ΑΠΟΨΗ

Η ασφαλιστική ΑΙG και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Σε πρόσφατη αναφορά του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάρνερ δήλωσε πως είναι υπέρ της πρότασης για αύξηση των κεφαλαιακών διαθεσίμων των τραπεζών, με σκοπό να ενισχυθεί η ικανότητα απορρόφησης ζημιών και να θωρακιστεί έτσι το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει μια μελλοντική χρηματοπιστωτική κρίση. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εστιάσουν στην αυστηρότερη εποπτεία της αγοράς σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά που ανέπτυσσε ο ασφαλιστικός κολοσσός ΑΙG και που επέτρεπαν στις τράπεζες να παρακάμπτουν τους περιορισμούς κεφαλαιακής επάρκειας.

Η ασφαλιστική ΑΙG  και το ευρωπαϊκό  τραπεζικό σύστημα | tovima.gr

Σε πρόσφατη αναφορά του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάρνερ δήλωσε πως είναι υπέρ της πρότασης για αύξηση των κεφαλαιακών διαθεσίμων των τραπεζών, με σκοπό να ενισχυθεί η ικανότητα απορρόφησης ζημιών και να θωρακιστεί έτσι το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει μια μελλοντική χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εστιάσουν στην αυστηρότερη εποπτεία της αγοράς σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά που ανέπτυσσε ο ασφαλιστικός κολοσσός ΑΙG και που επέτρεπαν στις τράπεζες να παρακάμπτουν τους περιορισμούς κεφαλαιακής επάρκειας. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρακτική αυτή δεν αφορά μόνο τις τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα γερμανικές, γαλλικές, ολλανδικές, δανέζικες και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες αγόραζαν από την ΑΙG ασφαλιστικά συμβόλαια προστασίας πιστοληπτικού κινδύνου (γνωστά ως CDS – Credit Default Swaps), μεταφέροντας το ρίσκο της ζημιάς από ανεξόφλητα δάνεια στην ίδια την ΑΙG, που λειτουργούσε ως εγγυητής. Με αυτόν τον τρόπο μείωναν την έκθεσή τους στους μη προβλέψιμους κινδύνους, πράγμα που τους επέτρεπε να διατηρούν λιγότερα ρευστά διαθέσιμα και να διαθέσουν τελικά στην αγορά επιπλέον 400 δισ. δολάρια που διατηρούσαν στους ισολογισμούς τους. Το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών συμβολαίων αγοράστηκε κατά το 2007, όταν οι τράπεζες χρειάστηκε να προσαρμοστούν στους κανόνες του νέου Συμφώνου της Βασιλείας (Βασιλεία ΙΙ) για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η διάσωση της ΑΙG το 2008 χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Goldman Sachs και ορισμένες άλλες τράπεζες με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων. Ωστόσο η αποτροπή μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης προστάτευσε δεκάδες ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία διατηρούν στην κατοχή τους συμβόλαια προστασίας του ασφαλιστικού κολοσσού. Η ταυτότητα των ιδρυμάτων αυτών παραμένει άγνωστη καθώς η ΑΙG, επικαλούμενη ζητήματα εμπιστευτικότητας, αρνείται να αποκαλύψει τα ονόματά τους. Το θολό τοπίο δυσχεραίνει το έργο των εποπτικών αρχών για περισσότερη διαφάνεια στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών και λήψη μέτρων για τη σωστή χρήση των ασφαλιστικών προϊόντων.

Αν οι πολιτικοί θέλουν να θεραπεύσουν το τραυματισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην περιοριστούν σε ασπιρίνες εντυπώσεων, θα πρέπει να σημαδέψουν την επέτειο της διάσωσης της ΑΙG με τη γνωστοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων που διατηρούν στους ισολογισμούς τους ασφαλιστικά συμβόλαια για να παρουσιάζουν εικόνα μειωμένης έκθεσης στον κίνδυνο.

Ο κ. Δ. Τσατσάνης διδάσκει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk