Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στη γιάφκα του Χαλανδρίου

Δέκα ακόμη άτομα βρίσκονται στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και σε άλλες ένοπλες οργανώσεις, ύστερα από τον εντοπισμό της γιάφκας της οργάνωσης σε κατοικία στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι και τη σύλληψη τεσσάρων νεαρών ατόμων ηλικίας 20-22 ετών. Συλληφθέντες είναι ένας διακοσμητής, σπουδαστής σε ιδιωτική σχολή, η φίλη του που σπουδάζει στο Λονδίνο και ο εξάδελφός του, φοιτητής Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο.

Δέκα ακόμη άτομα βρίσκονται στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και σε άλλες ένοπλες οργανώσεις, ύστερα από τον εντοπισμό της γιάφκας της οργάνωσης σε κατοικία στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι και τη σύλληψη τεσσάρων νεαρών ατόμων ηλικίας 20-22 ετών. Συλληφθέντες είναι ένας διακοσμητής, σπουδαστής σε ιδιωτική σχολή, η φίλη του που σπουδάζει στο Λονδίνο και ο εξάδελφός του, φοιτητής Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο. Ακόμη, σε έλεγχο που έγινε σε κατοικία στην οδό Αετοφωλιάς στο Γαλάτσι, συνελήφθη ένας 21χρονος, ο οποίος είχε προσαχθεί κατά το παρελθόν για επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ. Και οι τέσσερις αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ δεν θέλησαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Η Αστυνομία φέρεται να έφθασε στα ίχνη των υπόπτων με τη χρήση ενός νέου συστήματος μαζικών υποκλοπών που έχει αρχίσει να λειτουργεί εδώ και μερικές ημέρες στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στον 12ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οπως έλεγαν μάλιστα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «χρησιμοποιήσαμε την ίδια μέθοδο που εφαρμόστηκε,μέσω του αντίστοιχου συστήματος της ΕΥΠ, για την εξάρθρωση της συμμορίας Βλαστού». Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε ένα μεγάλο λάθος των υπόπτων, οι οποίοι πέταξαν προ τετραημέρου σε κάδο απορριμμάτων υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι η κατοικία στο Χαλάνδρι ήταν στρατηγείο, επιχειρησιακό κέντρο και εργαστήριο κατασκευής βομβών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και σε αυτήν έδιναν το «παρών» και άλλα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, που έχουν καταγραφεί- και με βιντεοσκοπημένο υλικό- ύστερα από πολυήμερες παρακολουθήσεις. Ετσι λοιπόν αναμένονται, ίσως εντός και των επόμενων ωρών, νέες επιδρομές της ΕΛ.ΑΣ. σε κατοικίες υπόπτων σε όλη την Αττική, ενώ το κύριο ενδιαφέρον της εστιάζεται σε ένα-δύο άτομα που θεωρούνται ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ίσως σχετίζεται με τη «Σέχτα Επαναστατών» που δολοφόνησε τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα στα Πατήσια, ενώ πιθανολογούν ότι οι δύο ομάδες έχουν την ίδια καθοδηγητική ομάδα. Συμπληρώνουν δε ότι «η υπόθεση Χαλανδρίου δεν είναι μόνο η “γιάφκα της κατσαρόλας”, όπως χαρακτηρίστηκε. Ισως είναι πολύ πιο σοβαρή».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με προϊστάμενο τον κ. Δημήτρη Χωριανόπουλο, φέρεται τους τελευταίους μήνες να πραγματοποιούσε εκτεταμένες έρευνες με κύριο στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», η οποία θεωρείται η πιο απρόβλεπτη και επικίνδυνη από τις ένοπλες οργανώσεις που είχαν δημιουργηθεί μετά την εξάρθρωση της 17Ν το 2002. Ωστόσο αυτή η έρευνα οδήγησε και σε άλλες ένοπλες ομάδες που έχουν διασυνδέσεις μεταξύ τους…

Σ ύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, «κάποια παλιά, ασύλληπτα μέλη ενόπλων οργανώσεων αποφάσισαν την αναγέννηση του αντάρτικου πόλης με στρατολογήσεις ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Τον τελευταίο καιρό αρχίσαμε να συλλέγουμε στοιχεία και μαρτυρίες για αντιεξουσιαστές και άλλα πρόσωπα που είχαν ενταχθεί σε οργανώσεις αντάρτικου πόλης. Ετσι λοιπόν είχαμε θέσει αρχικώς- μέσω του συστήματος υποκλοπών- τουλάχιστον 20-30 άτομα για τα οποία υπήρχαν μαρτυρίες ότι στρατολογήθηκαν σε ένοπλες ομάδες. Παράλληλα υπήρχε αποσπασματική παρακολούθησή τους (σ.σ.: την οποία χθες πάντως διέψευδε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Παναγιώτης Στάθης). Διαπιστώσαμε πολλές ύποπτες συναντήσεις τους σε ερημικές περιοχές, μεταμεσονύκτιες ώρες. Στο σύστημα παρακολουθήσεων εντάχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιεξουσιαστές που θεωρήθηκαν ύποπτοι για εμπρηστικές επιθέσεις σε εκκλησίες αλλά και καταστήματα ρούχων που ανέλαβε η οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”, αλλά και άλλες ομάδες. Ετσι λοιπόν φθάσαμε να παρακολουθούμε για πολλές ημέρες την κατοικία στην οδό 25ης Μαρτίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου, όπου φαίνεται να έδιναν το “παρών” πολλά άτομα. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν διαπιστώσαμε ότι πέταξαν τα υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών. Ηταν για εμάς το μεγάλο λάθος των νεαρών και το σημαντικότερο εύρημά μας τα τελευταία χρόνια».

Προ τετραημέρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη , του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β. Τσιατούρα και επιτελών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ υπήρχε διαρκής ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Μπίτσιου, ο οποίος προχωρούσε σε σχετικές επαφές και συνεννοήσεις με στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ. Υστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ενδοιασμών και επιφυλάξεων αποφασίστηκε να υπάρξει το επόμενο βήμα με την επιδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο σπίτι του Χαλανδρίου αλλά και παράλληλες έρευνες στο Γαλάτσι. Η επίθεση στην κατοικία της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι φαίνεται ότι επίσπευσε τις διαδικασίες, ενώ υπήρξαν στοιχεία από το σύστημα παρακολουθήσεων ότι επίκεινται και άλλες επιθέσεις της οργάνωσης.

Πάντως αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν μπορούσαν να εξηγήσουν χθες το απόγευμα «πώς έσπασε ο αναφερόμενος κλοιός παρακολούθησης στην κατοικία της οδού 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι και τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο διαμέρισμα της κυρίας Κατσέλη». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι «είτε κάποιος από τους επισκέπτες του σπιτιού έβγαλε τον μηχανισμό χωρίς να τον αντιληφθούμε(…) είτε αυτός κατασκευάστηκε σε άλλο σπίτι χωρίς εμείς να γνωρίζουμε κάτι σχετικό».

Από τις έρευνες που έγιναν ως τώρα στην κατοικία στο Χαλάνδρι εντοπίστηκε ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε χύτρα, όμοιος με αυτόν που εξερράγη την Τετάρτη το μεσημέρι στο διαμέρισμα του κ. Γ. Αρσένη και της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι. Επίσης ανακαλύφθηκαν πυροκροτητές, εξαρτήματα συναρμολόγησης μηχανισμών και έντυπο υλικό, ενώ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προχώρησε σε κατάσχεση υπολογιστών. Στην έρευνα που έγινε στην κατοικία στο Γαλάτσι εντοπίστηκαν ένα πιστόλι τύπου μπρελόκ, μεγάλος αριθμός σφαιρών, εξαρτήματα συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και 3.800 ευρώ μέσα σε ένα γκαζάκι. Στο σπίτι έχει εγκατασταθεί πολυμελές κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων, δειγμάτων DΝΑ κτλ. σε μια έρευνα που έχει ομοιότητες με αυτές στις γιάφκες της 17Ν στις οδούς Πάτμου και Δαμάρεως. Σημείο ενδιαφέροντος για την ΕΛ.ΑΣ. είναι να βρεθούν στοιχεία για την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών». Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι προκηρύξεις της οργάνωσης αυτής έχουν πολλές ομοιότητες ως προς τη θεωρητική ανάλυση και ορισμένες εκφράσεις με αυτές της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Συγγενείς του νεαρού διακοσμητή και του φοιτητή του Πολυτεχνείου που κατοικούσαν στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι εξέφραζαν. μιλώντας προς «Το Βήμα» την έκπληξή τους για τη σύλληψή τους από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οπως ανέφεραν, «τα παιδιά ήταν πολιτικοποιημένα,όμως ποτέ δεν είχαν αναμειχθεί σε έκτροπα». Απορίες ακόμη εξέφραζαν για τη σύλληψη της 21χρονης κοπέλας- η οικογένεια της οποίας διαμένει στο Ψυχικό- και η οποία τους περισσότερους μήνες λείπει στο Λονδίνο όπου σπουδάζει.

«Θερμή» νύχτα στα Εξάρχεια
Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στα Εξάρχεια μετά το τέλος πορείας που πραγματοποίησαν οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εναντίον της κρατικής καταστολής.

Αρχικά στις 7 το απόγευμα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στη διασταύρωση των οδών Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής και ακολούθως έκαναν πορεία στα στενά των Εξαρχείων. Φθάνοντας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μία ομάδα από αυτούς πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή καθώς κουκουλοφόροι ανά διαστήματα πετούσαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Παράλληλα οι κουκουλοφόροι είχαν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στους οποίους είχαν βάλει φωτιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk