ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας

Κατά τη δεκαετία του 1820, η κινεζική οικονομία αποτελούσε σχεδόν το 30% της παγκόσμιας, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε στο περιθώριο, για να επανέλθει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο με τρόπο αμείλικτο. Το 2010, π.χ. εκτιμούν οι οικονομολόγοι, θα συνεισφέρει στον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,93% ενώ συνολικά η συμβολή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των τοπ 5 μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης δεν θα υπερβεί το 0,88% αντιστοίχως. Παρ΄ όλα αυτά όμως, ο Νick Scott της ΒlackRock …

Το νέο μοντέλο  ανάπτυξης  της Κίνας | tovima.gr

Κατά τη δεκαετία του 1820, η κινεζική οικονομία αποτελούσε σχεδόν το 30% της παγκόσμιας, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε στο περιθώριο, για να επανέλθει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο με τρόπο αμείλικτο.

Το 2010, π.χ. εκτιμούν οι οικονομολόγοι, θα συνεισφέρει στον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,93% ενώ συνολικά η συμβολή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των τοπ 5 μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης δεν θα υπερβεί το 0,88% αντιστοίχως.

Παρ΄ όλα αυτά όμως, ο Νick Scott της ΒlackRock αναρωτιέται αν στη νέα μετά την κρίση εποχή, και καθώς οι Δυτικοί ανακαλύπτουν για άλλη μια φορά την αξία της αποταμίευσης και συνειδητοποιούν ότι το πάρτι της πιστωτικής επέκτασης τελείωσε, η οικονομική άνθηση της Κίνας έφθασε στο τέλος της.

Τα γεγονότα του περασμένου έτους έδειξαν εξάλλου ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα πιο σταθερό μοντέλο ανάπτυξης, καθώς η εξαγωγική δραστηριότητα κατέρρευσε και η Κίνα κατάφερε να συντηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο μετά από μια άνευ προηγουμένου ένεση ρευστότητας.

Η Κίνα έχει ανάγκη λοιπόν από μια νέα κινητήρια δύναμη και ο επόμενος καταλύτης στην ανάπτυξή της θα είναι ένας συνδυασμός της εσωτερικής κατανάλωσης και της αύξησης της παραγωγικότητας, ο οποίος θα μπορέσει να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός με το εξαγωγικό μοντέλο του παρελθόντος.

Στον αντίποδα της μείωσης στην προσφορά φθηνών εργατικών χεριών βρίσκεται εξάλλου σήμερα η αύξηση των ημερομισθίων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Στα επόμενα 15 χρόνια, υπολογίζεται π.χ. ότι το ποσοστό των Κινέζων με ετήσιο εισόδημα πάνω από τα 3.000 δολάρια θα ανέβει από το σημερινό 20% στο 80%, ενώ η αύξηση στην κατανάλωση συνδέεται άμεσα και με την αύξηση στην παραγωγικότητα.

Ετσι λοιπόν σήμερα, καθώς το αναπτυξιακό πρότυπο της κινεζικής οικονομίας αλλάζει, σε μια στιγμή που και το παλαιό παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο (με τις αναπτυγμένες χώρες να καταναλώνουν αγαθά που προέρχονταν από τις αναδυόμενες και αυτές να αγοράζουν το χρέος των δυτικών) εισέρχεται σε μία νέα εποχή, καλά θα είναι να βρει και η Ελλάδα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, καθώς το προηγούμενο που στηρίχθηκε εν πολλοίς στις ροές των διεθνών κεφαλαίων που χρηματοδότησαν την έκρηξη της εγχώριας ζήτησης και της κατανάλωσης ενισχύοντας το ΑΕΠ είναι μάλλον νεκρό.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk