Σε ρυθμό εκλογών

Στις κάλπες την Κυριακή η Γερμανία εν μέσω απειλών της Αλ Κάιντα

Με την οικονομία σε πρώτο πλάνο και εν μέσω απειλών της Αλ Κάιντα ανοίγουν την Κυριακή οι κάλπες στη Γερμανία. Διακυβέρνηση χωρίς μεγάλο συνασπισμό είναι το μεγάλο στοίχημα της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες και οι Σοσιαλδημοκράτες φωνάζουν ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Με την οικονομία σε πρώτο πλάνο και εν μέσω απειλών της Αλ Κάιντα ανοίγουν την Κυριακή οι κάλπες η Γερμανία μετά από μία… ιστορικά υποτονική προεκλογική εκστρατεία. Διακυβέρνηση χωρίς μεγάλο συνασπισμό είναι το μεγάλο στοίχημα της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες για την καγκελάριο και οι Σοσιαλδημοκράτες φωνάζουν ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι μία κυβερνητική συμμαχία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες θα αποτελέσει καλύτερη βάση για να οδηγηθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στην ανάκαμψη μετά τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μέρκελ και το FDP υποστηρίζουν ότι οι φοροαπαλλαγές μπορούν να κινήσουν την ανάπτυξη, γεγονός που αμφισβητεί ο συγκάτοικος και βασικός της αντίπαλος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αναγκαστικά ξανά μαζί;

Παρότι υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες γκάλοπ που «έδιναν» στην Ανγκελα Μέρκελ την ευκαιρία να απάλλαχθεί από τη συγκατοίκηση με τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SPD), οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες μειώνουν τις ελπίδες της να πετύχει το στόχο για συγκυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa το συντηρικό μπλοκ της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), υπολείπονται τις απαιτούμενης πλειοψηφίας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, συνυπολογιζόμενων και των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Το συντηρητικό στρατόπεδο πέφτει στο 33%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μήνες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ανεβαίνουν στο 14%. Το συνολικό ποσοστό τους (47%) είναι αντίστοιχο με αυτό που συγκεντρώνουν από κοινού Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να συγκροτήσουν συμμαχία εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν.

Η υποστήριξη στο SPD φθάνει σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση στο 25%. Οι Πράσινοι κινούνται γύρω στο 10% και το Αριστερό Κόμμα στο 12%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων προσδιορίζεται στο 26%.

Εάν δεν μπορέσει κατά τα φαινόμενα να προκύψει κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, η Ανγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί ξανά σε μεγάλο συνασπισμό με τους αντίπαλους Σοσιαλδημοκράτες, ο οποίος λειτούργησε καλά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι λιγότερο σταθερός και αρμονικός τη δεύτερη φορά.

Ούτε και είναι εμφανές ποια θα είναι η «συνταγή» που θα ακολουθηθεί για την ανάπτυξη, δεδομένου ότι ο Στάινμαγερ δηλώνει ότι οι μειώσεις φόρων είναι μη ρεαλιστικές όταν η κυβέρνηση έχει αυξήσει το χρέος για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Μέρκελ: «Σταθερότητα και όχι πειρατισμοί»

Έκκληση στους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το συντηρητικό στρατόπεδο για να βγει η χώρα από τη σόβαρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της απηύθυνε η Ανγκελα Μέρκελ κατά την επιστροφή της από τη σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

«Πρέπει να αποφασίσουμε με ποιόν τρόπο θα βγούμε γρήγορα από την οικονομική κρίση», τόνισε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε χιλιάδες οπαδούς του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 5%, η Μέρκελ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η Γερμανία έχει ανάγκη «τη σταθερότητα» και όχι «τους πειραματισμούς».

«Είμαστε το μόνο κόμμα στη Γερμανία που εφαρμόζει μια συνετή οικονομική πολιτική, αλληλέγγυα στους πιο αδύναμους», διαβεβαίωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την 30λεπτη ομιλία της στην οποία δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον βασικό της αντίπαλο, τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ.

«Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε αυτόν τον νέο προσανατολισμό», υπογράμμισε, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την επιθυμία της για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP.

«Αύριο θα δοθεί η δύναμη στους Χριστιανοδημοκράτες να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση με το FDP», τόνισε ενώπιον των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα συναυλιών του πρώην ανατολικού Βερολίνου.

«Θα αγωνιστούμε ως το τέλος γιατί κάθε ψήφος μετράει», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στάινμαγερ: «Όλα είναι ανοιχτά»

«Όλα είναι ανοιχτά» δήλωσε την Παρασκευή ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ σε μεγάλη ομιλία μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές των Σοσιαλδημοκρατών στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Ο Στάινμαγερ τόνισε ότι θα πολεμήσει έως το τελευταίο δευτερόλεπτο για κάθε ψήφο. «Η αναμέτρηση είναι ανοιχτή ξανά, όλα είναι ανοιχτά» δήλωσε μπροστά σε πλήθος 10.000 υποστηρικτών του.

Η Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της έχει «παίξει» ασφάλεια σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Απέφυγε τις αντιπαραθέσεις (απόδειξη το… θανάσιμα βαρετό ντιμπέιτ με τον Στάινμαγερ) και πόνταρε στην υψηλή δημοτικότητά της για να εξασφαλίσει τη νίκη.

Κάλπες εν μέσω απειλών της Αλ Κάιντα

Η Γερμανία προσέρχεται στις κάλπες μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας και αμηχανίας μπροστά στο μπαράζ απειλητικών μηνυμάτων της Αλ Κάιντα με αποκορύφωμα βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν μόλις δύο ημέρες πριν από τη γερμανική ψήφο.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν σε ηχητικό βίντεο με αγγλικούς και γερμανικούς υπότιτλους, το οποίο φαίνεται πως προβλήθηκε αυτή τη χρονική στιγμή ακριβώς για να σοκάρει τους Γερμανούς λίγο πριν προσέλθουν στις κάλπες.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να καθησυχάσει τους πολίτες με την Ανγκελα Μέρκελ να τονίζει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι έτοιμες να προστατεύσουν τη χώρα από πιθανές τρομοκρατικές απειλές. Τα μηνύματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και ήδη έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με πάνοπλους αστυνομικούς να περιπολούν σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες.

Και αναπόφευκτα τα απειλητικά βίντεο επαναφέρουν στη μνήμη τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη με απολογισμό 191 νεκρούς μόλις τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Λίγο μετά η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η οποία είχε στείλει τα ισπανικά στρατεύματα στο Ιράκ, ηττήθηκε στις κάλπες από τους Σοσιαλιστές του Χοσέ Θαπατέρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk