Ρήξη (;) στις συνομιλίες

Σύγκρουση Χριστόφια – Ταλάτ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τους έποικους στην Κύπρο

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για παραμονή όλων των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο, που διατύπωσε στον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη συνομιλία τους, στη Νέα Υόρκη.

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για παραμονή όλων των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο, που διατύπωσε στον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη συνομιλία τους, στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι «η θέση αυτή αποτελεί ακόμα ένα δείγμα γραφής ότι η Αγκυρα δεν έχει καμιά διάθεση να δεχθεί ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, ούτε σκέφτεται να συμβάλει ουσιαστικά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν τρέφουμε αισθήματα αισιοδοξίας για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, ιδιαιτέρως αν λάβει κανείς υπόψη ότι όσα λέγει ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι αυτά, που καταθέτει και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις απευθείας διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε κ. Καρογιάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, τόνισε ότι «η τουρκική πλευρά πρέπει να κατανοήσει πως με τέτοιες αδιάλλακτες θέσεις, όχι μόνο δεν θα εξευρεθεί λύση το Δεκέμβριο, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά δεν μετακινηθεί από τις θέσεις της, η διεθνής κοινότητα να ασκήσει τη επιρροή της.

Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «σε θέματα που έχουν να κάνουν με βασικές πτυχές του Κυπριακού, εξακολουθούν να παραμένουν ουσιαστικές διαφορές».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Δημήτρη Χριστόφια την περασμένη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, στπο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνάντηση, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «οι έποικοι δεν θα φύγουν» από την Κύπρο.

Αυτό αποκάλυψε την Παρασκευή ο κ. Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι «όταν του έθεσα &#x5Bστον Ερντογάν&#x5D το θέμα των εποίκων, μου απάντησε ότι το θέμα έχει λυθεί.

«Πώς;», τον ρώτησε ο κ. Χριστόφιας. «Έχουν γίνει πολίτες της ‘ΤΔΒΚ’» απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Όπως αντιλαμβάνεστε», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, «με τέτοιες θέσεις, ακόμη κι αν συναντηθούμε χίλιες φορές, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε λύση».

Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την επιδιαιτησία και ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όπως ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σκληρές δηλώσεις Ταλάτ για τον Δ.Χριστόφια

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ομιλία του Δ.Χριστόφια, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς, όπως υποστήριξε, «ισοπέδωσε όλα όσα με κόπο επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες».

Ισχυρίστηκε ότι «η ομιλία Χριστόφια ήταν χειρότερη και από εκείνη του τέως προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, πριν από δύο τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ταλάτ διερωτήθηκε «πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες», ερώτημα που -όπως είπε ο ίδιος- θα υποβάλει στη συνάντηση, που θα έχει με τον Δ.Χριστόφια.

Παράλληλα, ισχυρίσθηκε ότι ο κ. Χριστόφιας απέρριψε την πρότασή του για συνάντηση στη Νέα Υόρκη παρουσία και του Μπαν Γκι Μουν, «επειδή φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό».

Τη Δευτέρα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk