Πώς είδε η αγορά τις συμφωνίες στον κλάδο των διυλιστηρίων

Σημαντική συγκέντρωση στον κλάδο και αυξημένη δύναμη στην τιμολογιακή πολιτική εκτιμούν αναλυτές της αγοράς ότι επιφέρουν οι συμφωνίες των Μotor Οil- Shell και ΕΛΛΠΕΒΡ, τονίζοντας και τις σχετικές συνέργειες που θα προκύψουν. Θετικό χαρακτηρίζουν αναλυτές της αγοράς το deal αξίας 245,5 εκατ. ευρώ μεταξύ της Μotor Οil και της Shell τονίζοντας τις συνέργειες αλλά και την ισχυροποίηση του δικτύου της πρώτης. Η τιμή εξαγοράς είναι ανάλογη της αξίας της Shell Ηellas, εκτίμησε η Εθνική- Ρ&Κ, τονίζοντας ότι το deal θα προσθέσει αξία στην αποτίμηση της Μotor Οil, ενώ μένει να διευκρινιστούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Σημαντική συγκέντρωση στον κλάδο και αυξημένη δύναμη στην τιμολογιακή πολιτική εκτιμούν αναλυτές της αγοράς ότι επιφέρουν οι συμφωνίες των Μotor Οil- Shell και ΕΛΛΠΕΒΡ, τονίζοντας και τις σχετικές συνέργειες που θα προκύψουν.

Θετικό χαρακτηρίζουν αναλυτές της αγοράς το deal αξίας 245,5 εκατ. ευρώ μεταξύ της Μotor Οil και της Shell τονίζοντας τις συνέργειες αλλά και την ισχυροποίηση του δικτύου της πρώτης. Η τιμή εξαγοράς είναι ανάλογη της αξίας της Shell Ηellas, εκτίμησε η Εθνική- Ρ&Κ, τονίζοντας ότι το deal θα προσθέσει αξία στην αποτίμηση της Μotor Οil, ενώ μένει να διευκρινιστούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Από την πλευρά της η Ρrοtοn χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία με τη Μotor Οil αφού ενισχύει τη θέση της εταιρείας στη λιανική αγορά, με το μερίδιό της να αυξάνεται στο 22% περίπου, ενώ οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που σχετίζονται με το deal χαρακτηρίζονται λογικοί.

Εχουμε θετική άποψη για τη συμφωνία με τη Shell Ηellas, αναφέρει η Μarfin Αnalysis καθώς: α) η αξία της συμφωνίας κατ΄ αρχήν φαίνεται λογική, β) υπάρχει δυνατότητα για σημαντικές συνέργειες μεταξύ των δύο δικτύων που μαζί ελέγχουν περίπου 1.450 πρατήρια και έχουν μερίδιο αγοράς περίπου 22% και γ) γίνεται σημαντική συγκέντρωση στην αγορά αν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των ΕΛΛΠΕ και της ΒΡ.

Η Εurobank Χρηματιστηριακή αναφέρει από την πλευρά της ότι η συμφωνία είναι θετική, ενώ ο δείκτης αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕV/ΕΒΙΤDΑ) διαμορφώνεται στις 6,1 φορές, μέγεθος ιδιαίτερα ελκυστικό. Το δίκτυο της Μotor Οil θα είναι πλέον το δεύτερο ισχυρότερο στην Ελλάδα έπειτα από εκείνο των ΕΛΛΠΕ, ενώ η συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιήσει την αγορά.

Από την άλλη πλευρά και η συμφωνία για την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΒΡ στην Ελλάδα, εκτός των λιπαντικών, καυσίμων αεροπορίας και ηλιακής ενέργειας, από τα ΕΛΛΠΕ δείχνει ελπιδοφόρα, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Σύμφωνα με τη Μarfin Αnalysis, η συνολική αξία (ΕV) της συμφωνίας είναι 359 εκατ. ευρώ, από πλευράς αποτίμησης ο πολλαπλασιαστής ΕV/ΕΒΙΤDΑ διαμορφώνεται γύρω στο 7 και θεωρείται λογικός με βάση το μέγεθος της συμφωνίας, αλλά πόση αξία τελικά θα προσθέσει στους μετόχους θα εξαρτηθεί από: α) το ύψος των συνεργειών, β) την επιτυχία που θα έχει η συνένωση των δύο δικτύων σε ένα, γ) την ομαλή μετάβαση των πρατηρίων με brand name της ΒΡ σε αυτό της ΕΚΟ, δ) την τιμολογιακή πολιτική του ενοποιημένου δικτύου, ε) την αυξημένη διαπραγματευτική ικανότητα έναντι των ιδιοκτητών των πρατηρίων, στ) την ορθολογικοποίηση του δικτύου στην Ελλάδα, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό, ζ) την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς πιθανόν να ζητήσει σε ορισμένες περιοχές να πουληθούν ορισμένα πρατήρια, η) την αντίδραση του ανταγωνισμού καθώς το δίκτυο της Shell πουλήθηκε στη Μotor Οil, πράγμα που σημαίνει σημαντική συγκέντρωση στον κλάδο και αυξημένη δύναμη στην τιμολογιακή πολιτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk