Δικάζεται για διαφθορά πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Κατηγορούμενος για διαφθορά και φοροδιαφυγή δικάζεται από χθες ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εούντ Ολμερτ στην πρώτη δίκη πρωθυπουργού της χώρας. Το κατηγορητήριο αφορά τις περιόδους που ήταν υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου καθώς και δήμαρχος της Ιερουσαλήμ (1993-2006). «Παρουσιάζομαι στο δικαστήριο ως αθώος και πιστεύω ότι θα φύγω από αυτή την αίθουσα απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία εις βάρος μου» δήλωσε ο 63χρονος πολιτικός προσερχόμενος στη δίκη. Μόνο …

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Κατηγορούμενος για διαφθορά και φοροδιαφυγή δικάζεται από χθες ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εούντ Ολμερτ στην πρώτη δίκη πρωθυπουργού της χώρας. Το κατηγορητήριο αφορά τις περιόδους που ήταν υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου καθώς και δήμαρχος της Ιερουσαλήμ (1993-2006). «Παρουσιάζομαι στο δικαστήριο ως αθώος και πιστεύω ότι θα φύγω από αυτή την αίθουσα απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία εις βάρος μου» δήλωσε ο 63χρονος πολιτικός προσερχόμενος στη δίκη. Μόνο για τις κατηγορίες που αφορούν τη φοροδιαφυγή οι ποινές μπορεί να φτάσουν τα πέντε χρόνια φυλάκισης. Η καριέρα του κ. Ολμερτ έχει τιναχτεί στον αέρα λόγω των σκανδάλων.

Η πιο σοβαρή κατηγορία σχετίζεται με τον λεγόμενο «φάκελο Ταλάνσκι» και αφορά τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον ισραηλινό επιχειρηματία της Νέας Υόρκης Μόρις Ταλάνσκι που ενίσχυε τον Ολμερτ με μεγάλα ποσά για εκλογικούς σκοπούς. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει καταγγείλει ότι είχε ενισχύσει τον κ. Ολμερτ με δωρεές ύψους 150.000 δολαρίων (101.000 ευρώ).

Τα ποσά αυτά δεν δηλώθηκαν ποτέ επισήμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αν και όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός πολιτικός επρόκειτο για απολύτως νόμιμες χρηματοδοτήσεις που έλαβε προκειμένου να επανεκλεγεί δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και ηγέτης του κόμματος Λικούντ.

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι στα «μυστικά ταμεία» του κ. Ολμερτ κρύβονται τουλάχιστον 600.000 δολάρια (407.000 ευρώ), τα μισά εκ των οποίων προήλθαν από εμβάσματα που ελάμβανε ο ίδιος μέσω των λογαριασμών του επιχειρηματία. «Δεν δωροδοκήθηκα ποτέ ούτε με ένα δολάριο» υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά υπερτιμολογήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να αποκόμισε περίπου 92.000 δολάρια (62.000 ευρώ). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε στηθεί ένας «μηχανισμός φοροκλοπής» με τη συμμετοχή μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ιδρυμάτων, τα οποία πλήρωναν υπερδιπλάσια ποσά για τις μετακινήσεις του κ. Ολμερτ και της οικογένειάς του στο εξωτερικό. Τα στοιχεία των εισιτηρίων, όπως η τιμή και ο προορισμός, παραποιούνταν ώστε να πείθονται οι οργανισμοί να καταβάλλουν τα αντίστοιχα ποσά.

Η τρίτη κατηγορία αφορά την περίοδο που ο κ. Ολμερτ ήταν υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας (2003-2006). Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον ισραηλινό πρωθυπουργό για κατάχρηση εμπιστοσύνης και σύγκρουση συμφερόντων καθώς φέρεται να διόρισε συγγενικά ή φιλικά του πρόσωπα σε υψηλές θέσεις στο Κέντρο Επενδύσεων.

Ο κ. Ολμερτ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk