Κυκλοφόρησε στην Ιταλία εφημερίδα με στόχο τον Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ Oι αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση τις οποίες έχει καταθέσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εναντίον των εφημερίδων «La Repubblica» και «L΄Unita» δεν πτοούν τον ιταλικό Τύπο. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ένας νέος αντίπαλος του Καβαλιέρε, η καθημερινή εφημερίδα «ΙL Fatto Quotidiano» (σ.σ.: «Το Καθημερινό Γεγονός»), έκανε το ντεμπούτο της στα περίπτερα με στόχο να κάνει αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό. «Θα χτυπήσουμε εκεί που πρέπει. Είναι προφανές ότι θα επικεντρωθούμε…

ΡΩΜΗ Oι αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση τις οποίες έχει καταθέσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εναντίον των εφημερίδων «La Repubblica» και «L΄Unita» δεν πτοούν τον ιταλικό Τύπο. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ένας νέος αντίπαλος του Καβαλιέρε, η καθημερινή εφημερίδα «ΙL Fatto Quotidiano» (σ.σ.: «Το Καθημερινό Γεγονός»), έκανε το ντεμπούτο της στα περίπτερα με στόχο να κάνει αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό.

«Θα χτυπήσουμε εκεί που πρέπει. Είναι προφανές ότι θα επικεντρωθούμε στον Μπερλουσκόνι. Είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων που πιστεύει στην ελευθερία του Τύπου» λέει ο διευθυντής Αντόνιο Παντελάρο. Ηδη από το πρώτο φύλλο κράτησε τον λόγο του: η πρώτη σελίδα ήταν αφιερωμένη στην αποκάλυψη μιας δικαστικής έρευνας σε βάρος του Τζιάνι Λέτα, του πιο στενού συνεργάτη του κ. Μπερλουσκόνι.

Το νέο έντυπο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει άλλον έναν «πονοκέφαλο» για τον Καβαλιέρε, δηλώνει πολιτικά αδέσμευτο και ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα. «Δεν θα έχουμε αφεντικά» γράφει το «μανιφέστο» του. «Θα παραθέτουμε τα γεγονότα,δημοσιεύοντας ειδήσεις,αναλύσεις και σχόλια που οι άλλοι αποκρύπτουν. Θα ασχοληθούμε με θέματα που οι άλλοι αγνοούν».

Με 16 έγχρωμες σελίδες και κόστος 1,20 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, το μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας, ύψους 600.000 ευρώ, μοιράζεται μεταξύ επιχειρηματιών (70%) και δημοσιογράφων (30%). Ανακοινώθηκε ότι στο μέλλον μετοχές θα μπορούν να αγοράζουν και οι αναγνώστες.

«Ούτε θα ζητήσουμε ούτε θα λάβουμε ποτέ επιχορήγηση από οποιοδήποτε κόμμα. Στη χώρα των εφημερίδων χωρίς αναγνώστες, που συντηρούνται μόνο από τις επιχορηγήσεις εκείνων που ουδέποτε θα τις αγόραζαν, η δική μας εφημερίδα θα ζήσει μόνο αν αποκτήσουμε αναγνώστες που θέλουν να μας αγοράσουν για να διαβάσουν αυτά που γράφουμε» είπε ο διευθυντής.

Γι΄ αυτό έκανε έκκληση για προσέλευση συνδρομητών: «Το δικαίωμά σας στην ελεύθερη πληροφόρηση εξαρτάται από τα φύλλα που θα πουλάμε. Οσο πιο πολλές οι συνδρομές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελευθερία μας». Οι συντάκτες πλήρους απασχόλησης είναι μόλις οκτώ τον αριθμό, ανάμεσά τους και ο συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι. Η «ΙL Fatto» απευθύνεται κυρίως σε ένα νεανικό, αστικό κοινό. Προτείνει και συνδρομές μέσω Διαδικτύου, ενώ μετρά ήδη 27.000 αναγνώστες.

Και επειδή ο Καβαλιέρε, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις αποκαλύψεις για τα ροζ σκάνδαλα που τον κατατρύχουν, έχει απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να του απευθύνουν μη πολιτικές ερωτήσεις, η ομάδα της εφημερίδας φρόντισε να λάβει τα μέτρα της: έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία δύο δικηγόρων ειδικευμένων στο δίκαιο περί πληροφόρησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk