Αιματηρό χάος στη χώρα των δύο προέδρων

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ Στην Ονδούρα οι βίαιες διαδηλώσεις των οπαδών του Μανουέλ Σελάγια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα. Η αιφνιδιαστική επιστροφή του ανατραπέντος αριστερού προέδρου, σχεδόν τρεις μήνες μετά το συνταγματικό, αναίμακτο πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, βύθισε και πάλι στο χάος την πρωτεύουσα, προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Μέχρι στιγμής ο de facto πρόεδρος Ρομπέρτο Μιτσελέτι αγνοεί τις εκκλήσεις για αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και αποκατάσταση του κ.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ Στην Ονδούρα οι βίαιες διαδηλώσεις των οπαδών του Μανουέλ Σελάγια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα. Η αιφνιδιαστική επιστροφή του ανατραπέντος αριστερού προέδρου, σχεδόν τρεις μήνες μετά το συνταγματικό, αναίμακτο πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, βύθισε και πάλι στο χάος την πρωτεύουσα, προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Μέχρι στιγμής ο de facto πρόεδρος Ρομπέρτο Μιτσελέτι αγνοεί τις εκκλήσεις για αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και αποκατάσταση του κ. Σελάγια, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα. Με κυβερνητική εντολή διακόπτεται κάθε λίγες ώρες η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στο κτίριο της πρεσβείας, ενώ επιτρέπεται μόνον η παράδοση τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) ανακοίνωσαν ότι θα ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από την Ονδούρα. Η κίνηση έρχεται να στηρίξει τον κ. Σελάγια, ο οποίος έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες κατάφερε τελικά να επιστρέψει στη χώρα κρυφά την περασμένη Δευτέρα.

Για να εμποδίσει τις συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Παρ΄ όλα αυτά, τα βίαια επεισόδια δεν έχουν σταματήσει. Οι υποστηρικτές τού ανατραπέντος προέδρου έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη βραζιλιάνικη πρεσβεία και συγκρούονται με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Αλλά και στο εσωτερικό της πρεσβείας η ζωή είναι δύσκολη. Ο κ. Σελάγια κοιμάται αναγκαστικά σε φουσκωτό στρώμα, ενώ οι «συγκάτοικοί» του, οπαδοί που μπήκαν μαζί του στην πρεσβεία, έχουν τρία εικοσιτετράωρα να πλυθούν, να ξυριστούν και να αλλάξουν ρούχα. Λιτό είναι και το διαιτολόγιό τους: περιορίζεται σε φρυγανιές, ρύζι και φασόλια.

Τα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου στρατιώτες εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, απήγαγαν τον Μανουέλ Σελάγια και τον μετέφεραν στην Κόστα Ρίκα.

Στη συνέχεια, στρατιωτικοί και Βουλή όρισαν και όρκισαν πρόεδρο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Σελάγια επιθυμούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να θέσει και για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk