ΑΠΟΨΗ

Τι περιμένουν οι αγρότες από ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία

O κ. Κ. Καραμανλής είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Λάρισα στις επικείμενες εκλογές, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν στις εκλογές του 2004 με το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ. Ασφαλώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί με αυτές τις συμβολικές κινήσεις τους προσδοκούσαν ή προσδοκούν την ψήφο των αγροτών της Θεσσαλίας. Οι τελευταίοι όμως τι μπορούν να προσδοκούν από τα δύο κόμματα εξουσίας; Ασφαλώς η ΝΔ έχοντας την προίκα των 500 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την περασμένη άνοιξη στους αγρότες θεωρεί ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει κατευνάσει τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου που είδε τις τιμές των προϊόντων του να κάνουν «βουτιά» πέρυσι.

Τι περιμένουν οι αγρότες από  ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία | tovima.gr

O κ. Κ. Καραμανλής είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Λάρισα στις επικείμενες εκλογές, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν στις εκλογές του 2004 με το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ. Ασφαλώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί με αυτές τις συμβολικές κινήσεις τους προσδοκούσαν ή προσδοκούν την ψήφο των αγροτών της Θεσσαλίας. Οι τελευταίοι όμως τι μπορούν να προσδοκούν από τα δύο κόμματα εξουσίας; Ασφαλώς η ΝΔ έχοντας την προίκα των 500 εκατ.

ευρώ που δόθηκαν την περασμένη άνοιξη στους αγρότες θεωρεί ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει κατευνάσει τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου που είδε τις τιμές των προϊόντων του να κάνουν «βουτιά» πέρυσι. Ωστόσο και τούτη την περίοδο διαμορφώνονται παρόμοιες συνθήκες για τις τιμές των προϊόντων, που εξακολουθούν να πωλούνται (ή μάλλον να παραδίδονται στους μεσάζοντες) φθηνότερα απ΄ ό,τι κοστίζει η παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα το σιτάρι κατρακύλησε από τα 20 στα 18 λεπτά το κιλό. Στα ίδια επίπεδα ήταν και πέρυσι αυτή την περίοδο, ενώ πρόπερσι είχε ξεπεράσει τα 40 λεπτά. Η τιμή του καλαμποκιού βρίσκεται κάτω και από τα περυσινά επίπεδα, συγκεκριμένα στα 11-12 λεπτά το κιλό έναντι 14-15 λεπτών πέρυσι, ενώ το κριθάρι έχει πέσει στα 10 λεπτά το κιλό. Συνεπώς, όποια κυβέρνηση και αν αναλάβει, θα χρειαστεί ένα νέο «πακέτο» για να καλυφθεί και εφέτος το χαμένο εισόδημα, αλλά είναι γνωστό ότι οι δημοσιονομικές αντοχές είναι περιορισμένες. Στην περίοδο των μπλόκων του Φεβρουαρίου ο αρχηγός του ΠαΣοΚ είχε πλειοδοτήσει στα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης ζητώντας να δοθεί 1 δισ. ευρώ «αφού δόθηκαν 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες»…

Προφανώς οι αγρότες δεν έχουν ξεχάσει αυτή τη δήλωση και περιμένουν, αν προκύψει κυβέρνηση ΠαΣοΚ από τις κάλπες.

Εκεί όπου επιχειρεί να διαφοροποιηθεί το ΠαΣοΚ από τη ΝΔ είναι η στρατηγική για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μη γινόμαστε κάθε χρόνο στο «ίδιο έργο θεατές» με τα τρακτέρ να κλείνουν τα οδικά δίκτυα. Ασφαλώς οι γενικόλογες θέσεις δεν ικανοποιούν τον αγροτικό κόσμο, που θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματά του:

▅ Τι θα γίνει μετά το 2013, οπότε αναμένεται δραματική περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων;

▅ Ως πότε θα πουλούν φθηνά και θα παράγουν ακριβά;

▅ Τι θα γίνει με τα καρτέλ, την ασυδοσία των μεσαζόντων, πώς θα κλείσει αυτή η τεράστια ψαλίδα από το χωράφι στο ράφι;

Ο κάτοικος της υπαίθρου τούτη τη φορά είναι πιο αυστηρός κριτής. Κουράστηκε να είναι ακροατής έργων και θεατής λόγων.

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk