

Αναψε η μάχη Βγενόπουλου – Βασιλάκη

Σε πολιτικό- επιχειρηματικό- δικαστικό θρίλερ το οποίο θα έχει αρκετά ακόμη επεισόδια εξελίσσεται η αεροπορική μάχη που έχει ανάψει για τα καλά μεταξύ των ομίλων Α. Βγενόπουλου και Θ. Βασιλάκη με αφορμή τη διεκδίκηση των άγονων γραμμών, αλλά και τον ανταγωνισμό που θα έχουν σύντομα οι αεροπορικές εταιρείες Οlympic Αir και Αegean Αirlines στην ελληνική αγορά. Η επιχειρηματική σύγκρουση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2009, όταν η ΜΙG ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για την Ολυμπιακή, …

Σε πολιτικό- επιχειρηματικό- δικαστικό θρίλερ το οποίο θα έχει αρκετά ακόμη επεισόδια εξελίσσεται η αεροπορική μάχη που έχει ανάψει για τα καλά μεταξύ των ομίλων Α. Βγενόπουλου και Θ. Βασιλάκη με αφορμή τη διεκδίκηση των άγονων γραμμών, αλλά και τον ανταγωνισμό που θα έχουν σύντομα οι αεροπορικές εταιρείες Οlympic Αir και Αegean Αirlines στην ελληνική αγορά.

Η επιχειρηματική σύγκρουση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2009, όταν η ΜΙG ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για την Ολυμπιακή, απέκτησε και πολιτική διάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν ο όμιλος Βγενόπουλου ενέπλεξε την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορώντας την ότι λόγω της φιλικής σχέσης που έχει με την οικογένεια Βασιλάκη παρενέβη προνομιακά για να δοθεί άδεια πτήσεων στην Αegean Αirlines στη γραμμή προς Κωνσταντινούπολη. Η πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη κατηγόρησε τη νέα ιδιοκτησία της Ολυμπιακής ότι ρίχνει λάσπη και είχε την πρόθεση εκβιασμού και έτσι και οι δύο πλευρές οδηγούνται πλέον στα δικαστήρια κατηγορώντας η μία την άλλη για συκοφαντική δυσφήμηση και καταθέτουν αγωγές 3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο όμιλος Θ. Βασιλάκη περνώντας στην αντεπίθεση με εξώδικα προς το υπουργείο Μεταφορών και την ΥΠΑ αφήνει αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση της Οlympic Αir όσον αφορά την παράταση που δόθηκε για ένα δίμηνο ώστε να συνεχιστεί η κάλυψη των άγονων αεροπορικών γραμμών.

Η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5» είπε ότι έχει την αίσθηση ότι ενεπλάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου «στον επιχειρηματικό πόλεμο μεταξύ των δύο εταιρειών για ν΄ αποκτήσει λίγο σασπένς η όλη ιστορία» και ότι «η Δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση».

Η κυρία Μπακογιάννη στη συνέχεια πέταξε το μπαλάκι στον υπουργό Μεταφορών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, λέγοντας ότι επί της ουσίας είναι θέμα του υπουργείου Μεταφορών.

«Δεν θα εμπλακώ σε επιχειρηματικές συγκρούσεις και προεκλογικές ασκήσεις» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας στο Μega και σε ό,τι αφορά τις άγονες γραμμές πρόσθεσε ότι μέλημά του ήταν να μη μείνουν τα νησιά χωρίς κάλυψη και γι΄ αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι πτήσεις από την Οlympic Αir ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από την επόμενη κυβέρνηση.

Η ιστορία της σύγκρουσης

Θ. Βασιλάκης

Ολα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2009, όταν η ΜΙG εξέφρασε ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή, λίγο μετά τη δημόσια πρόσκληση της κυβέρνησης προς ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους για την εξαγορά της και αφού ο διαγωνισμός που ήταν σε εξέλιξη δεν είχε το αναμενόμενο ενδιαφέρον και κηρύχθηκε άγονος.

Δύο ημέρες προτού πέσουν οι πρώτες υπογραφές για τη συμφωνία με τη ΜΙG του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου η Αegean Αirlines και η Chrysler Αviation του Ελληνοαμερικανού Στέλιου Ράπη κατέθεσαν αιφνιδιαστικά δύο προσφορές-έκπληξη οι οποίες μπλόκαραν τη διαδικασία και περιέπλεξαν την κατάσταση.

Οπως είχε γίνει γνωστό, εκείνη την περίοδο οι κκ. Θεόδωρος και Ευτύχης Βασιλάκης συναντήθηκαν με τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο και τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά τους για την Ολυμπιακή. Παράλληλα, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη μετακίνηση τριών παλαιών και ηγετικών στελεχών της Αegean Αirlines στον όμιλο της ΜΙG προκειμένου να δημιουργήσουν τη «νέα Ολυμπιακή».

Μέσα σε έντονο παρασκήνιο η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά ότι η νέα Ολυμπιακή θα δοθεί στον όμιλο της ΜΙG. Το διάστημα εκείνο οι σχέσεις των δύο ομίλων μπήκαν σε φάση «ψυχρού πολέμου» και οι αντίπαλοι ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για την επόμενη σύγκρουση που δεν θα αργούσε και πολύ να έρθει.

Το καλοκαίρι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές και οι δύο εταιρείες μαζί με τη Ηellas Jet που συνεργάζεται με τον όμιλο του κ. Β. Ρέστη και άλλες ιδιωτικές κατέθεσαν προσφορές για τα 35 εκατ. ευρώ των επιδοτούμενων γραμμών.

Λόγω της προκήρυξης των εκλογών ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την κυβέρνηση και αμέσως μετά ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της σύγκρουσης των ομίλων Α. Βγενόπουλου και Θ. Βασιλάκη.

Ο δεύτερος γύρος της σύγκρουσης
«Το πάρτι των παράνομων διαγωνισμών τελείωσε». Με αυτή τη δήλωση ο επικεφαλής του ομίλου της ΜΙG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έριξε το γάντι στον όμιλο Βασιλάκη πριν από δύο εβδομάδες και έφερε στη δημοσιότητα ένα μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και αφορούσε πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη και στην οποία η Αegean είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ προϋπήρχε ρήτρα- όπως κατήγγειλε- ότι τις γραμμές αυτές θα τις εξυπηρετεί η Ολυμπιακή.

Ο κ. Βγενόπουλος διερωτήθηκε πώς η Αegean και ο κ. Βασιλάκης έμαθε για τον διαγωνισμό αφού ποτέ δεν προκηρύχθηκε και είπε: «Μάλλον ο κ. Βασιλάκης θα περνούσε έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, θα έστησε αφτί και έτσι θα το έμαθε».

Ο επικεφαλής της Μarfin επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Αegean Αirlines λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δείχνει ότι ενδιαφέρεται μόνο όταν δεν της βγαίνουν οι σχεδιασμοί της. «Οταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή δεν κατήλθε στον διαγωνισμό αλλά εν συνεχεία, όταν εκδήλωσε ενδιαφέρον η ΜΙG, ξαφνικά άρχισε να ενδιαφέρεται. Το ίδιο συνέβη και με το θέμα των άγονων γραμμών και καλώς ακυρώθηκε ο διαγωνισμός» τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Η αντίδραση του ομίλου Βασιλάκη
Ο όμιλος Βασιλάκη, από την πλευρά του, στην αρχή κράτησε χαμηλούς τόνους, αλλά αποδείχθηκε ότι ετοίμαζε τη δική του απάντηση και την περασμένη εβδομάδα με αφορμή συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα της Αegean Αirlines.

«Το πάρτι (σ.σ. του ανταγωνισμού) τώρα ξεκινάει» είπε ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου κ. Θ. Βασιλάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Α. Βγενόπουλου ότι «το πάρτι των (σ.σ. ευνοϊκών) διαγωνισμών τελείωσε».

Μιλώντας για τις επιθέσεις που δέχεται- παρ΄ ότι δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του ονομαστικά στον αντίπαλό του- ο κ. Βασιλάκης τόνισε: «Η προσπάθεια απαξίωσης μιας τόσο σημαντικής προσφοράς όπως της Αegean με δηλώσεις από ανθρώπους που τώρα μπαίνουν και μαθαίνουν για πρώτη φορά τον χώροείναι, θα έλεγα, πρωτοποριακή. Ελπίζουμε να μη γίνει καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης. Οσον αφορά τον ανταγωνισμό, τόνισε ότι τον σέβεται αλλά δεν τον φοβάται η Αegean Αirlines. «Στο παρελθόν 15 εταιρείες άνοιξαν και έκλεισαν. Τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πούλησε το ενεργητικό της Ολυμπιακήςκαι η διοίκηση της Αegean θέλει να πιστεύει ότι η διακριτική μεταχείριση σταματάει εδώ» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου. Δεν πέρασε ούτε μία ώρα μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου της Αegean Αirlines και η ΜΙG ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να εξετάσει όλες τις διοικητικές εγκρίσεις και πράξεις των τελευταίων ετών που αφορούν την Αεροπορία Αιγαίου, ώστε να πληροφορηθεί η ελληνική κοινωνία αν υπήρξαν παρανομίες ή αθέμιτες πρακτικές.

Η εμπλοκή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και οι μηνύσεις

Ηδιοίκηση της ΜΙG κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά την άδεια πτήσεων της Αegean προς Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφέρεται σε ενδεχόμενη εμπλοκή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη (φωτογραφία). «Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, όχι μόνο για τις τεράστιες ζημιές του Δημοσίου, αλλά και λόγω ενδεχόμενης εμπλοκής της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκτός από πανίσχυρη υπουργός είναι και στενή φίλη της οικογένειας Βασιλάκη. Ηδη από τη διαδικασία αδειοδότησης της Αegean να πραγματοποιεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη έχουν ανακύψει, με τη συνδρομή και της δημοσιογραφικής έρευνας, μια σειρά σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα» ανέφερε σχετικά η ΜΙG. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση εναντίον της και προσπάθεια εμπλοκής της σε έναν επιχειρηματικό πόλεμο στον οποίο δεν έχει καμία θέση.

«Ο κ. Βγενόπουλος δεν προσκομίζει κανένα στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς του. Πετάει λάσπη. Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο κ.Βγενόπουλος είναι εκπρόσωπος ισχυρών ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Σήμερα εκμεταλλεύεται την προεκλογική περίοδο για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του. Αρνούμαι να παίξω το παιχνίδι του.Δεν έχω εκβιαστεί και δεν πρόκειται να εκβιαστώ από κανέναν».

Αυτό έφερε μία ακόμη αντίδραση του ομίλου της ΜΙG, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της υπουργού εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή δήλωσή της στην οποία κάνει λόγο για «λάσπη» εναντίον της από τον όμιλο Βγενόπουλου και αφήνει αιχμές για ενδεχόμενο εκβιασμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk