ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Το θέατρο στενάζει,το χρήμα απουσιάζει

Tα οικονομικά, αναγκαστικά, και η χάραξη εθνικής πολιτικής στον τομέα του θεάτρου (αν θελήσει να ασχοληθεί) είναι τα δύο βασικά θέματα, τα δύο ανοικτά μέτωπα, που θα κληρονομήσει ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, σε επίπεδο προσώπων θα κληθεί να αντικαταστήσει ή και να διατηρήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανθρώπους που έχουν αναλάβει τα…

Tα οικονομικά, αναγκαστικά, και η χάραξη εθνικής πολιτικής στον τομέα του θεάτρου (αν θελήσει να ασχοληθεί) είναι τα δύο βασικά θέματα, τα δύο ανοικτά μέτωπα, που θα κληρονομήσει ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, σε επίπεδο προσώπων θα κληθεί να αντικαταστήσει ή και να διατηρήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανθρώπους που έχουν αναλάβει τα σχετικά πόστα. Το θέατρο δεν ήταν ποτέ στις πρώτες προτεραιότητες των πολιτικών που ασχολήθηκαν με τον πολιτισμό, αφού οι περισσότεροι θεωρούν τη συγκεκριμένη θέση εφαλτήριο για το μέλλον τους στη δημόσια ζωή. Ωστόσο, την τελευταία εικοσιπενταετία έχουν γίνει μικρότερα ή μεγαλύτερα βήματα που επιτρέπουν στον ένοικο της οδού Μπουμπουλίνας που θα πάρει τη σκυτάλη να τρέξει λίγο καλύτερα στον πολιτιστικό στίβο…

Ανοιχτές οικονομικές εκκρεμότητες καταγράφονται πρώτα απ΄ όλα στα επιχορηγούμενα θέατρα, αλλά και στο ίδιο το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ), το οποίο έχει αναλάβει δύσκολο και συγχρόνως αδιευκρίνιστο ρόλο. Το ΕΚΕΘΕΧ πλήρωσε τη δεύτερη και τελευταία δόση της σεζόν 2007-2008 στα 73 επιχορηγούμενα θέατρα, ύψους 2,875 εκατ. ευρώ (εκταμιεύθηκε σε δύο δόσεις), αλλά δεν προχώρησε στην εξόφληση της πρώτης δόσης της περυσινής θεατρικής περιόδου (2008-2009), παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευθεί για αυτό ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς- συνολικά το ποσό της επιχορήγησης ήταν 3,4 εκατ. ευρώ.

Και εδώ είναι που τίθεται το ουσιαστικό ερώτημα: Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΚΕΘΕΧ που ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκημε στόχο τη χάραξη εθνικής θεατρικής πολιτικής- και χορού; Με πρόεδρο τονΓιώργο Δραγώνατο ΕΚΕΘΕΧ δεν έχει καταφέρει να βρει το στίγμα του, κυρίως γιατί το ίδιο το ΥΠΠΟ που το ίδρυσε, δεν το στηρίζει: χωρίς κωδικό στον προϋπολογισμό, το Κέντρο έχει μεταβληθεί σε ενδιάμεσο που μοιράζει τα χρήματα αν και όταν τα δώσει το ΥΠΠΟ. Την ίδια στιγμή αυτός ο νέος φορέας έχει στελεχωθεί με προσωπικό, έχει λειτουργικά έξοδα και στερείται πραγματικού αντικειμένου.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πέραν του οικονομικού, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα. Ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώραςΓιάννης Χουβαρδάςδιανύει την τρίτη και τελευταία χρονιά της πρώτης θητείας του, η οποία λήγει στις 10 Απριλίου 2010. Ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του πριν από το καλοκαίρι ότι η επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ δεν είναι αρκετή για να καλυφθούν τα έξοδα του Εθνικού. Αγνωστο παραμένει αν η νέα ηγεσία θα τον αντικαταστήσει μετά το πέρας της θητείας του ή αν ο ίδιος θελήσει να μην ανανεώσει μία ακόμη τριετία. Επιλογή του πρώην υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, ο Γιάννης Χουβαρδάς, που είχε παραλάβει ένα «υγιές οικονομικά Εθνικό» από τονΝίκο Κούρκουλο, διατήρησε το καλό κλίμα συνεργασίας και με τονΜιχάλη Λιάπη. Στις οικονομικές του απαιτήσεις για το Εθνικό από τον νυν υπουργόΑντώνη Σαμαρά οφείλεται η λιγότερο καλή επικοινωνία, όπως λέγεται, των δύο ανδρών.

Στο ΚΘΒΕ η πρόσφατη ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή από τονΣωτήρη Χατζάκηο Νικήτας Τσακίρογλουέφυγε προτού ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του- αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο νέος διευθυντής κλήθηκε να καλύψει πρώτα απ΄ όλα το υπόλοιπο της θητείας Τσακίρογλου, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει στο ΚΘΒΕ ως τον Σεπτέμβριο του 2010. Αρα ο νέος υπουργός Πολιτισμού θα έχει όλον τον χρόνο να κρίνει και να αποφασίσει.

Ανάμεσα στα ανοιχτά μέτωπα και τα Δημοτικό Περιφερειακά Θέατρα ή ΔΗΠΕΘΕ, παραμένουν ένα άλυτο πρόβλημα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τους δήμους, καθώς- με λίγες εξαιρέσεις – τα περισσότερα υπολειτουργούν. Παράλληλα, καλό θα ήταν ο νέος ΥΠΠΟ να σταθεί και στο Θεατρικό Μουσείο, το παρόν και το μέλλον του οποίου θέτει σε κίνδυνο το θεατρικό μας παρελθόν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk