Προληπτικό εμβόλιο για το ΑΙDS!

ΜΠΑΝΓΚΟΚ Για πρώτη φορά ένα πειραματικό εμβόλιο φάνηκε να προλαμβάνει τη μόλυνση με τον ιό του ΑΙDS, μια εξέλιξη που εξέπληξε και χαροποίησε ιδιαιτέρως τους ερευνητές που ασχολούνται με τη φονική επιδημία. Μέχρι πρότινος οι συνεχείς αποτυχίες στο πεδίο της ανάπτυξης εμβολίου για τον ιό ΗΙV είχαν κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ένα τέτοιο εμβόλιο θα ήταν αδύνατον να δημιουργηθεί. Το νέο εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ΗΙV σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, όπως προέκυψε από τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με εμβόλιο του ΑΙDS.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ Για πρώτη φορά ένα πειραματικό εμβόλιο φάνηκε να προλαμβάνει τη μόλυνση με τον ιό του ΑΙDS, μια εξέλιξη που εξέπληξε και χαροποίησε ιδιαιτέρως τους ερευνητές που ασχολούνται με τη φονική επιδημία. Μέχρι πρότινος οι συνεχείς αποτυχίες στο πεδίο της ανάπτυξης εμβολίου για τον ιό ΗΙV είχαν κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ένα τέτοιο εμβόλιο θα ήταν αδύνατον να δημιουργηθεί.

Το νέο εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ΗΙV σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, όπως προέκυψε από τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με εμβόλιο του ΑΙDS. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 εθελοντές από την Ταϊλάνδη, όπως ανακοίνωσαν χθες στην Μπανγκόκ οι αμερικανοί επιστήμονες που τη διεξήγαγαν.

Αν και τα αποτελέσματα που έχει μέχρι στιγμής δώσει το εμβόλιο ήταν μέτρια, «πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό προληπτικό εμβόλιο» ανέφερε ο συνταγματάρχης Τζερόμ Κιμ, ο οποίος ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης που έγινε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες των ΗΠΑ και το υπουργείο της Ταϊλάνδης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο της μελέτης στελέχη του ιού ΗΙV που απαντώνται συχνά στην Ταϊλάνδη. Τόνισαν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο αν ένα τέτοιο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε άλλα στελέχη που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, στην Αφρική ή σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τ ο εμβόλιο που δοκιμάστηκε αποτελεί ουσιαστικώς τον συνδυασμό δύο εμβολίων, εκ των οποίων το ένα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στον ΗΙV, ενώ το δεύτερο ενισχύει αυτή την ανοσολογική απόκριση. Τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ΑLVΑC της Sanofi-Ρasteur και το ΑΙDSVΑΧ το οποίο αναπτύχθηκε από τη VaxGen Ιnc (τα δικαιώματα του ΑΙDSVΑΧ έχει πλέον η μη κερδοσκοπική οργάνωση Global Solutions for Ιnfectious Diseases, η οποία δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους της VaxGen).

Ο συνδυασμός των δύο εμβολίων δοκιμάστηκε σε αρνητικούς στον ΗΙV άνδρες και γυναίκες από την Ταϊλάνδη ηλικίας 18-30 ετών που αντιμετώπιζαν μέσο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Οι μισοί έλαβαν τέσσερις δόσεις ΑLVΑC και δύο ενισχυτικές δόσεις ΑΙDSVΑΧ σε διάστημα έξι μηνών. Οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό εμβόλιο.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί τρία έτη μετά τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην ομάδα του εμβολίου που περιελάμβανε 8.197 άτομα εμφανίστηκαν 51 νέες μολύνσεις με ΗΙV, ενώ στην ομάδα του εικονικού εμβολίου (8.198 άτομα) παρουσιάστηκαν 74 νέες μολύνσεις με τον ιό. Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 31% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης στην ομάδα του εμβολίου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες δρ Αντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι «ο δρόμος είναι ακόμη μακρός». Προσέθεσε ωστόσο ότι «τα αποτελέσματα γεννούν συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk