Το ΠαΣοΚ αναζητεί «μαξιλάρι» για τις ανάγκες του Δημοσίου

Η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση την επομένη των εκλογών είναι πλέον κυρίαρχη στην Ιπποκράτους, καθώς πλησιάζει η ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου. Στο ΠαΣοΚ είναι πεπεισμένοι πως η κατάσταση την οποία θα παραλάβουν είναι πολύ χειρότερη από εκείνην που περιγράφεται- ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ύψος του ελλείμματος και συνεπώς τις εξελίξεις που συνδέονται με το διογκούμενο χρέος της ελληνικής οικονομίας. Οπως εκτιμούν τα πρόσωπα που έχουν επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό των άμεσων μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ.

Η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση την επομένη των εκλογών είναι πλέον κυρίαρχη στην Ιπποκράτους, καθώς πλησιάζει η ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου.

Στο ΠαΣοΚ είναι πεπεισμένοι πως η κατάσταση την οποία θα παραλάβουν είναι πολύ χειρότερη από εκείνην που περιγράφεται- ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ύψος του ελλείμματος και συνεπώς τις εξελίξεις που συνδέονται με το διογκούμενο χρέος της ελληνικής οικονομίας.

Οπως εκτιμούν τα πρόσωπα που έχουν επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό των άμεσων μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Γ. Παπανδρέου , το ύψος του ελλείμματος υπερβαίνει κατά πολύ το 6% του ΑΕΠ, για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς και σε συνδυασμό με την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, το ύψος του ελλείμματος ενδέχεται να υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ, ενώ από κάποιες πλευρές διατυπώνονται επιπρόσθετες ανησυχίες για την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου.

Κρίσιμο στοιχείο, το οποίο θα διερευνηθεί, όπως λένε σχηματικά στην Ιπποκράτους, «από τα ξημερώματα» της 5ης Οκτωβρίου, εφόσον το ΠαΣοΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι τα περιθώρια που υπάρχουν ως το τέλος του έτους προκειμένου να αποφευχθεί ο κατεπείγων δανεισμός του Δημοσίου για την καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Πρόκειται για την αναζήτηση του περίφημου «μαξιλαριού» της οικονομίας, στο οποίο αναφέρθηκε και χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .

Οι πρόχειροι υπολογισμοί του προηγούμενου διαστήματος έφερναν τις άμεσες ταμειακές ανάγκες για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου στο ύψος των 7-8 δισ. ευρώ ως τις αρχές του επόμενου έτους, ποσό που είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον είναι διαθέσιμο αυτή τη περίοδο. Πέραν τούτου, σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί νέος δανεισμός στις αρχές του επόμενου έτους και το ύψος των δανείων αυτών υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ τους πρώτους μόνο μήνες του έτους.

Ε νδεικτικά των διαθέσεων που επικρατούν στην Ιπποκράτους είναι όσα δήλωσε με αρκετή σαφήνεια στα ντιμπέιτ των προηγούμενων ημερών ο κ. Παπανδρέου. Αρχικώς απηύθυνε ερώτηση στον κ. Κ. Καραμανλή για το αν τα στοιχεία της κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας είναι πραγματικά (υπαινισσόμενος στην ουσία ότι δεν είναι) και εν συνεχεία δήλωσε απερίφραστα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβληθούν ακόμη και αν χρειαστεί να δανειστούμε (αφήνοντας να διαφανεί καθαρά ότι ο νέος δανεισμός είναι ζήτημα χρόνου).

Εν όψει αυτών, τα κρίσιμα στοιχεία για την επόμενη κυβέρνηση είναι αφενός τα περιθώρια νέας διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, αφετέρου η δυνατότητα άντλησης πιστώσεων και κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση του «σχεδίου των 100 ημερών», που έχει περιγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, εν αναμονή της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, οι αλλαγές στη φορολόγηση. Τις προηγούμενες ημέρες το ΠαΣοΚ διά των αρμοδίων (είτε του κ. Παπακωνσταντίνου είτε της κυρίας Λούκας Κατσέλη ) άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα φορολογικά μέτρα που προτίθεται να λάβει εφόσον κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Ο μεν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να αυξηθούν οι κλίμακες φορολόγησης, η δε αρμόδια περί τα οικονομικά δήλωσε, μάλλον ξεκάθαρα, ότι θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στα μεσαία φορολογικά κλιμάκια- τα οποία είναι κρίσιμα από κοινωνική αλλά και εκλογική άποψη. Η κυρία Κατσέλη τόνισε χθες από τη συχνότητα του Flash: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία κλιμάκια:12.000-30.000 ευρώ πέρα από το αφορολόγητο, 30.000-

75.000 και 75.000 και πάνω. Κάποιος που είναι μέχρι τις 30.000

είναι στο χαμηλό κλιμάκιο και αυτή τη στιγμή φορολογείται με 25%. Λοιπόν, γι΄ αυτόν θα υπάρχει σίγουρα μια ελάφρυνση. Γι΄ αυτούς που είναι από 75.000 και πάνω έως 100.000, θα υπάρχει μια πρόσθετη μικρή επιβάρυνση και για κάποιους ανάμεσα, θα δούμε πού θα πάει».

Από χθες το βράδυ ξεκίνησε η τελευταία φάση της προεκλογικής δραστηριότητας με την ομιλία του κ. Παπανδρέου σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέστρεψε τα ξημερώματα της Παρασκευής από τις ΗΠΑ και αύριο συνεχίζει το πρόγραμμα των ανοιχτών συγκεντρώσεων στη Λάρισα. Την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη- τη μία από τις δύο εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είναι υποψήφιος- και την Πέμπτη στην Αθήνα. Τελευταίος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας θα είναι η Πάτρα το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk