Χωρίς κατεύθυνση μετοχές, συνάλλαγμα και εμπορεύματα

Σέρνονταν χθες η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς οι επενδυτές ήταν διστακτικοί να ανοίξουν νέες θέσεις προτού γνωρίσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών του G20. Τα διάφορα προσχέδια συμφωνιών τα οποία έφθαναν χθες από το Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών- όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) και οι ηγέτες των σημαντικότερων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας – είχαν εντείνει τη διστακτικότητα των επενδυτών.

Σέρνονταν χθες η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς οι επενδυτές ήταν διστακτικοί να ανοίξουν νέες θέσεις προτού γνωρίσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών του G20. Τα διάφορα προσχέδια συμφωνιών τα οποία έφθαναν χθες από το Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών- όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) και οι ηγέτες των σημαντικότερων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας – είχαν εντείνει τη διστακτικότητα των επενδυτών. Σε αναμονή και το δολάριο. Παρ΄ ότι οι ηγέτες του G20 δεν είχαν στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών τους συναλλαγματικά θέματα, μια συμφωνία προκειμένου να διορθωθούν οι εμπορικές ανισορροπίες παγκοσμίως ενδεχομένως να επηρεάσει την ηγεμονία του δολαρίου στο εμπόριο και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Δεν βοήθησαν ούτε τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τα οποία ήταν αναπάντεχα χειρότερα των αναμενομένων. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκονταν σε αρνητικό πρόσημο και όταν άνοιξε η Wall Street χωρίς κάποια εμφανή κατεύθυνση, αλλά πήγαν ακόμη χαμηλότερα, ενώ άλλα άρχισαν να διορθώνονται. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στις αγορές συναλλάγματος. Το δολάριο ανεβοκατέβαινε έναντι του ευρώ καθώς άνοιξε στα 1,4666 δολάρια, ανέβηκε στα 1,4615 δολάρια και στη συνέχεια έπεσε στα 1,4720 δολάρια. Χωρίς κατεύθυνση και οι αγορές πετρελαίου και χρυσού. Η τιμή του αργού παρέμενε καθηλωμένη γύρω στα 66 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και η τιμή του χρυσού έπαιζε λίγο πάνω, λίγο κάτω από τα προχθεσινά επίπεδα των 990 δολαρίων η ουγκιά περίπου.

Η πολύ καλή διάθεση που είχε δημιουργήσει στους επενδυτές η ισχυρότερη της αναμενομένης απόδοση του βιομηχανικού τομέα των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα χάλασε από τα νέα χθεσινά κρίσιμα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητα μεγάλη πτώση στις νέες παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά προϊόντα (durable goods) τον Αύγουστο. Δείχνοντας τα χθεσινά στοιχεία ότι η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα- από τους πυλώνες της αμερικανικής οικονομίας- δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, ενέτεινε τις αμφιβολίες για τους προσδοκώμενους ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Και τούτο διότι η απρόσμενη πτώση τους εκτιμάται από τους οικονομολόγους ότι υποδηλώνει πως οι ρυθμοί της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ ενδεχομένως να μην είναι τόσο σταθεροί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, οι νέες παραγγελίες για τα δαπανηρά διαρκή καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή για προϊόντα που διαρκούν τουλάχιστον τρία χρόνια, σημείωσαν μεγάλη πτώση κατά 2,4% τον Αύγουστο, ενώ αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο κατά 0,5%. Σημειωτέον ότι υπήρξε σημαντική αύξηση κατά 4,8% τον Ιούλιο. Ωστόσο η πτώση του περασμένου μήνα, επειδή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Ιανουάριο, προκαλεί ανησυχίες. Ανησυχούν οι επενδυτές μήπως τα χθεσινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ήταν πρόωρες οι αισιόδοξες εκτιμήσεις πως οι επιχειρηματικές επενδύσεις επιτέλους κινούνται με ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Πάντως τα στοιχεία για τον δείκτη ΙSΜ- μηνιαίος δείκτης-βαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίαςέδειξαν ότι στο σύνολό του ο δείκτης έκανε άλμα στο 52,9 τον Αύγουστο από 48,9 τον Ιούλιο. Σημειωτέον ότι τα επίπεδα άνω του 50 υποδηλώνουν πως μπήκε στη φάση της επέκτασης η δραστηριότητα στις αμερικανικές βιομηχανίες.

Επισημαίνεται ότι ορισμένα πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας δεν επιβεβαιώνουν το σενάριο μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ- όπως οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών που παρουσίασαν απρόσμενη πτώση τον Αύγουστο, ενώ αναμενόταν άνοδος: έπεσαν 2,7% επί ετησίας βάσεως στα 5,1 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία αυτά, παρ΄ ότι δεν ήταν και τόσο αρνητικά, προκάλεσαν σοκ διότι δημιούργησαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η καταστρεπτική κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ- είναι η χειρότερη πολλών δεκαετιών- σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Σημειωτέον ότι και στην αγορά κατοικίας όλα τα τελευταία στοιχεία είχαν δημιουργήσει αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk