Ελλιπής η αστυνομική προστασία μαρτύρων για τα κυκλώματα μαστροπών

Oι γυναίκες παίρνουν πλέον τον πρώτο ρόλο στα κυκλώματα σωματεμπορίας! Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της συνάντησης αξιωματικών υπηρεσιών ασφαλείας από 21 χώρες που πραγματοποιήθηκε προ μερικών ημερών στην Κρήτη σε σχέση με τα πολυεθνικά κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων αλλά και εργασιακού δουλεμπορίου σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα έγγραφα της συνάντησης που παρουσιάζει «Το Βήμα», στις προσπάθειες εξάρθρωσης των εγκληματικών οργανώσεων παρουσιάζεται μεγάλο εμπόδιο η προβληματική …

Ελλιπής η αστυνομική προστασία  μαρτύρων για τα κυκλώματα μαστροπών | tovima.gr

Oι γυναίκες παίρνουν πλέον τον πρώτο ρόλο στα κυκλώματα σωματεμπορίας! Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της συνάντησης αξιωματικών υπηρεσιών ασφαλείας από 21 χώρες που πραγματοποιήθηκε προ μερικών ημερών στην Κρήτη σε σχέση με τα πολυεθνικά κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων αλλά και εργασιακού δουλεμπορίου σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της συνάντησης που παρουσιάζει «Το Βήμα», στις προσπάθειες εξάρθρωσης των εγκληματικών οργανώσεων παρουσιάζεται μεγάλο εμπόδιο η προβληματική προστασία μαρτύρων, αφού χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία όπως και άλλες του ανατολικού μπλοκ αλλά και η Ελλάδα έχουν σημαντικές ελλείψεις και έτσι τα κυκλώματα απειλούν τις γυναίκες μάρτυρες ή και τις οικογένειές τους. Γι΄ αυτό ζητείται εκτάκτως η δημιουργία πανευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση της προστασίας μαρτύρων. Ακόμη, πρόβλημα εντοπίστηκε και στη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων αφού έχουν προκύψει ορισμένες ενδείξεις ότι ίσως κάποιες από αυτές έχουν σχέση με κυκλώματα σωματεμπόρων. Μάλιστα σχετικές υπόνοιες προέκυψαν και από σχετική έρευνα που έγινε προσφάτως στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό μάλιστα ζητήθηκε η κατάρτιση διεθνούς λίστας με τις ΜΚΟ που έχουν σχετικές πιστοποιήσεις. Επιπλέον διαπιστώνεται αδυναμία των διεθνών αρχών να ελέγξουν σε ένα μεγάλο μέρος το ξέπλυμα χρήματος από τα κυκλώματα σωματεμπορίας και το οργανωμένο έγκλημα.

Σ τη συνάντηση αυτή- στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ιλάειρα- που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Σεπτεμβρίου στα Χανιά συμμετείχαν, εκτός από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ακόμη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εuropol, της Ιnterpol και άλλων διεθνών αστυνομικών υπηρεσιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε στην αρχή της συνάντησης: «Κάθε χρόνο περίπου 1.000.000 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, σε όλον τον κόσμο γίνονται θύματα της εμπορίας ανθρώπων, κυρίως με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση».

O πως αναφέρεται λοιπόν στο κείμενο των 16 συμπερασμάτων της συνάντησης για τα πολυεθνικά κυκλώματα σωματεμπορίας, «ως νέες τάσεις στην ανάπτυξη του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επισημάνθηκε η συμμετοχή γυναικών ως μελών εγκληματικών οργανώσεων με ιδιαίτερους ρόλους-κλειδιά, καθώς και η ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων εργασιακής- οικονομικής εκμετάλλευσης των ανθρώπων».

Οι αξιωματικοί από τις 21 χώρες παρουσίασαν στοιχεία για τον αναβαθμισμένο ρόλο της οργάνωσης και της παραπλάνησης θυμάτων που έχουν πλέον οι γυναίκες στα ροζ κυκλώματα. Συνήθως οι γυναίκες αυτές ήταν αρχικώς θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλά αργότερα μετατράπηκαν σε καθοδηγητές των κυκλωμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, «τα κυκλώματα των μαστροπών αποφεύγουν το τελευταίο χρονικό διάστημα να προχωρούν σε διαρκείς βίαιες ενέργειες για να αποφεύγουν τις καταγγελίες των θυμάτων τους και τις δικαστικές εμπλοκές. Ετσι οι γυναίκες θεωρούνται οι πιο κατάλληλες για να αναλάβουν τον ρόλο της προσέγγισης των γυναικών…».

Ακόμη υπήρξαν εκτενείς αναφορές στο εργασιακό δουλεμπόριο μέσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θύματα πολίτες από χώρες-νέα μέλη της ενωμένης Ευρώπης όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία κ.ά.

Αξιωματικοί από ανατολικές χώρες όπως η Ουκρανία ανέφεραν ότι «αδυνατούν να ανταποκριθούν, λόγω τεράστιου κόστους και έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού, στα εκατοντάδες αιτήματα προστασίας θυμάτων των κυκλωμάτων και των οικογενειών τους που αναδεικνύονται από έρευνες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk