Αντιμέτωποι με τον Αλμούνια

Τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια , αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, θα έχει «απέναντί του» ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και πιθανότατα ως το τέλος του 2009, αν και η θητεία της παρούσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει τυπικά τέλος Οκτωβρίου. Η «παράταση» της θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεπώς και του κ. Αλμούνια, οφείλεται στο γεγονός ότι εκκρεμεί το δημοψήφισμα (δεύτερο) στην Ιρλανδία- θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου-, το αποτέλεσμα του οποίου θα δείξει αν η εκλογή των επιτρόπων γίνει βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας ή της Λισαβόνας.

Τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια , αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, θα έχει «απέναντί του» ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και πιθανότατα ως το τέλος του 2009, αν και η θητεία της παρούσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει τυπικά τέλος Οκτωβρίου. Η «παράταση» της θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεπώς και του κ. Αλμούνια, οφείλεται στο γεγονός ότι εκκρεμεί το δημοψήφισμα (δεύτερο) στην Ιρλανδία- θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου-, το αποτέλεσμα του οποίου θα δείξει αν η εκλογή των επιτρόπων γίνει βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας ή της Λισαβόνας. Πέραν αυτού η νέα Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ οι ουσιαστικές διαδικασίες επιλογής των επιτρόπων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τοποθετούνται στον Νοέμβριο, κατά συνέπεια ο κ. Αλμούνια θα παραμείνει και τον μήνα αυτόν στη θέση του. Ως τώρα η Ισπανία (όπως και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ) δεν έχει δώσει στίγμα των προθέσεών της ως προς τον ποιον θα προτείνει για επίτροπο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Αλμούνια, 61 ετών, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σκληροπυρηνικά και πρωτοπόρα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, γεννήθηκε στο Μπιλμπάο (Βάσκος) της Ισπανίας. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην ίδια πόλη και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Χάρβαρντ.

Τη δεκαετία του ΄80 χρημάτισε υπουργός Εργασίας και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις δύο κυβερνητικές θητείες του Φελίπε Γκονζάλες, ενώ όταν ο τελευταίος αποχώρησε από τη θέση του ΓΓ του ΡSΟΕ εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος με τη συντριπτική πλειοψηφία του 73% των ψήφων των συνέδρων.

Στις κομματικές αρχαιρεσίες του 1998 για την ανάδειξη υποψηφίου για την πρωθυπουργία, οι εκλέκτορες δεν ψήφισαν τον κ. Αλμούνια, ο οποίος όμως διατήρησε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος. Ωστόσο το ποσοστό των εθνικών ισπανικών εκλογών του 2000, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε μόλις το 34,1% των ψήφων, τον ανάγκασε σε παραίτηση.

Τον διαδέχθηκε ο σημερινός ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος σύμφωνα με τους Βάσκους του «πρόσφερε» τη θέση του επιτρόπου προκειμένου να τον απομακρύνει από τα τεκταινόμενα στο ισπανικό σοσιαλιστικό γίγνεσθαι.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk