Θεμέλια για την ανάπτυξη

Οι G20 σκληραίνουν τις τραπεζικές ρυθμίσεις και δεσμεύονται για ισοροπημένη μεγέθυνση

Με τη δέσμευση των ηγετών της G20 να διασφαλίσουν ένα πιο ισορροπημένο πρότυπο παγκόσμιας μεγέθυνσης προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση έκλεισε η σύνοδος κορυφής στο Πίτσμπουργκ. Η G20 σκληραίνει τις παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμίσεις και επιβάλει όρια στα μπόνους. Δίνει μεγαλύτερη φωνή στις αναδυόμενες οικονομίες και γίνεται το κύριο φόρουμ για το συντονισμό της διεθνούς οικονομικής πολιτικής.

Τη δέσμευση να διασφαλίσουν ένα πιο ισορροπημένο πρότυπο παγκόσμιας μεγέθυνσης ανέλαβαν οι ηγέτες της G20 στο Πίτσμπουργκ. Με αποστολή να ελέγξει την πρόοδο προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής δομής, η G20 συμφώνησε να σκληρύνει τις παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμίσεις και να επιβάλει όρια στα μπόνους των τραπεζιτών.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής που φιλοξενήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε μεγαλύτερη φωνή στις αναδυόμενες οικονομίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), απόφαση η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική από τον διευθυντή του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς τις πλέον αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, οι ηγέτες της G20 προσυπέγραψαν τα σχέδια ώστε ο οργανισμός να μετατραπεί στο κύριο φόρουμ συζήτησης κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων.

Ως αποτέλεσμα, η G20 θα αντικαταστήσει την G8, η οποία σχηματίστηκε το 1975 και περιλαμβάνει τώρα τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και πιο πρόσφατα τη Ρωσία. Η G8 θα συνεχίσει να συναντάται, το επίκεντρό της όμως θα είναι σε θέμα μείζονος διεθνούς ασφαλείας.

Ισορροπημένη παγκόσμια μεγέθυνση

«Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να διαχειριστούμε τη μετάβαση προς ένα πρότυπο παγκόσμιας μεγέθυνσης πιο ισορροπημένο» δηλώνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 20 πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Πίτσμπουργκ.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα καθορίζει τις πολιτικές και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούμε από κοινού προκειμένου να φθάσουμε σε μία ισχυρή παγκόσμια μεγέθυνση, διαρκή και ισορροπημένη» διακήρυξαν.

«Πρέπει να περάσουμε από τους δημόσιους πόρους στους ιδιωτικούς πόρους της ζήτησης, να εγκαταστήσουμε ένα πρότυπο μεγέθυνσης πιο διαρκές και πιο ισορροπημένο σε όλες τις χώρες και να περιορίσουμε τις ανισότητες της ανάπτυξης» προσθέτουν.

Οι ηγέτες της G20 δεσμεύθηκαν επίσης «να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες σε όρους κατάλληλων κεφαλαίων, να θέσουν σε λειτουργία αυστηρούς διεθνείς κανόνες στο θέμα των απολαβών προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες θα αναλαμβάνουν την ευθύνη των κινδύνων που παίρνουν».

Αποφάσισαν επίσης να δημοκρατικοποιήσουν τα συστήματα αποφάσεών τους και να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις αναδυόμενες χώρες στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταφέροντας τουλάχιστον το 5% των αναλογικών μεριδίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τουλάχιστον το 3% των δικαιωμάτων ψήφου στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό αύξησαν το ρόλο του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, αυξάνοντας τις εξουσίες επιτήρησης και συντονισμού των εθνικών οικονομικών πολιτικών που διαθέτει. Ανακοίνωσαν, τέλος, ότι θα ξαναβρεθούν δύο φορές το 2010 στον Καναδά και τη Νότια Κορέα και μία φορά το 2011 στη Γαλλία.

Ομπάμα: «Θέσαμε θεμέλια για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η G0 βοήθησε ώστε η παγκόσμια οικονομία να στραφεί προς την οδό της ανάκαμψης. «Φέραμε την παγκόσμια οικονομία πίσω από το χείλος του γκρεμού. Θέσαμε τα θεμέλια για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη» δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνόδου.

Έχοντας φιλοξενήσει την τρίτη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομικά δυνάμεων σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Ομπάμα δήλωσε πως η ομάδα ανέλαβε τολμηρή δράση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει στο δρόμο της επιδίωξης μιας ισορροπημένης και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.

«Δεν μπορούμε να υποστούμε πάλι την ίδια απότομη αύξηση και τη χρεοκοπία της οικονομίας του παρελθόντος» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους. Τα σχέδια της G20 για τη μεταρρύθμιση της αγοράς θα δημιουργήσουν ένα οικονομικό σύστημα που θα είναι πιο ασφαλές από εκείνο που αντικαθιστά, δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη πως ο γύρος των σχεδίων χρηματοπιστωτικών κινήτρων που εισήγαγαν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης θα συνεχιστεί έως ότου «ο κόσμος μας επιστρέψει στις δουλειές του».

Ως προς τη μετατροπή της G20 στο κύριο φόρουμ για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως δεν είναι πλέον δυνατό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα με τους θεσμούς του 20ού αιώνα. «Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G20 αντανακλούν την πραγματικότητα του χρόνου» είπε.

Ενδιαμέσως, οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων ψήφου των αναδυόμενων οικονομιών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μεγαλύτερη φωνή στις αναδυόμενες οικονομίες

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής στο Πίτσμπουργκ για τη μεταφορά τουλάχιστον του 5% των αναλογικών μεριδίων του ΔΝΤ στις αναδυόμενες και σε δυναμική ανάπτυξη χώρες.

Μία τέτοια απόφαση αποσκοπεί να επιφέρει μια νέα ισορροπία, αποδίδοντας περισσότερο βάρος σε χώρες που τώρα υποεκπροσωπούνται. Η G20 αναμένεται επίσης να καλέσει τις 186 χώρες-μέλη του ΔΝΤ να επικυρώσουν τη μεταρρύθμιση που αποφασίστηκε το 2008 και η οποία παρέμεινε νεκρό γράμμα λόγω της μη επικύρωσής της από ικανό αριθμό χωρών.

«Αυτή η ιστορική απόφαση και η ανάδυση του G20 ως κεντρικού φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία θα θέσουν τις βάσεις για μία βαθιά συνεργασία στην παγκόσμια οικονομική πολιτική» δήλωσε ο Στρος-Καν σε ανακοίνωσή του. Η νέα κατανομή των αναλογικών μεριδίων θα παραμείνει προς διαπραγμάτευση, διευκρίνισε.

Νωρίτερα, η Γαλλία είχε δηλώσει πως οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι τους οποίους αφορά περισσότερο η απώλεια των αναλογικών μεριδίων προς όφελος χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία ή η Νότιος Κορέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk