Η φρουκτόζη αυξάνει την αρτηριακή πίεση

ΣΙΚΑΓΟ Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη- είδος ζάχαρης που περιέχεται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και σε αναψυκτικά- αυξάνει την αρτηριακή πίεση των ανδρών. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών από την Ισπανία, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το οποίο διεξάγεται στο Σικάγο. Από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι η χορήγηση ενός φαρμάκου, της αλλοπουρινόλης, για την ουρική αρθρίτιδα (κοινώς επονομαζόμενη ποδάγρα) μπορούσε να μπλοκάρει την επίδραση της φρουκτόζης στην αρτηριακή πίεση.

ΣΙΚΑΓΟ Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη- είδος ζάχαρης που περιέχεται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και σε αναψυκτικά- αυξάνει την αρτηριακή πίεση των ανδρών. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών από την Ισπανία, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το οποίο διεξάγεται στο Σικάγο.

Από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι η χορήγηση ενός φαρμάκου, της αλλοπουρινόλης, για την ουρική αρθρίτιδα (κοινώς επονομαζόμενη ποδάγρα) μπορούσε να μπλοκάρει την επίδραση της φρουκτόζης στην αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Ματέου Ορφίλα στην Ισπανία μελέτησαν 74 άνδρες στους οποίους ζητήθηκε να μην αλλάξουν τη διατροφή τους, αλλά να καταναλώνουν παράλληλα 200 γραμμάρια φρουκτόζη ημερησίως. Οι μισοί από τους εθελοντές λάμβαναν επίσης αλλοπουρινόλη.

Δύο εβδομάδες αργότερα οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη φρουκτόζης, χωρίς όμως να λαμβάνουν το φάρμακο, παρουσίασαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης της τάξεως του 5%. Παράλληλα εμφάνισαν αυξημένο κατά 44% κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με όσους είχαν λάβει το φάρμακο το οποίο μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Οπως φάνηκε, οι συγκεκριμένοι εθελοντές δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή αύξηση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk