Μάχη… προτεραιοτήτων στο G20

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ «Oι πολιτικοί πρέπει να έχουν το κουράγιο να κάνουν πράγματα που δεν προκαλούν άμεσα τον ενθουσιασμό των τραπεζών»! Προτού ακόμη φθάσει στο Πίτσμπουργκ η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έδωσε λακωνικά το στίγμα των προτεραιοτήτων της Ευρώπης στη σύνοδο κορυφής του G20. Πρόκειται για προτεραιότητες διαφορετικές από εκείνες άλλων ηγετών και κυρίως του Μπαράκ Ομπάμα. Διότι ο οικοδεσπότης της συνόδου θεωρεί ότι εκείνο που προέχει είναι η αποκατάσταση των ισορροπιών στην παγκόσμια αναπτυξιακή διαδικασία.

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ «Oι πολιτικοί πρέπει να έχουν το κουράγιο να κάνουν πράγματα που δεν προκαλούν άμεσα τον ενθουσιασμό των τραπεζών»! Προτού ακόμη φθάσει στο Πίτσμπουργκ η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έδωσε λακωνικά το στίγμα των προτεραιοτήτων της Ευρώπης στη σύνοδο κορυφής του G20. Πρόκειται για προτεραιότητες διαφορετικές από εκείνες άλλων ηγετών και κυρίως του Μπαράκ Ομπάμα. Διότι ο οικοδεσπότης της συνόδου θεωρεί ότι εκείνο που προέχει είναι η αποκατάσταση των ισορροπιών στην παγκόσμια αναπτυξιακή διαδικασία. Το είπε ευθέως και ευθαρσώς ο αμερικανός πρόεδρος: δεν μπορεί να συνεχίσουν εις το διηνεκές οι ΗΠΑ και ειδικότερα οι αμερικανοί καταναλωτές να σηκώνουν το βάρος της παγκόσμιας αναπτυξιακής διαδικασίας. «Μην περιμένετε όλοι να πουλήσετε τα προϊόντα σας στους αμερικανούς καταναλωτές» είπε ο κ. Ομπάμα λίγες ώρες προτού ξεκινήσει τις χειραψίες με τους υψηλούς προσκεκλημένους του.

Η ευρωατλαντική διαφορά στη σοβαρότερη προσπάθεια που έχει αναλάβει προσώρας η διεθνής κοινότητα για την υπέρβαση της κρίσης και τη θωράκιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας από τις κρίσεις και τις υφέσεις του μέλλοντός μας έγκειται όντως στη διαφορετική εκτίμηση Ευρωπαίων και Αμερικανών για το τι πρέπει να γίνει πρώτο: να αντιμετωπιστούν οι εγγενείς και ενδημικές απειλές του συστήματος ή να επιμεριστεί η ευθύνη αντίδρασης στις απειλές. Η Ευρώπη θεωρεί ότι ενδημική απειλή του συστήματος είναι οι εκτροπές του διεθνούς τραπεζικού συστήματος εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτό λειτουργεί αρρύθμιστα, δηλαδή ανεξέλεγκτα. Οι ΗΠΑ ξεπερνούν το αίτιο για να εστιάσουν την προσοχή τους στο αιτιατό. Θεωρούν ότι, αν η διεθνής οικονομική κοινότητα και κυρίως οι νέες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που έχουν σχηματιστεί από την παγκοσμιοποίηση των αγορώνδιάβαζε Κίνα και Ινδία- αναλάβουν τις ευθύνες που τούς αναλογούν, το σύστημα θα μπορεί αυτομάτως στο μέλλον να διορθώνει αφ΄ εαυτού τις όποιες ανισορροπίες το απειλούν.

Η κυρία Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, ακόμη και ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει χρεοκοπημένες τράπεζες, θα προτείνουν την επιβολή κανόνων στη λειτουργία του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και τη χαλιναγώγηση των περιβόητων golden boys με τα ριψοκίνδυνα και άκρως απειλητικά για την παγκόσμια οικονομία επενδυτικά επινοήματά τους. Ο κ. Ομπάμα θα προτείνει τη λήψη μέτρων που θα ενθαρρύνουν την εσωτερική κατανάλωση σε εξαγωγικές χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία αλλά και η Ιαπωνία και εν μέρει η Γερμανία, και την αποταμίευση σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου η αγορά καταναλωτικών αγαθών φθάνει να συνδέεται ακόμη και με την υπαρξιακή ολοκλήρωση των πολιτών. Παρά τις διαφορές, ουδείς φοβάται, πάντως, κάποια σοβαρή εμπλοκή στις συνομιλίες του Πίτσμπουργκ. Διπλωμάτες των 20 κρατών του ομίλου έχουν εργαστεί ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και στο θέμα της αποτροπής των μελλοντικών κρίσεων και στα άλλα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο Πίτσμπουργκ. Τα θέματα αυτά είναι η απεμπλοκή των συνομιλιών για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου (στο πλαίσιο του «Γύρου της Ντόχα») και η αντιμετώπιση του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών. Εν κατακλείδι, σε ό,τι αφορά την υπέρβαση της κρίσης οι «20» συμφωνούν με την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να μην εγκαταλείψουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και εν γένει τα μέτρα στήριξης των οικονομιών προτού εδραιωθεί η ανάκαμψη. Με άλλα λόγια, τα ελλείμματα μπορούν να περιμένουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk