Ιστορικό ψήφισμα για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία για πρώτη φορά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υιοθέτησε ομόφωνα ιστορικό ψήφισμα για τον έλεγχο όλων των πυρηνικών εξοπλισμών. Το υπ΄ αριθμόν 1887 ψήφισμα αφενός προβλέπει « τη δημιουργία συνθηκών για τη μελλοντική εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων από τον πλανήτη» και αφετέρου διευκολύνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος των δύο κρατών με τα ανεξέλεγκτα πυρηνικά προγράμματα: του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αν και οι δύο χώρες δεν κατονομάζονται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία για πρώτη φορά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υιοθέτησε ομόφωνα ιστορικό ψήφισμα για τον έλεγχο όλων των πυρηνικών εξοπλισμών. Το υπ΄ αριθμόν 1887 ψήφισμα αφενός προβλέπει « τη δημιουργία συνθηκών για τη μελλοντική εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων από τον πλανήτη» και αφετέρου διευκολύνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος των δύο κρατών με τα ανεξέλεγκτα πυρηνικά προγράμματα: του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αν και οι δύο χώρες δεν κατονομάζονται.

Το ψήφισμα κατέθεσαν οι ΗΠΑ και το υπερψήφισαν τόσο η Ρωσία και η Κίνα όσο και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Λιβύη του εκρηκτικού προχθές αλλά… συνεργάσιμου χθες Μοαμάρ Καντάφι.

«Πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών, προώθηση του αφοπλισμού και μείωση της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας. Ολα τα κράτη πρέπει να διαπραγματευθούν τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας νέας Συνθήκης Γενικού και Πλήρους Αφοπλισμού, υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο» τονίζεται στο ψήφισμα.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως η πρωτοφανής απόφαση επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόζει μέτρα σε βάρος όσων «παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους», αν οι ενέργειές τους συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Αντίθετα, απλώς καλεί όλες τις (μη κατονομαζόμενες) «άλλες χώρες» που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών του 1970 να το πράξουν «άμεσα». Οι «άλλες χώρες», ως γνωστόν, περιλαμβάνουν κράτη που ήδη διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια όπως η Ινδία και το Πακιστάν, που το παραδέχονται ανοιχτά, και άλλα όπως το Ισραήλ, που δεν το παραδέχεται, αλλά διαθέτει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Α ν και δεν γίνεται ρητή αναφορά στο Ιράν ή στη Βόρειο Κορέα, είναι σαφές πως σε αυτές αναφέρεται η απόφαση, όταν κάνει λόγο για τις «μεγάλες τρέχουσες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η προσπάθεια για τη μη διασπορά των πυρηνικών, και κυρίως όταν προειδοποιεί για λήψη μέτρων- μία μόλις εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των «έξι» μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, στη Γενεύη, όπου θα αποφασιστούν πιθανότατα οι επόμενες κινήσεις και των δύο πλευρών στο σκληρό πόκερ για την τύχη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο κ. Ομπάμα, ο πρώτος αμερικανός ηγέτης που προεδρεύει στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας από ιδρύσεως του Οργανισμού, πριν από 64 χρόνια, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. «Το ιστορικό ψήφισμα που μόλις υιοθετήσαμε δείχνει την κοινή μας δέσμευση στον στόχο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» δήλωσε. Το σημαντικότερο όμως είναι πως καθορίζει «ένα ευρύ πλαίσιο δράσης για τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων».

Επεσήμανε δε με νόημα πως το 2010 θα είναι «εξαιρετικά κρίσιμο» για την ανάσχεσης της διασποράς των πυρηνικών- χειροκροτούμενος μεταξύ άλλων από εκλεκτούς καλεσμένους, όπως ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ αλ Μπαραντέι και ο… απαραίτητος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ .

Ηπραγματική πηγή της ικανοποίησης του αμερικανού προέδρου έγκειται πάντως στη διστακτική αλλά ολοφάνερη χθες «στροφή» του ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού γενικότερα και του Ιράν ειδικότερα. Κ ατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, αλλά και μετά το «τετ α τετ» με τον κ. Ομπάμα, τη νύχτα της Τετάρτης ο κ. Μεντβέντεφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη «συνετή» απόφαση για την εγκατάλειψη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι ΗΠΑ και Ρωσία «θα μπορούσαν να καταλήξουν» σε μια νέα συμφωνία «SΤΑRΤ» για ριζικές περικοπές στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ιράν, ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για να βοηθήσει το Ιράν να λάβει «τη σωστή απόφαση» για τα πυρηνικά όπλα. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ένα σύστημα κινήτρων που θα επιτρέπουν στο Ιράν να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων» είπε χαρακτηριστικά.

Α ναλυτές εκτιμούν πως μετά τα «ανοίγματα» του κ. Ομπάμα η Μόσχα εμφανίζεται σημαντικά πιο «συζητήσιμη» στο ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, αν αυτό δεν αλλάξει σύντομα τακτική και αν υπάρξουν επίσημα στοιχεία που να καταδεικνύουν την «ενοχή» του. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μάλιστα πως ο ρώσος ομόλογός του συμφώνησε στην ανάγκη «να εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων» εις βάρος της Τεχεράνης, προσθέτοντας πως «το Ιράν παραβιάζει πολλές από τις διεθνείς δεσμεύσεις του». «Η θέση της Ρωσίας είναι απλή: οι κυρώσεις σπανίως είναι αποδοτικές, αλλά ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτες» απάντησε… σιβυλλικά ο κ. Μεντβέντεφ.

Κυρώσεις «εδώ και τώρα» ζήτησε ουσιαστικά χθες ο Νικολά Σαρκοζί. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε πως αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί, τότε θα πρέπει να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για νέες κυρώσεις- προτείνοντας ως όριο τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε αντίθετος στην επιβολή νέων κυρώσεων στις εισαγωγές διυλισμένων καυσίμων στο Ιράν, τις οποίες προωθούν οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως « μια τέτοια απόφαση θα πλήξει τον ιρανικό λαό και κυρίως τους φτωχούς».

Η Κίνα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, επέμεινε και χθες πως η αύξηση των πιέσεων επί του Ιράν «δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα»ενώ ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ , δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις γνωρίζουν πως οι κυρώσεις είναι μια πολιτική «καταδικασμένη να αποτύχει».

O σο για το μεγάλο σχέδιο της αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη, αξίζει να σημειωθεί πως και οι πέντε χώρες που αποτελούν τα μόνιμακράτη μέλη του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) είναι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις και διαθέτουν από κοινού αρκετές δεκάδες χιλιάδες κεφαλές, κατηγορούνται εδώ και πολλά χρόνια από τις χώρες που έχουν υπογράψει την ΝΡΤ, αλλά δεν διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, πως τις κοροϊδεύουν, αφού δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις περί σταδιακού έστω αφοπλισμού, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνουν τις άλλες χώρες να μείνουν μακριά από τα πυρηνικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk