Υποστράτηγος έγινε ο εγγονός του Μάο

Υποστράτηγος έγινε ο εγγονός του Μάο Τσε Τουνγκ Μάο Ξινγιού, 39 ετών. Ο μοναδικός γνωστός απόγονος του Μεγάλου Τιμονιέρη έγινε ο νεότερος υποστράτηγος στον αποτελούμενο από 2,5 εκατομμύρια ενστόλους Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να μπω στις ένοπλες δυνάμεις, ακόμη λιγότερο ότι θα ανέβαινα τόσο ψηλά στην ιεραρχία» δήλωσε ο νεαρός Μάο σε πρόσφατη συνέντευξή του. Μοναχογιός του Μάο Ανκίνγκ,…

Υποστράτηγος έγινε ο εγγονός του Μάο Τσε Τουνγκ Μάο Ξινγιού, 39 ετών. Ο μοναδικός γνωστός απόγονος του Μεγάλου Τιμονιέρη έγινε ο νεότερος υποστράτηγος στον αποτελούμενο από 2,5 εκατομμύρια ενστόλους Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να μπω στις ένοπλες δυνάμεις, ακόμη λιγότερο ότι θα ανέβαινα τόσο ψηλά στην ιεραρχία» δήλωσε ο νεαρός Μάο σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Μοναχογιός του Μάο Ανκίνγκ, γιου του κινέζου ηγέτη, ο Μάο Ξινγιού έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ενώ όταν τον εντόπισαν οι αρχές στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εργαζόταν ως σερβιτόρος σε ξενοδοχείο της κινεζικής πρωτεύουσας προκειμένου να συμπληρώνει τα έσοδά του.

Σήμερα ασχολείται με κάτι σχετικό με τις σπουδές του: υπηρετεί ως ερευνητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών και θεωρείται ειδήμων επί της μαοϊκής σκέψης.

Είναι επίσης μέλος ενός συμβουλευτικού σώματος του κοινοβουλίου της Κίνας και συγγραφέας ενός ανεκδοτικού ιστορικού βιβλίου το οποίο εκδόθηκε το 2004 με τον τίτλο O παππούς μου Μάο Τσε Τουνγκ. Τα δύο βασικά κοινά στοιχεία ανάμεσα στον παππού και στον εγγονό είναι η δεινή κολυμβητική ικανότητά τους και το παρουσιαστικό τους. «Είμαι παχύς, οπότε πρέπει να κάνω γυμναστική για να χάσω μερικά κιλά. Κάνω ορειβασία και κολυμπάω. Το κολύμπι είναι το αγαπημένο μου άθλημα. Εκτός αυτού, περνώ πολύ χρόνο διαβάζοντας. Αυτά τα χόμπι τα είχε και ο παππούς μου. Υπάρχει όμως ένα, ακόμη πιο σημαντικό, και αυτό είναι να τρώω καλοψημένο χοιρινό κρέας, που ήταν και το αγαπημένο φαγητό του Μάο!» έχει πει σε συνέντευξή του.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την «ομαλή» ανέλιξή του στην ιεραρχία. Πρόσφατες φωτογραφίες τον δείχνουν να φοράει ακόμη τα διακριτικά του συνταγματάρχη στη στολή του.

Το πιθανότερο είναι ότι «ζωή χαρισάμενη» περιμένει τον Μάο Ξινγιού μετά την προαγωγή του. Το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα γίνει άλλος ένας ανώτατος στρατιωτικός που δεν θα βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία. Θα αποστρατευθεί απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια της σύντομης αλλά «πυραυλικής» καριέρας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον βαθμό του υποστρατήγου εν αποστρατεία κατέχει και η μητέρα του, η οποία υπήρξε εξέχουσα φωτογράφος.

© Τhe Τimes 2009

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk