Μυστικό πυρηνικό εργαστήριο διαθέτει το Ιράν

Να δεχθεί η Τεχεράνη τον έλεγχο του ΟΗΕ απαίτησαν χθες οι Ομπάμα, Μπράουν και Σαρκοζί

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ Την ύπαρξη και δεύτερης μυστικής ιρανικής εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου κατήγγειλαν χθες στο περιθώριο της συνόδου του G20 ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Νικολά Σαρκοζί, απαιτώντας από την Τεχεράνη να ανοίξει «αμέσως» το μυστικό της εργοστάσιο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Η αποκάλυψη «επιτείνει την ήδη αυξανόμενη ανησυχία» ότι το Ιράν δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις του και ότι «παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, θέτει σε κίνδυνο το παγκόσμιο καθεστώς μη διασποράς των πυρηνικών και την ασφάλεια του κόσμου» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Ιράν είχε προλάβει την τελευταία στιγμή να ομολογήσει την ενοχή του με επιστολή του προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ρίχνοντας έτσι νέα καύσιμα στη φωτιά της πυρηνικής διαμάχης με τη Δύση παραμονές της κρίσιμης συνάντησης με τους «έξι μεγάλους» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη.

Οπως είχε συμβεί και με την πρώτη γνωστή υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάντζ, οι Ιρανοί αναγκάστηκαν σε ομολογία μόνον όταν συνειδητοποίησαν ότι τη γνώριζαν πλέον και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Η Τεχεράνη αποκάλυψε το μυστικό της εργοστάσιο μόνον όταν πληροφορήθηκε από τους «Νew Υork Τimes» ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας ετοιμάζονταν να την καταγγείλουν δημοσίως- όπως και έγινε. Η μυστική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης και «φιλοξενεί» στα έγκατα της γης περίπου 3.000 φυγοκεντρητές, οι οποίοι «μπορεί να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2010», σύμφωνα με τους «Νew Υork Τimes».

Στις σπηλαιώδεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάντζ, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτίως της Τεχεράνης, έχουν εγκατασταθεί- έστω και υπό τη στενή εποπτεία των επιθεωρητών της ΙΑΕΑπερισσότερες από 8.000 συσκευές φυγοκέντρησης, εκ των οποίων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας, οι 4.600 έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

* Με αντίποινα απειλεί τους ευρωπαίους ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα ζητεί την αποχώρηση των ευρωπαϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk