Ψάχνουν και για άλλα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Μια μεγάλη παρέα νέων ανθρώπων, αγόρια και κορίτσια στην πλειονότητά τους ηλικίας 20 και 21 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που ξεκίνησε με μπαράζ εμπρησμών και αναβαθμίστηκε σταδιακά βάζοντας ωρολογιακούς μηχανισμούς τους οποίους τοποθετούσε σε κατσαρόλες. Μέχρι στιγμής κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 10 συνολικά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν συλληφθεί, ενώ για τους άλλους έξι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Μια μεγάλη παρέα νέων ανθρώπων, αγόρια και κορίτσια στην πλειονότητά τους ηλικίας 20 και 21 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που ξεκίνησε με μπαράζ εμπρησμών και αναβαθμίστηκε σταδιακά βάζοντας ωρολογιακούς μηχανισμούς τους οποίους τοποθετούσε σε κατσαρόλες. Μέχρι στιγμής κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 10 συνολικά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν συλληφθεί, ενώ για τους άλλους έξι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι αναζητούνται φρόντισαν από την Τετάρτη το απόγευμα που έγινε η έφοδος στη γιάφκα του Χαλανδρίου να τραπούν σε φυγή, ενώ μερίμνησαν να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία που ενδεχομένως θα είχαν στα σπίτια τους. Ακόμη, τα δύο αδέλφια Νικολόπουλου και ένας ακόμη καταζητούμενος είχαν προσαχθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ στις αρχές Ιανουαρίου πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου τραυματίστηκε ο αστυνομικός Δ. Μαντζούνης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αδέλφια Νικολόπουλου είχαν ενδιαφερθεί να νοικιάσουν την κατοικία στο Χαλάνδρι που θεωρήθηκε γιάφκα της οργάνωσης. Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επεκτάθηκε και στην Αίγινα, όπου φέρεται ότι έχουν εξοχικές κατοικίες ορισμένοι από τους υπόπτους.

Ως οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας- Θεσσαλονίκης» εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2008 με εμπρησμούς. Τον Απρίλιο του 2009 με αυτοσχέδιους μεικτούς εμπρηστικούς και εκρηκτικούς μηχανι σμούς περνούν στην κατηγορία των βομβιστών χτυπώντας ιερούς ναούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ανησυχία των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής για τη δράση τους ενισχύθηκε μετά τις επιθέσεις στα υπό κατασκευήν αστυνομικά τμήματα Πεντέλης και Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, όταν στην προκήρυξή τους ανέφεραν ότι «στα πλαίσια μιας δοκιμαστικής περιόδου που έχουμε ανοίξει με σκοπό την εξέλιξη και την επεξεργασία των μέσων που χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας, τώρα πειραματιστήκαμε και με εκρηκτικούς μηχανισμούς στο χτύπημα αυτών των δύο στόχων».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι ο κύκλος των ερευνών δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς πιστεύουν ότι στην οργάνωση συμμετείχαν τουλάχιστον 12-13 άτομα και δεν αποκλείεται εντός των προσεχών ημερών να εκδοθούν και άλλα εντάλματα σύλληψης. Παράλληλα αναζητούν τις πιθανές διασυνδέσεις που θα είχαν με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο Επαναστατικός Αγώνας και η Σέχτα Επαναστατών, καθώς εκτιμάται ότι μέσα σε αυτές τις οργανώσεις κρύβεται το άτομο που τους έμαθε πώς να κατασκευάζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Επιπροσθέτως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν έχει εντοπιστεί ο καθοδηγητικός πυρήνας της συγκεκριμένης οργάνωσης καθώς δεν πιστεύουν ότι βρίσκεται ανάμεσα στα άτομα που έχουν ήδη συλληφθεί.

Παράλληλα ζήτησαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια να επισπεύσουν την εξέταση των σκληρών δίσκων από τους υπολογιστές που βρέθηκαν στη γιάφκα και στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων. Υπενθυμίζεται ότι τις προκηρύξεις τους τις έστελναν σε ιστοσελίδες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και, όπως διαπιστώθηκε, η αποστολή τους γινόταν από Ιnternet cafe σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Α κόμη οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και η ταυτοποίηση «ορφανών» αποτυπωμάτων που εντοπίστηκαν έπειτα από επιθέσεις με αυτά των κατηγορουμένων για να διαπιστωθεί αν και σε ποια «χτυπήματα» συμμετείχαν. Στο «μικροσκόπιο» των ερευνών θα μπουν και τα ταξίδια που είχαν κάνει προς την επαρχία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν σημειωθεί βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις. Οπως λένε οι αστυνομικοί, δεν είναι τυχαία η αναφορά της συγκεκριμένης πόλης στην «επωνυμία» της οργάνωσης.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό City ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται μια εκτεταμένη έρευνα, εξονυχιστική θα έλεγα, και σε σπίτια και σε συγκεκριμένα άλλα σημεία που φέρνει αποτελέσματα, τα οποία θα οδηγήσουν στον ανακριτή και άλλα άτομα» και προσέθεσε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι έργο προσπάθειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Ο κ. Μαρκογιαννάκης αποκάλυψε ότι στις αρχές της εβδομάδας ενημερώθηκε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ότι διαθέτει σημαντικά στοιχεία για τους δράστες που μπορούν να οδηγήσουν σε συλλήψεις. Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο «χτύπημα» στο διαμέρισμα της υποψήφιας βουλευτού κυρίας Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι να μη συμμετείχαν οι τέσσερις συλληφθέντες.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk