Ο Αχμαντινετζάντ επιζητεί διάλογο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Oύτε λέξη για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του και την κλιμακούμενη διαμάχη του με τη Δύση δεν αφιέρωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά την πολυσυζητημένη ομιλία του, τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Προτίμησε να αφιερώσει τον χρόνο του στις «απάνθρωπες πολιτικές» και στα «κατακτητικά εγκλήματα» του Ισραήλ («με την άνευ όρων υποστήριξη από συγκεκριμένες κυβερνήσεις», όπως είπε) στα παλαιστινιακά εδάφη. Και …

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Oύτε λέξη για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του και την κλιμακούμενη διαμάχη του με τη Δύση δεν αφιέρωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά την πολυσυζητημένη ομιλία του, τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Προτίμησε να αφιερώσει τον χρόνο του στις «απάνθρωπες πολιτικές» και στα «κατακτητικά εγκλήματα» του Ισραήλ («με την άνευ όρων υποστήριξη από συγκεκριμένες κυβερνήσεις», όπως είπε) στα παλαιστινιακά εδάφη. Και να προειδοποιήσει το Τελ Αβίβ πως «δεν θα του επιτραπεί για πολύ να συνεχίσει τις υποκριτικές και εμπαθείς του νοοτροπίες».

Ωστόσο, ο ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Νewsweek» και στην εφημερίδα «Washington Ρost» εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους πυρηνικούς ειδικούς του Ιράν και σε ξένους ομολόγους τους, κυρίως Αμερικανούς, προκειμένου να διαλυθεί κάθε υποψία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Γιατί να μην τους αφήσουμε απλώς να καθήσουν και να συζητήσουν για να δούμε σε τι μπορεί να καταλήξουν; Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό» δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν η συνάντηση θα εντάσσεται στο αυστηρό πλαίσιο του διεθνούς ελέγχου του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ή όχι. Μια τέτοια συνάντηση θα συνιστούσε την πρώτη του είδους της.

Ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα προτείνει στους Αμερικανούς την αγορά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο χρειάζεται για την κάλυψη των ιατρικών του αναγκών. Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί από ανώτερο ιρανό διπλωμάτη κατά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη με τις έξι χώρες που έχουν επιφορτιστεί με τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο (Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ συνετή πρόταση, που θα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία να αναπτυχθούν δεσμοί εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, να ξεκινήσει μια συνεργασία» σημείωσε. Περίπου 20 ιατρικά προϊόντα παρασκευάζονται σήμερα σε ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ραδιενεργών ισοτόπων, τα οποία αποσκοπούν στην έκδοση διαγνώσεων και στη θεραπεία ασθενειών, εξήγησε ο Αχμαντινετζάντ.

Το Ιράν είχε αγοράσει τον συγκεκριμένο αντιδραστήρα από τις ΗΠΑ πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. « Θέλουμε να αποκτήσουμε αυτά τα πυρηνικά υλικά για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα» κατέληξε ο ιρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk