Η οικονομία παίζει καθοριστικό ρόλο στις κάλπες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Στα Μαθηματικά ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ήταν ανέκαθεν «σκράπας». Σήμερα όμως δηλώνει ότι εφηύρε τη μαγική εξίσωση που θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα: Μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη αύξηση των φορολογικών εσόδων του γερμανικού κράτους. «Δεν θέλω το Βραβείο Νομπέλ γι΄ αυτό» λέει χαριτολογώντας. «Εγγυώμαι όμως την αποτελεσματικότητα της εξίσωσης» . Το σχέδιο του κ. Βεστερβέλε, που τίθεται υπό κρίση στις αυριανές βουλευτικές εκλογές, προβλέπει δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών στο ύψος του 10%, 25% και 30%.

Η οικονομία παίζει καθοριστικό ρόλο στις κάλπες | tovima.gr

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Στα Μαθηματικά ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ήταν ανέκαθεν «σκράπας». Σήμερα όμως δηλώνει ότι εφηύρε τη μαγική εξίσωση που θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα: Μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη αύξηση των φορολογικών εσόδων του γερμανικού κράτους. «Δεν θέλω το Βραβείο Νομπέλ γι΄ αυτό» λέει χαριτολογώντας. «Εγγυώμαι όμως την αποτελεσματικότητα της εξίσωσης» .

Το σχέδιο του κ. Βεστερβέλε, που τίθεται υπό κρίση στις αυριανές βουλευτικές εκλογές, προβλέπει δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών στο ύψος του 10%, 25% και 30%. «Ετσι θα μείνουν 35 δισ.ευρώ στις τσέπες των φορολογουμένων» λέει. Αυτό, προσθέτει, δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στον προϋπολογισμό. Το αντίθετο μάλιστα. Τα 35 δισ. ευρώ θα επανέλθουν στην αγορά. Και οι φόροι που θα προκύψουν στη συνέχεια από αγορές εμπορευμάτων ή επενδύσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ το «δωρισμένο» ποσό.

Τέτοιοι «μάγοι» έχουν προφανώς πέραση σε περιόδους οξείας οικονομικής κρίσης. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που θεωρούνται το κόμμα «των οδοντογιατρών και των συμβολαιογράφων» , συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δυσανάλογα μεγάλο 11%-14% των ψήφων.

Για τους σοβαρούς οικονομολόγους βέβαια πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. «Κάθε ευρώ που χαρίζεται στους φορολογουμένους επιστρέφει μόνο κατά το ένα τρίτο στο κράτος» λέει ένας από αυτούς. «Αυτόματος πιλότος στη φορολογία δεν υπάρχει».

Κακά τα ψέματα. Η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τη Γερμανία. Το χρέος της εκτινάχθηκε ήδη στα 1,6 τρισ. ευρώ. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες τα νέα χρέη ξεπέρασαν τα 85 δισ.- το 2013 αναμένεται να φθάσουν τα 510 δισ. ευρώ.

Επόμενο είναι οι υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας (που δίνουν, αν και σε πολύ ηπιότερη μορφή, και οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, ήτοι οι δυνάμει εταίροι των Ελεύθερων Δημοκρατών στο λεγόμενο «αστικό στρατόπεδο») να μη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το κεντροαριστερό στρατόπεδο (Σοσιαλδημοκράτες του υποψήφιου καγκελάριου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Πράσινοι, καθώς και το κόμμα «Αριστερά» του Οσκαρ Λαφοντέν ). «Για να κάνουμε μείωση των φόρων, θα έπρεπε να έχουμε αύξηση του εθνικού εισοδήματος κατά 9%» υπολογίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Πέερ Στάινμπρουκ. «Αυτό είναι όμως εντελώς αδύνατον».

Ασχημες ειδήσεις έρχονται και από άλλα μέτωπα: Το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι εξαγωγές έπεσαν κατά 46%. Η Γερμανία κινδυνεύει έτσι να χάσει τον τίτλο του «παγκόσμιου πρωταθλητή στις εξαγωγές»- στη γωνία καραδοκεί η Κίνα. Παράλληλα ανεβαίνει αλματωδώς η ανεργία, κάτι που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η εικόνα καταστροφής συμπληρώνεται από την κατάσταση των ενοικιαζόμενων εργατών – «των νέων κολασμένων της Γης», όπως έγραψε εφημερίδα. Ωρομίσθια πείνας (από 4 ως 6 ευρώ ωριαίως) παίρνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αλυσίδες σουπερμάρκετ ή σε μικρές επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια και εστιατόρια. Επόμενο είναι το αίτημα για την εισαγωγή ενός ελάχιστου ωρομισθίου (7,5 ευρώ οι Σοσιαλδημοκράτες, 10 Ευρώ η «Αριστερά») να είναι από τα πιο δημοφιλή στον τρέχοντα προεκλογικό αγώνα. Αν το αίτημα θα ανατρέψει τα εκλογικά προγνωστικά, αυτό είναι βέβαια άλλο θέμα.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk