Ακυβέρνητο καράβι θυμίζει η ΝΔ

«Δεν ξέρουμε πού πάμε» εξομολογούνται μία εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, υπονοώντας σαφώς ότι το κόμμα και η κυβέρνηση δεν έχουν σαφή εκλογική στρατηγική. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης δυσκολεύονται να διαχειριστούν με ιδιαίτερη επιτυχία τρέχουσες εκλογικές ανάγκες, όπως είναι και η αναπροσαρμογή της τακτικής εν όψει των εκλογών. Οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές, με πολυετή πείρα και παρουσία, αντί να δώσουν την πολιτική μάχη για την παράταξη, δίνουν τον προσωπικό αγώνα της επανεκλογής ή της εκλογής τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μήνυμα συστράτευσης.

«Δεν ξέρουμε πού πάμε» εξομολογούνται μία εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, υπονοώντας σαφώς ότι το κόμμα και η κυβέρνηση δεν έχουν σαφή εκλογική στρατηγική. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης δυσκολεύονται να διαχειριστούν με ιδιαίτερη επιτυχία τρέχουσες εκλογικές ανάγκες, όπως είναι και η αναπροσαρμογή της τακτικής εν όψει των εκλογών. Οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές, με πολυετή πείρα και παρουσία, αντί να δώσουν την πολιτική μάχη για την παράταξη, δίνουν τον προσωπικό αγώνα της επανεκλογής ή της εκλογής τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μήνυμα συστράτευσης.

Το κυβερνών κόμμα δίνει την ύστατη μάχη για την αύξηση της συσπείρωσης και του επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τον ΛΑΟΣ, αλλά ο κομματικός μηχανισμός είναι σε πλήρη διάλυση. Ενδεικτικό αυτής της διάλυσης που επικρατεί είναι ότι σχεδόν όλες οι γραμματείες του κόμματος αυτή την περίοδο είναι ακέφαλες. Οι επικεφαλής των γραμματειών είναι υποψήφιοι βουλευτές και τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί απολύτως τίποτε και ό,τι γίνεται, με μεγάλη προσπάθεια, επιτυγχάνεται από τον «κομματικό πατριωτισμό» μερικών στελεχών με μακρόχρονη κομματική εμπειρία.

Σε αυτό το κλίμα, παρά τις διαρροές από το κυβερνών κόμμα ότι καταγράφεται συσπείρωση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει ένα ερώτημα ως προς το ποσοστό στο οποίο μπορεί να φθάσει αυτή η κινητοποίηση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων και ως προς το ποια είναι η «οροφή». Το «παιχνίδι» των φημών και των διαρροών τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι το ΠαΣοΚ προηγείται σε δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αλλά δεν δημοσιεύονται λόγω της νομοθετικής απαγόρευσης προκάλεσε την έκρηξη της Ρηγίλλης.

Υ ψηλόβαθμες κομματικές πηγές μετέδιδαν χθες ότι το ΠαΣοΚ προσπαθεί με διαρροές να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, ενώ συνεχίστηκε και η επιχείρηση δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος στη βάση της ΝΔ, με το επιχείρημα πως η διαφορά από το ΠαΣοΚ μειώνεται ελαφρώς λόγω αύξησηςόπως επιμένει η Ρηγίλλης- της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων, αλλά και της μείωσης των διαρροών προς τον ΛΑΟΣ. Με βάση το επιχείρημα ότι «οι νεοδημοκράτες μπαίνουν σε ψυχολογία κάλπης», επιτελείς της Ρηγίλλης επιμένουν πως το κλίμα αλλάζει, αλλά τα μηνύματα που φθάνουν από πολλές νομαρχιακές επιτροπές δεν είναι θετικά. Σε πολλούς νομούς υπάρχουν πολλά προβλήματα και δεν παρατηρείται ιδιαίτερη συμμετοχή ακόμη και σε ομιλίες που κάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ενδεικτικό είναι ότι προ ημερών, σε συγκέντρωση των νομαρχιακών επιτροπών της Α΄ Αθηνών, η συμμετοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ ήταν εξαιρετικά μικρή, κάτι όμως που δεν συμβαίνει σε κεντρικές ομιλίες υποψηφίων στην εκλογική τους περιφέρεια. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος της ΝΔ παραμένει μουδιασμένος και δεν συμμετέχει ενεργά στις κομματικές εκδηλώσεις, εκτίμηση η οποία συμπληρώνει τη διαπίστωση έμπειρων κομματικών στελεχών ότι η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος δεν θα ξεπεράσει το 85%.

Σ το παρασκήνιο ωστόσο οι διεργασίες εντείνονται και το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Πολλοί αναρωτιούνται πόσοι και ποιοι θα θέσουν θέμα ηγεσίας μετά την προδιαγεγραμμένη ήττα της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες ιστορικό στέλεχος της ΝΔ επιμένει σε συνομιλητές του ότι αν ο Πρωθυπουργός ηττηθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαδοχής. Υπάρχουν στελέχη που έχουν πειστεί ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα διστάσει να θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες μετάβασης στη «μετακαραμανλική εποχή», ωστόσο ορισμένοι δεν ορκίζονται ότι αυτό θα γίνει απαραιτήτως αμέσως, αλλά σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αρκετά στελέχη της ΝΔ διαβλέπουν ότι ενδεχομένως θα εκλείψουν οι λόγοι που υποχρεώνουν τον κ. Καραμανλή να παραμείνει και να ελπίζει σε γρήγορη πτώση του ΠαΣοΚ με τη λογική της «πράσινης παρένθεσης», ώστε να δώσει μία ακόμη εκλογική μάχη. Πίσω από αυτή την αμφιβολία υπάρχουν ερωτήματα για τη διαδοχή και το πρόσωπο που θα πάρει τα κλειδιά της Ρηγίλλης. Τα πρόσωπα γνωστά, άλλοι με περισσότερο προβάδισμα και άλλοι με λιγότερο. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ.Σαμαράς είναι στο κάδρο. Το επιμέρους ερώτημα όμως για τις εσωκομματικές εξελίξεις είναι: Ποιες συμμαχίες θα ορίσουν το νέο εσωκομματικό μέτωπο;

«Εμένα βγάλτε με από το κάδρο της δελφινομαχίας. Μακριά από εμένα αυτή η εικόνα. Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτό το κάδρο της δελφινομαχίας, δεν έχει καμία σχέση με την εποχή μας, δεν μας απασχολεί στη ΝΔ» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στον Ρ/Σ City 99,5 και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε ηγεσία την οποία στηρίζουμε και θα τη στηρίζουμε σε κάθε επιλογή για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «νοσηρά σενάρια» και «προβοκάτσια» τις φήμες για δήθεν παραίτηση του κ. Καραμανλή από την προεδρία του κόμματος και σημείωσε ότι δεν προέρχονται από τη ΝΔ, η οποία δίνει τη μάχη των εκλογών ενωμένη και συντεταγμένη. «Οσοι διαδίδουν παρόμοια σενάρια θα διαψευστούν και θα υποστούν πανωλεθρία» είπε ξεκάθαρα ο κ. Κουμουτσάκος.

Γεύμα Σ. Τσιτουρίδη – Ι. Βαρβιτσιώτη

Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης
Ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης

Καθώς όλοι στη ΝΔ κινούνται σε κλίμα διαδοχολογίας, «Το Βήμα» πληροφορείται ότι χθες γευμάτισαν και συζήτησαν για τις εσωκομματικές εξελίξεις ο κ. Σ. Τσιτουρίδης (βασικό στέλεχος της ομάδας των «λοχαγών», οι οποίοι επαναδραστηριοποιούνται) και ο πρώην υπουργός κ. Ι. Βαρβιτσιώτης (πρωτεργάτης της υποψηφιότητας του Πρωθυπουργού για την ηγεσία της ΝΔ), δύο πρόσωπα που στήριξαν την εκλογή του κ. Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ τον Μάρτιο του 1997. Επίσης στο παρασκήνιο καταγράφονται κινήσεις για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ με «όχημα» και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ώστε να αποτραπούν ενέργειες αμφισβήτησης του κ. Καραμανλή, εάν και εφόσον επιλέξει ο ίδιος να μείνει στην ηγεσία του κόμματος ύστερα από μια ήττα.

Οπως το 1981
Συμπτώματα 1981, λίγο προτού η ΝΔ παραδώσει την εξουσία στο ΠαΣοΚ, καταγράφονται σε πολλούς νομούς. Ακόμη και οι συγκεντρώσεις του Πρωθυπουργού δεν είναι πόλος έλξης όπως παλαιότερα και, για να υπάρξει η κατάλληλη εικόνα για τους τηλεοπτικούς δέκτες, επιστρατεύονται ψηφοφόροι της ΝΔ από όμορους νομούς. Ενδεικτικό είναι ότι για τη σημερινή συγκέντρωση του κ. Κ. Καραμανλή στην Πάτρα θα φθάσουν από νομούς της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, αλλά και από την Αθήνα και τη Φωκίδα, περίπου 140 λεωφορεία με μεταφερόμενους οπαδούς της ΝΔ. Το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και γι΄ αυτόν τον λόγο ο κ. Καραμανλής τη Δευτέρα θα μιλήσει, σε διάστημα τριών ωρών, το απόγευμα στη Μυτιλήνη και το βράδυ στη Ρόδο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ομιλίες, με κατάληξη την Αθήνα την Παρασκευή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk