Ζητούν επιθεώρηση τώρα

«Κεραυνοί» από ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ για τη μυστική πυρηνική μονάδα του Ιράν

Κατακεραυνώνοντας εν χορώ την Τεχεράνη για εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας με την απόκρυψη της κατασκευής δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου, ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας απαιτούν να ανοίξει η μονάδα για επιθεώρηση και προειδοποιούν με νέες, σκληρές κυρώσεις.

Κατακεραυνώνοντας εν χορώ την Τεχεράνη για εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας με την απόκρυψη της κατασκευής δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου, ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας απαιτούν να ανοίξει η μονάδα για επιθεώρηση και προειδοποιούν με νέες, σκληρές κυρώσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Γκόρντον Μπράουν και Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στο Πίτσμπουργκ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ιράν ότι κατασκευάζει μυστικά εδώ και χρόνια ένα δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου.

Δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ιρανικό καθεστώς αποκρύπτει πληροφορίες για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, παραβιάζει κανόνες που όλα τα κράτη πρέπει να ακολουθούν και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλανήτη. Οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες συνιστούν «άμεση πρόκληση» στο καθεστώς μη διασποράς των πυρηνικών, τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε να συμμορφωθεί το Ιράν με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διασπορά των πυρηνικών· τόνισε ότι το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και θα βρεθεί υπόλογο και υπογράμμισε ότι πρέπει η Τεχεράνη να ενεργήσει άμεσα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας.

Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στο δρόμο της διπλωματικής προσέγγισης και υπογράμμισε ότι στη συνάντηση της 1ης Οκτωβρίου στη Γενεύη το Ιράν πρέπει να δείξει προθυμία πλήρους συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επιτρέποντας άμεσα την επιθεώρηση της μονάδας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα σε ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες.

Ακολούθησε σε σκληρό τόνο η αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τόνισε από το Πίτσμπουργκ ότι το Ιράν οδηγεί τη διεθνή κοινότητα σε επικίνδυνο μονοπάτι. Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει αλλαγή σε βάθος στη στάση του Ιράν έως το Δεκέμβριο θα πρέπει να ληφθούν νέες κυρώσεις.

«Όλα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι τώρα» είπε ο Σαρκοζί απευθυνόμενος στο Ιράν, εν όψει της συνάντησης στη Γενεύη στην οποία η ιρανική ηγεσία προσέρχεται λέγοντας ότι θέλει έναν «ουσιαστικό διάλογο», αλλά αρνούμενη να διαπραγματευτεί αυτό καθαυτό το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπογράμμισε ότι η ιρανική εξαπάτηση πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη για την επιβολή περαιτέρω αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. «Η μυστική εγκατάσταση θα οργίσει και θα σοκάρει τον κόσμο» είπε ο Μπράουν.

Στην ίδια γραμμή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε από το Πίτσμπουργκ μεγάλη ανησυχία για την αποκάλυψη ότι βρίσκεται υπό κατασκευή δεύτερη πυρηνική μονάδα στο Ιράν. «Η Γερμανία είναι πολύ ανήσυχη. Απαιτούμε να δώσει το Ιράν όλες τις πληροφορίες στην ΙΑΕΑ» δήλωσε η Μέρκελ.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk