ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο διάσημος πιανίστας Ιβο Πογκορέλιτς συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Κοντσέρτο αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ που θα παρουσιαστεί στις 2/10 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (στις 21.00) στο πλαίσιο των ΜΔ΄ Δημητρίων.Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ.3 του ίδιου συνθέτη.Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Μύρων Μιχαηλίδης. Η καλοκαιρινή περιοδεία της παιδικής παράστασης του Εθνικού «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» ολοκληρώνεται απόψε στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου Κρήτης.

2.10

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Πογκορέλιτς με ΚΟΘ
Ο διάσημος πιανίστας Ιβο Πογκορέλιτς συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Κοντσέρτο αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ που θα παρουσιαστεί στις 2/10 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (στις 21.00) στο πλαίσιο των ΜΔ΄ Δημητρίων.Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ.3 του ίδιου συνθέτη.Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Μύρων Μιχαηλίδης.

Απόψε, 27.9

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η Αλίκη φεύγει

Η καλοκαιρινή περιοδεία της παιδικής παράστασης του Εθνικού «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» ολοκληρώνεται απόψε στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου Κρήτης.Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου διασκεύασε και σκηνοθέτησε το κλασικό αριστούργημα του Λιούις Κάρολ,αποφασίζοντας να χωρίσει την κεντρική ηρωίδα σε τρία διαφορετικά κορίτσια ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Νέες Μορφές πενήντα χρόνια μετά
Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111) τιμά την πορεία της γκαλερί Νέες Μορφές, που διήρκεσε μισόν αιώνα, μέσα από τα έργα περίπου πενήντα καλλιτεχνών, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει την αναδρομή πενήντα χρόνων στα καλλιτεχνικά δρώμενα (1959-2009). Η έκθεση «Νέες Μορφές, πενήντα χρόνια μετά» θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου.

Γλυπτική του Εκτορα Παπαδάκη
Στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» (Καπλανών 5, Αθήνα, τηλ. 210

3390.946, www. kaplanon5.gr) φιλοξενείται η έκθεση του γλύπτη Εκτορα Παπαδάκη. Χώρος και φόρμα αποτελούν στα έργα του ένα ενιαίο και αρμονικά εύρυθμο σύμπλεγμα, που χαρακτηρίζεται από δυναμική στερεότητα, κονστρουκτιβιστική αντίληψη και μνημειακότητα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Οκτωβρίου.

Σάι Τουόμπλι στην Gagosian
Με έκθεση νέων έργων του αμερικανού ζωγράφου Σάι Τουόμπλι, με τίτλο «λιποίσαν και Πάφον περιρρύταν», εγκαινιάζει τον νέο εκθεσιακό χώρο της στην Αθήνα η γκαλερί Gagosian (Μέρλιν 3, Κολωνάκι, τηλ. 210

3640.215, www.gagosian. com). Ο Τουόμπλι έχει κάνει πολλές σημαντικές εκθέσεις με την Gagosian. Το έργο του ήταν επίσης το επίκεντρο σημαντικής περιοδεύουσας αναδρομικής έκθεσης στην Ευρώπη με τίτλο «Cy Τwombly: Κύκλοι και Εποχές», που ξεκίνησε από την Τate Μodern του Λονδίνου το 2008 και ταξίδεψε στο Guggenheim του Μπιλμπάο και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης το 2009. Αυτή την εποχή υπάρχουν δύο σημαντικές μουσειακές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του: «Cy Τwombly: Ο φυσικός κόσμος, επιλογές έργων 2000-2007», που εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Τhe Αrt Ιnstitute of Chicago, και «Cy Τwombly: Αισθήσεις της στιγμής» στο Μuseum Μoderner Κunst της Βιέννης, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 11 Οκτωβρίου. Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει ως τις 19 Δεκεμβρίου.

Μπιενάλε στον «Παράδεισο»
Στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 «Ηeaven» επτά διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιμελητές καλούνται να διαπραγματευτούν το θέμα του «Παραδείσου» μέσα από έξι μεγάλης κλίμακας εκθέσεις και έργα περίπου 150 καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Παπαϊωάννου & Ζάφος Ξαγοράρης παρουσιάζουν τη «Ηeaven-Live», η Τσους Μαρτίνες την «Παγκόσμιο κέντρο ερωτήσεων», η Νταϊάνα Μπάλντον τη «Διότι η ευθεία οδός έχει χαθεί», η Κέι Σόφι Ραμπίνοβιτς την «Εξαίσια απομόνωση, Αθήνα», η Νάντια Αργυροπούλου τη «Ηotel Ρaradies» και ο Χριστόφορος Μαρίνος την «Πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας;». Οι έξι εκθέσεις, σχεδιασμένες από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη, έχουν τη μορφή αυτόνομων προσεγγίσεων σε αυτό το ευρύ θέμα αλλά επικοινωνούν δημιουργικά και διεκδικούν μιαν αφηγηματική συνεκτικότητα. Πλαισιώνονται από πληθώρα παραστατικών και μουσικών δρωμένων που διαρκούν όλο το καλοκαίρι. Στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (Κτίριο πεζογέφυρας- Εσπλανάδας και πλατεία Νερού) και στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, ως τις 4 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ.

210 5232.222 ή στη διεύθυνση www. athensbiennial.org.

a guest + a host = a ghost
Ενας καλεσμένος συν ένας οικοδεσπότης ισούνται με ένα φάντασμα. Υπεύθυνος για το αγγλόφωνο λογοπαίγνιο- «a guest + a host = a ghost» – δεν είναι άλλος από τον Μαρσέλ Ντυσάν, τον πλέον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Από εκεί δανείζεται τον τίτλο της η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (Φιλελλήνων 11 & Εμμ. Παππά, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2758.490, www. deste.gr), μια νέα παρουσίαση της Συλλογής Δάκη Ιωάννου. Ο αφορισμός του Ντυσάν, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα μικρό επιτοίχιο έργο που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποτέλεσε το έναυσμα για μιαν ιδιαίτερη δομή: μια σειρά ατομικών εκθέσεων, πολλές από τις οποίες έχουν εμπνευστεί και εγκαταστήσει οι ίδιοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν βρίσκονται οι: Πάβελ Αλτχάμερ, Μαουρίτσιο Κατελάν, Πολ Τσαν, Νάταλι Τζούρμπεργκ, Ουρς Φίσερ, Ρόμπερτ Γκόμπερ, Κάρα Γουόκερ, Αντρο Βέ κουα κ.ά. Εκτός από τον Μασιμιλιάνο Τζιόνι και τον Δάκη Ιωάννου, στον σχεδιασμό της εγκατάστασης συνεργάστηκαν και ο Μαουρίτσιο Κατελάν, ο Ουρς Φίσερ και η Σεσίλια Αλεμάνι. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Συλλογή Εμφιετζόγλου
Κάθε Κυριακή είναι επισκέψιμη από το κοινό η Συλλογή Εμφιετζόγλου (τέρμα οδού Φοινίκων, ΜαρούσιΑνάβρυτα, τηλ. 210 8027.039, 210 8027.026), με τη νέα επέκταση του εκθεσιακού χώρου της, όπου στεγάζεται μια επισκόπηση της ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα ως πολύ σύγχρονες δημιουργίες. Η συλλογή αριθμεί 750 έργα 260 καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα, από τον Νικόλαο Γύζη στον Τάκι, από τον Κώστα Τσόκλη στον Γιώργο Γυπαράκη και από τη Βάσω Κατράκη στον Αλέξανδρο Αβρανά. Τα έργα είναι αντιπροσωπευτικά ενός ευρύτατου φάσματος της εικαστικής έκφρασης, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική ως τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις. Τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα παρουσιάζοντας τα εκάστοτε νέα αποκτήματα. Στους υπαίθριους χώρους εκτίθενται δείγματα νεότερης γλυπτικής. Εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9.45 και στις 11.30.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Τζαζ στο Παράφωνο
Τρεις καταξιωμένοι μουσικοί της ελληνικής τζαζ σκηνής συναντώνται στις 2/10 στο τζαζ μπαρ Παράφωνο (Ασκληπιού 130Α και Σ. Κυρήνης 1, τηλ. 210 6446.512) για να παρουσιάσουν συνθέσεις του Παντελή Μπενετάτου και τζαζ standards παιγμένα με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Εμφανίζονται οι Παντελής Μπενετάτος (πιάνο), Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο) και Γιάννης Σταυρόπουλος (ντραμς). Ωρα έναρξης: 23.00.

Παραδοσιακά τραγούδια
Σκοπούς και τραγούδια της Θεσσαλίας και της Ρούμελης παρουσιάζει η κομπανία του Δημήτρη Κότσικα στις 30/9 στο Μπαράκι του Βασίλη (Διδότου 3, Κολωνάκι, τηλ. 210

3623.625). Ωρα έναρξης: 22.30. Συμμετέχουν επίσης οι Κωστής Καλαϊτζάκης (λαούτο, τραγούδι) και Λάζαρος Τσάμπας (τραγούδι). Ωρα έναρξης: 22.30.

Η τζαζ γιορτάζει
Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η 7η Συνάντηση Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής που διεξάγεται στον Μύλο της Θεσσαλονίκης. Απόψε στις 21.30 εμφανίζονται ο Μιχάλης Σιγανίδης και οι Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη και αύριο την ίδια ώρα ο Νικόλα Κόντε και οι Jazz Combe.

Στόκας στον Λυκαβηττό
«Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Μπάμπη Στόκα, αύριο 28/9, στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τραγούδια από την εποχή των Πυξ Λαξ ως τη μετέπειτα σόλο πορεία του. Ωρα έναρξης:

21.00. (Πληροφορίες στο τηλ. 210 7474.288)

ΘΕΑΤΡΟ
«Φεγγάρι που ματώνει»
Στο θέατρο Τόπος Αλλού επαναλαμβάνεται για μόνο 25 παραστάσεις το έργο του Νίκολας Καζάν «Φεγγάρι που ματώνει». Στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, η Μάνια, μια λαμπερή, έξυπνη, όμορφη κοπέλα, επισκέπτεται με τον θείο της έναν φίλο του. Η φαινομενικά αθώα επίσκεψη καταλήγει σε έναν στυγνό βιασμό μέσα στο διαμέρισμα του φίλου, όταν ο θείος με κάποια πρόφαση αποχωρεί. Η κατάληξη αυτή ήταν προσχεδιασμένη. Σκηνοθεσία: Ν. Καμτσής. Παίζουν: Ασημάκης Αλεξίου, Μάρλεν Σαΐτη, Δημήτρης Κανέλλος. Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, τηλ. 210 8254.600.

«Τζούλια» στο Νixon
Το κλασικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (γραμμένο το 1888) παρουσιάζεται από την ομάδα παραστατικών τεχνών προΤΑΣΗ στο Νixon/ Screening Room σε μια διαφορετική ανάγνωση, μετατοπισμένη στην Αθήνα τού σήμερα, εκείνη των βορείων προαστίων και των οικονομικών μεταναστών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει «μια συνομιλία οθόνης και σκηνής». Απόδοση, διασκευή, σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης. Παίζουν: Ελευθερία Γεροφωκά, Κρις Ραντάνοφ. Αγησιλάου 61, Γκάζι.

«Η γυμνή αλήθεια»
Ολοκληρώνεται σήμερα στις 21.00

στο θέατρο Αγγέλων Βήμα το ειδικό αφιέρωμα «Κακοποιημένο παιδί- η γυμνή αλήθεια». Παρουσιάσεις, προσωπικές μαρτυρίες, εικόνες, μουσικές, ταινίες και θεατρικά αποσπάσματα από την παράσταση «Τα ορφανά» του Λάιλ Κέσλερ σε ένα ενιαίο σύνολο σκοπεύουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν καθώς, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «η διαρκής επισήμανση και η καταγγελία σκληρών συμπεριφορών, όπως και η συνεχής υπόμνηση της θέσης του παιδιού στον κόσμο μας, σημαίνει κατ΄ αρχήν πολιτισμός». Με την παρουσία τους βοηθούν η UΝΙCΕF, το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Ευγένιος Τριβιζάς κ.ά. Η παράσταση «Τα ορφανά» είναι σε προσαρμογή Κοραή Δαμάτη και παίζουν οι Παναγιώτης Μπρατάκος, Στέλιος Καλαϊτζής και Κώστας Ανταλόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά συνιστάται τηλεφωνική κράτηση στο 210 5242.211. Σατωβριάνδου 36 (μετρό Ομόνοια). «Στου Καββαδία τ΄ ανοιχτά»
Με μια μουσική παράσταση αρχίζει τη σεζόν το Cabaret Voltaire. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Μελοποιημένη ποίηση από τον Θάνο Μικρούτσικο, τους Ξέμπαρκους, τον Γιάννη Σπανό, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και τη Μαρίζα Κωχ. Η ομάδα «Νυχτερινή κυβέρνηση» ενορχηστρώνει τα τραγούδια που αγαπούσε από τα παιδικά της χρόνια και τα προσαρμόζει στο προσωπικό της ύφος. Η παράσταση πλαισιώνεται με αναφορές στην πολυκύμαντη ζωή και στις περιπλανήσεις του ποιητή. Η σκληρή ζωή των ναυτικών, η γυναίκα, η μοίρα, η φυγή, η ενοχή, ο φόβος και φυσικά το ταξίδι γίνονται λόγος δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να περιπλανηθεί «Στου Καββαδία τ΄ ανοιχτά» τις Παρασκευές 2, 9 και 16 Οκτωβρίου, στις 22.00. Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Μάτσικας (τραγούδι), Εύη Μαυρίδου (πιάνο, τραγούδι, ενορχηστρώσεις), Πέτρος Βασιλειάδης (μπάσο), Νατάσα Κρητικού (αφήγηση), Μαίρη Καλδάρα (συγγραφή, επιμέλεια κειμένων). Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5227.046.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk