Οταν οι Ομπάμα «άγγιξαν» το διαζύγιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ «Δεν θα βρισκόμουν εδώ απόψε χωρίς την αμέριστη υποστήριξη της καλύτερής μου φίλης εδώ και 16 χρόνια, του βράχου της οικογένειάς μας, του έρωτα της ζωής μου, της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα » αναφωνούσε τον περασμένο Νοέμβριο μετά την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, συγκινώντας πλήθος κόσμου με την εικόνα μιας οικογένειας που έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι. Και όμως. Σύμφωνα με βιβλίο του αμερικανού δημοσιογράφου Κρίστοφερ Αντερσεν που μόλις κυκλοφόρησε, το σημερινό «υποδειγματικό ζευγάρι» πέρασε πριν από μερικά χρόνια μια φοβερή κρίση γάμου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ «Δεν θα βρισκόμουν εδώ απόψε χωρίς την αμέριστη υποστήριξη της καλύτερής μου φίλης εδώ και 16 χρόνια, του βράχου της οικογένειάς μας, του έρωτα της ζωής μου, της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα » αναφωνούσε τον περασμένο Νοέμβριο μετά την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, συγκινώντας πλήθος κόσμου με την εικόνα μιας οικογένειας που έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι.

Και όμως. Σύμφωνα με βιβλίο του αμερικανού δημοσιογράφου Κρίστοφερ Αντερσεν που μόλις κυκλοφόρησε, το σημερινό «υποδειγματικό ζευγάρι» πέρασε πριν από μερικά χρόνια μια φοβερή κρίση γάμου. Εκείνη απεχθανόταν το ροχαλητό του, τη βρώμικη αναπνοή του, την ακαταστασία του και- το άκρον άωτον…- αρχικά δεν ενέκρινε ούτε καν την ενασχόλησή του με την… πολιτική! Εκείνος δεν άντεχε καθόλου τα ξεσπάσματα της οργής της, την γκρίνια της, την εναλλαγή των διαθέσεών της και τον υλισμό της.

Με τίτλο «Μπαράκ και Μισέλ: Μια ιστορία αγάπης», το βιβλίο επικαλείται μαρτυρίες φίλων του προεδρικού ζεύγους που παντρεύτηκε το 1992. Η δυσαρέσκεια της κυρίας Ομπάμα «την έφερε στα όρια της αντοχής της το 2000» ισχυρίζεται ο συγγραφέας, όταν λόγω των πολιτικών υποχρεώσεων του συζύγου της κλείστηκε σπίτι για να φροντίσει την πρώτη τους κόρη Μαλία. «Σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Δεν δέχθηκα να κρατάω μια οικογένεια μόνη μου» φέρεται να του επαναλάμβανε.

Η επιτυχημένη δικηγόρος κατηγορούσε τον σύζυγό της ότι έβαζε «τις πολιτικές του φιλοδοξίες» πάνω από την οικογένεια και δεν συνεισέφερε οικονομικά. Η Μισέλ χαρακτήριζε την εκλογή του συζύγου της στη Γερουσία «δαπανηρό χάσιμο χρόνου», αφού ο Μπαράκ θα μπορούσε να κερδίζει «αληθινά χρήματα» ως νομικός σύμβουλος σε κάποια εταιρεία ή σε εργατικά συνδικάτα, όπως έκανε παλιά.

Παράλληλα θύμωνε μαζί του επειδή ποτέ δεν μάζευε τις κάλτσες ή τα εσώρουχά του από το πάτωμα, δεν έκανε δουλειές στο σπίτι, πετούσε στο πάτωμα του μπάνιου τις βρεγμένες πετσέτες και άφηνε τα βρώμικα πιάτα άπλυτα στον νεροχύτη. Την εκνεύριζε το ροχαλητό του, το αρειμάνιο κάπνισμά του και τα γεμάτα τασάκια σε όλο το σπίτι, η δύσοσμη αναπνοή του το πρωί και το γεγονός ότι ντυνόταν πρόχειρα, ενώ εκείνη ακολουθούσε κατά πόδας τη μόδα. Ηταν όμως κι εκείνος πολύ δυσαρεστημένος, κατά τον συγγραφέα. Εκμυστηρευόταν σε φίλους του ότι αυτή η συμπεριφορά τον «πλήγωνε βαθιά», ενώ θεωρούσε τα παράπονά της «άδικα και κοντόφθαλμα. Με σκοτώνει με τη συνεχή κριτική της. Το μόνο που ζητάω είναι λίγη τρυφερότητα. Γιατί ασχολείται με τέτοια ζητήματα όταν προσπαθώ να σώσω τον κόσμο;» έλεγα μισο-αστεία μισο-σοβαρά.

Το ζευγάρι ήρθε ξανά πιο κοντά το 2001, όταν σε ηλικία μόλις τριών μηνών η δεύτερη κόρη τους, Σάσα, εισήχθη στο νοσοκομείο με μηνιγγίτιδα. «Πώς γίνεται να τσακωνόμαστε για τέτοια μικροπράγματα;» λέγεται πως είπε η κυρία Ομπάμα στον σύζυγό της. Αλλά του έθεσε όρο: να βρει χρόνο για την οικογένειά του. Η προεδρία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στο ζεύγος Ομπάμα αλλά, όπως τονίζει ο κ. Αντερσεν, «αυτοί οι δύο αγαπιούνται πραγματικά».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk