Μεγάλο πρόβλημα αλκοολισμού στη χώρα

Διακόσιες χιλιάδες άτομα στη χώρα μας είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, 5.000 θάνατοι τον χρόνο οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το 30% των έφηβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου στη…

Μεγάλο πρόβλημα  αλκοολισμού στη χώρα | tovima.gr

Διακόσιες χιλιάδες άτομα στη χώρα μας είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, 5.000 θάνατοι τον χρόνο οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το 30% των έφηβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γενικότερα σε θέματα που αφορούν τις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ.

«Το αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί εξάρτηση και ευθύνεται για 60 ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους ασθενειών και τραυματισμών, είναι υπεύθυνο και για εκτεταμένες κοινωνικές και συναισθηματικές βλάβες, που εκτείνονται και στον περίγυρο του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Διακογιάννης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το αλκοόλ είναι ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης ασθενειών και πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη, μετά το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Περίπου 55 εκατομμύρια ενηλίκων Ευρωπαίων, δηλαδή το 15% του ενηλίκου πληθυσμού, καταναλώνουν σε επικίνδυνο επίπεδο ποσότητες αλκοόλ.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk