ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Με τις φωτογραφίες του ο Μίκαελ Ρουτς έχει καθορίσει όσο λίγοι καλλιτέχνες την εικόνα του θρυλικού έτους 1968. Συμμετέχοντας ενεργά στο συγκεκριμένο κίνημα, φοιτητής τότε, εξελίχθηκε με τον καιρό σε φοιτητή και ντοκυμαντερίστα. Η έκθεση με τις 44 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που θα φιλοξενηθεί στο φουαγέ του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας ως τις 29 Οκτωβρίου, εγκαινιάζει το Αthens Ρhoto Festival 09 «Crossroads» του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Εχει σχεδιαστεί σαν φωτογραφικό ημερολόγιο.

ΕΚΘΕΣΗ
«Ζόρικα» χρόνια στο Γκαίτε
Ινστιτούτο Γκαίτε,Ομήρου 14-16. Ως τις 29 Οκτωβρίου
Με τις φωτογραφίες του ο Μίκαελ Ρουτς έχει καθορίσει όσο λίγοι καλλιτέχνες την εικόνα του θρυλικού έτους 1968. Συμμετέχοντας ενεργά στο συγκεκριμένο κίνημα, φοιτητής τότε, εξελίχθηκε με τον καιρό σε φοιτητή και ντοκυμαντερίστα. Η έκθεση με τις 44 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που θα φιλοξενηθεί στο φουαγέ του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας ως τις 29 Οκτωβρίου, εγκαινιάζει το Αthens Ρhoto Festival 09 «Crossroads» του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

Εχει σχεδιαστεί σαν φωτογραφικό ημερολόγιο. Από την καθιστή διαμαρτυρία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στις 22 Ιουνίου 1966 ως και το «Κουτί με τις σημειώσεις» του πρωτοποριακού συγγραφέα Αrno Schmidt, φωτογραφημένο στα τέλη Μαΐου 1975, οι εικόνες τεκμηριώνουν την εποχή των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3661.000.

ΔΙΑΛΕΞΗ
Μegaron Ρlus και Αρχιτεκτονική
Πέμπτη,1η Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,Βασ.Σοφίας και Π.Κόκκαλη

Πιστό στον θαυμασμό του για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, το πρόγραμμα Μegaron Ρlus καλεί την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στις 19.00 το κοινό να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός παγκοσμίου φήμης δημιουργού, που τιμήθηκε με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων το 2008. Ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Νιλ Ντενάρι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι «Εμμονές». «Πιστεύω ότι κάποιοι αρχιτέκτονες αρκούνται στο να κρατούν έναν καθρέφτη στον κόσμο. Για άλλους όμως η αρχιτεκτονική είναι ένας τρόπος να ασκήσουν κριτική. Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι κανείς αναγκασμένος να πάρει σοβαρές αποφάσεις και να διακινδυνεύσει την αποξένωση από κάποιους ανθρώπους» έχει δηλώσει ο Ντενάρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη. Τηλ. 210 7282.000.

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
Φινάλε με Αλμοδόβαρ
Απόψε στο Αττικόν, Σταδίου 19,τηλ.801 11 300 400

Με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων ολοκληρώνεται στο Αττικόν το 15ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, που για μία ακόμη φορά υπήρξε ο σεπτεμβριανός παράδεισος των κινηματογραφόφιλων της Αθήνας. Την τελετή θα ακολουθήσει η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Ραγισμένες αγκαλιές» («Los abrazos rotos»), τελευταία δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ στην οποία πρωταγωνιστεί η μούσα του Πενέλοπε Κρους (στη φωτογραφία, σε σκηνή από την ταινία).

Ο κινηματογράφος, ο έρωτας, οι εμμονές και η ιδιοφυΐα του σκηνοθέτη εμπλέκονται σε αυτό το γοητευτικό σύνολο που σε λίγο καιρό θα δούμε να διανέμεται στις αίθουσες από την Οdeon.

Στις 20.00.

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk