Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Αναστάσιος Π. Μπούτος, συν/χος πλοίαρχος ΕΝ, γράφει: Από τα «Εμπιστευτικά» της 22.9.2009 «Ζητούνται επαγγελματίες», του Ι. Κ. Πρετεντέρη, κρατάω μόνο το «Απλώς αναρωτιέμαι πώς γίνεται να κερδίζει το στοίχημα της ανανέωσης με έναν υποψήφιο 104 ετών…». Για να σταματήσει να αναρωτιέται, θα ΄λεγα στον κ. Πρετεντέρη να μελετήσει τη σελίδα Α22 της ίδιας ημερομηνίας, του φύλλου σας.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Υπέρ του Εμμ. Κριαρά
Ο κ. Αναστάσιος Π. Μπούτος, συν/χος πλοίαρχος ΕΝ, γράφει:

Από τα «Εμπιστευτικά» της 22.9.2009 «Ζητούνται επαγγελματίες», του Ι. Κ. Πρετεντέρη, κρατάω μόνο το «Απλώς αναρωτιέμαι πώς γίνεται να κερδίζει το στοίχημα της ανανέωσης με έναν υποψήφιο 104 ετών…». Για να σταματήσει να αναρωτιέται, θα ΄λεγα στον κ. Πρετεντέρη να μελετήσει τη σελίδα Α22 της ίδιας ημερομηνίας, του φύλλου σας. Είμαι βέβαιος πως ανοίγοντας τη σκέψη του θα κατανοούσε ότι η πολιτική ανανέωση, και μάλιστα σε φάση παρακμής, δεν περιορίζεται σε θέματα ηλικίας, αλλά και σε τρόπους επανασύνδεσής της με τους ανθρώπους της εργασίας, του πολιτισμού και του πνεύματος. Με άλλα λόγια, η ανανέωση της πολιτικής έχει αναγκαία και ικανή συνθήκη την επαναφορά της στον διδακτικό και ηθικό χαρακτήρα της. Γι΄ αυτό χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον κ. Εμμ. Κριαρά που με την αποδοχή της 12ης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ προσέδωσε κύρος στην πολιτική δράση, που τόσο πολύ έχει πληγεί τον τελευταίο καιρό, και ανήκει έπαινος σ΄ αυτόν που έκανε την πρόταση στον κ. Εμμ. Κριαρά. Και έτσι το στοίχημα της (πραγματικής) ανανέωσης κερδήθηκε με «έναν υποψήφιο 104 ετών…», νέο όμως στο φρόνημα και στο πνεύμα.

Φόροι και Εκκλησία
Ο κ. Σπύρος Μπαζίνας γράφει:

Αν η Εκκλησία κληθεί να πληρώσει φόρο για ακίνητα τα οποία δεν έχουν έσοδα (π.χ. δασικά και αγροτικά που δεν αξιοποιούνται), τίθενται δύο ερωτήματα. Είναι μια τέτοια ενέργεια νόμιμη, δηλαδή θα σταθεί ενώπιον των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων; Και τι θα γίνει με το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (π.χ. σχολεία και κατασκηνώσεις, γηροκομεία, φιλοξενία και σίτιση για τους απόρους); Θα το αναλάβει το Κράτος και, αν ναι, θα το κάνει με την ίδια επιτυχία; Καλό θα ήταν να αφήσουμε τις ιδεοληψίες και τους συναισθηματισμούς και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια πρακτική και νόμιμη λύση που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

«Για το ΕΤΑΚ, κύριοι, να περιμένετε…»
Ο κ. Πάνος Τριφύλλης, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει:

Στις 21/9 παρέλαβα ταχυδρομικώς το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ. Το ποσό ήταν περίπου 600 ευρώ, με ημερομηνία πληρωμής 30/9! Πήγα στη ΔΟΥ ζητώντας ή αλλαγή ημερομηνίας πληρωμής ή πληρωμή σε 2 δόσεις. Απάντηση: Αλλαγή του χρόνου πληρωμής δεν γίνεται, όσο για 2 δόσεις μπορεί να ζητηθεί αλλά με τόκο 1% τον μήνα, δηλαδή 12% τον χρόνο, δηλαδή περίπου 15 φορές παραπάνω από τον τόκο που μου δίνει το ταμιευτήριο της τράπεζας του ίδιου κράτους, της Ελλάδας μας, για όσους δεν κατάλαβαν. Τους είπα να περιμένουν…

«Προεκλογικές τερατολογίες»
Ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, από την Αθήνα, γράφει:

Στις 22/9, μιλώντας στο οικονομικό κανάλι SΒC, η κυρία Λιάνα Κανέλλη, του ΚΚΕ, διαβεβαίωσε με απόλυτη κατηγορηματικότητα πως οι μηνιαίες απολαβές των καθηγητών πανεπιστημίου έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας είναι 1.100 ευρώ, κάτι που κατά την άποψη που εξέφρασε δικαιολογεί την ένταξη της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας στην εργατική τάξη. Δεν ξέρω αν η προσέγγιση αυτή συνιστά εκδήλωση της ασθένειας την οποία ο Αγγελος Ελεφάντης αποκαλούσε κάποτε «εργατίτιδα», ωστόσο τα γεγονότα είναι πολύ διαφορετικά. Συμβαίνει να είμαι καθηγητής πανεπιστημίου. Μολονότι από τους παλαιότερους στον κλάδο, αφού ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία στα 27, απέχω ακόμη πολύ από το να προσεγγίζω τα 35 χρόνια υπηρεσίας. Εν τούτοις, οι καθαρές μηνιαίες απολαβές μου, ύστερα από τις κάθε λογής κρατήσεις, είναι πολύ κοντά στο τριπλάσιο του ποσού που δήλωσε η βουλευτής, ενώ σε αυτά πρέπει να προστίθενται και τα συγγραφικά δικαιώματα που έχουν ανεξαιρέτως και ανεξελέγκτως όλοι οι πανεπιστημιακοί από τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές. Ας σημειωθεί ότι ανάλογες προεκλογικές τερατολογίες, που παραπέμπουν σε μια ιδεολογία «μιζεραμπιλισμού», ιδιαίτερα για τους κρατικοδίαιτους, ακούγονται πάντα από την εκάστοτε αντιπολίτευση, και αντίστοιχες υπερβολέςπλήρως αναντίστοιχες προς την πραγματικότητα- λέγονται και για την κατάσταση των δημόσιων σχολείων, των δημόσιων νοσοκομείων κ.ο.κ. Κατά τα λοιπά, σε πλήθος τηλεοπτικών συνεντεύξεών του ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του απερχόμενου κυβερνητικού σχήματος, ο υπουργός Αμυνας κ. Μεϊμαράκης, επαναλάμβανε συνεχώς ότι η δημόσια δαπάνη για την κρατική Ολυμπιακή ήταν 1.000.000… μηνιαίως! Αν ήταν για τόσα, άξιζε ως κράτος να τη χάσουμε;

«Στέιτζ: οι αγγλικούρες εν Ελλάδι»
Ο κ. Θεόφιλος Βαμβάκος, διπλ. μηχ.-ηλεκτρ. μηχανικός ΕΜΠ, μεταφραστής δυτικοευρωπαϊκών και σλαβικών γλωσσών, από την Αθήνα, γράφει:

Είδατε τι κάνει η… μονοκρατορία της αγγλικής γλώσσας στη χώρα μας; Η λέξη stage, προσέξτε, με την έννοια που τη χρησιμοποιούμε πρόσφατα στην Ελλάδα («στέιτζ»), δηλαδή για την άσκηση μέσω της απασχόλησης, δεν συναντάται σε… κανένα σοβαρό λεξικό αγγλικής. Σημαίνει εντελώς… άλλα πράγματα, π.χ. σκηνή θεάτρου, θεατρικό έργο, επάγγελμα του ηθοποιού, εξέδρα, στάδιο διαδρομής, τμήμα δρόμου, όροφος πυραύλου, βαθμίδα ενισχυτή. Η λέξη stage έχει πράγματι την έννοια της άσκησης μέσω της απασχόλησης αλλά στα… γαλλικά και προφέρεται «σταζ»! Ακόμη και οι αγγλόφωνοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν τη συναντούν την προφέρουν «σταζ». Εδώ στην Ελλάδα, αν τολμήσει κανείς δυστυχής π.χ. γαλλομαθής να την προφέρει όπως πρέπει, θα πέσει ακαριαίως επάνω του ολόκληρη στρατιά συμπατριωτών μας εφοδιασμένη με αγγλικά ή αγγλικούλια για να τον «διορθώσει» θριαμβευτικά και να του επιβάλει το «στέιτζ».

«Κόθορνοι και κόμματα»
Ο κ. Δημήτριος Ζάχαρης, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου, από την Πάτρα, γράφει:

Μια κατηγορία «πολιτών» είναι αυτοί που από την αρχαιότητα ονομάσθηκαν κόθορνοι. Ο κόθορνος ήταν ένα είδος υποδήματος των ηθοποιών που εφαρμοζόταν και στο αριστερό και στο δεξί πόδι και μεταφορικά σήμαινε το ευμετάβολο των πολιτικών κυρίως θέσεων. Τα κόμματα είναι οι θερμοκοιτίδες των κοθόρνων, γιατί αυτοί, μαζί με τους αναποφάσιστους τους δίνουν τη νίκη και τα οδηγούν στην εξουσία. Ενίοτε όμως οι κομματικοί μηχανισμοί δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν πλήρως τις παράνομες επιθυμίες τους, γιατί και πολλοί είναι και οι δυνατότητες δεν είναι πάντα απεριόριστες. Η προσπάθεια των κομμάτων και των στελεχών τους να συγκρατήσουν τους κοθόρνους τα οδηγούν στην υπέρβαση των Κανόνων και των Νόμων. Τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά σκάνδαλα και η διαφθορά στο δημόσιο βίο. Τίποτα δεν είναι ούτε καν βραχυπρόθεσμα σταθερό, όταν ο απλός άνθρωπος βλέπει τους κοθόρνους και τους φίλους τους να ασχημονούν, χωρίς ίχνος ντροπής για τις πράξεις τους. Η ηθική πενία και η απληστία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Γιατί οι κόθορνοι δεν νοιάζονται για το τι θα πει η κοινωνία για τις συχνές «πολιτικές» μεταλλάξεις τους αλλά για την επιτυχία των στόχων τους. Ανθρωποι χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες, εκτός της «ικανότητας» του κοθόρνου, επιτυγχάνουν ό,τι δεν κατορθώνουν οι πολίτες που εργάζονται, σπουδάζουν και προσφέρουν με το έργο τους στο κοινωνικό σύνολο. Οι κόθορνοι δεν ενδιαφέρονται βέβαια για τις ευρωεκλογές, αλλά για τις εθνικές εκλογές. Το κόμμα που φαίνεται από τις «δημοσκοπήσεις» ότι κερδίζει τις προτιμήσεις των πολιτών και το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους κοθόρνους, τους δελεάζει με υποσχέσεις. Ετσι τους κερδίζει για τις επικείμενες εκλογές για να τους χάσει στις επόμενες, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ευνοϊκά γι΄ αυτούς, ανάλογα με τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk